Piyanist Emre Yavuz’un ilk albümü ‘Rachmaninoff’ dinleyici karşısında. Yavuz, “Kaydı yaparken yarı trans halinde gibiydim, dinlemeyi hayal ettiğim CD’yi duyarak çaldım” diyor.

Hayalimdeki CD’yi duyarak çaldım

Öykü Özfırat

“Sanatta Üstün Yetenekli Çocuklar Yasası”ndan yararlanan son “Harika Çocuk” olarak tanınan Emre Yavuz’un ilk albümü, “Rachmaninoff” müzikseverlerle buluştu.

Sanatçının Türkiye ve Avrupa’da çok sayıda şehirde verdiği konserlerde repertuvarında yer verdiği parçaların yorumlandığı albümde Rachmaninoff’un 2. Piyano Sonatı (Op. 36) ve 10 Prelüd (Op.23) eserleri yer alıyor. Kariyerine Avrupa’da devam eden Emre Yavuz ile konuştuk.


► “Harika Çocuklar Yasası” olarak bilinen “Güzel Sanatlarda Fevkalâde İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun” kapsamından yararlanan son öğrenci siz oldunuz. Erken yaşta müziğe başlamanın size etkisi nasıl oldu?
O yaştan itibaren mesleğinizin ne olacağını bilmek insanı dönüştüren bir süreç. Çok küçük yaştan itibaren düzenli çalışma disiplini edinmiştim. Benim açımdan zor olan sekiz yaşımdan itibaren evimden ayrı yaşamaya başlamam oldu. Müzisyen olma yolunda beni asıl zorlayan ve yoran, müzik ve çalışmayla ilgili kısmı değil, “evim” diyebileceğim yerin ya da konseptin çok kaygan olmasıydı.

30 PİYANO ARASINDAN EN ÇEKİCİSİNİ KULLANDIM

► İlk albümünüz ‘Rachmaninoff’ dinleyiciyle buluştu. Hazırlık sürecinden kısaca bahseder misiniz?
Rachmaninoff albümünü Aralık 2019’da, Bösendorfer’in Piyano fabrikasında yaptım. Son on yıl içinde verdiğim konserlerin, turnelerin ve kazandığım yarışmaların hepsinde Rachmaninoff büyük rol oynadı. Bu birikimi kalıcılaştırmak ve bir kayıtla kalıcılaştırmak ve nihayete erdirmek istedim. Kayıttaki iki eser de oldukça sarsıcı ve ağır, bunları hayal ettiğim sound’da çıkarabilmek için fabrikadaki otuz-kırk piyano arasından bence en çekici, en puslu ve şarkılı olanını kullandım. Kaydı yaparken yarı trans halinde gibiydim, dinlemeyi hayal ettiğim CD’yi duyarak çaldım. Kayıtlar ilk elime ulaştığında ise artık bu iki eseri kafamın içinde duyduğum haliyle gerçekte de dinleyebileceğim için çok duygulandım.

► Önümüzdeki günlerde konser, turne gibi programlarınız belli mi?
Kasım’da İstanbul Tiyatro Festivali’nde Meltem Cumbul, Mert Fırat ve Özüm Günöz’le “Ben Milena” adlı, Kama ve Milena’nın mektuplaşmaları üzerine müzikli bir projede yer alacağım. Ocak ve Mart’ta senfoni orkestralarıyla konserler var, şu aşamada bunların iptal olmamasını ve konser sezonu planlamalarındaki belirsizliğin en kısa sürede bitmesini diliyorum.