Hayalini kurmakla kalmadık yörüngede 48 tur bile attık!

BirGün/KADIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millî Uzay Programı tanıtım toplantısındaki “Son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermek. Eminim birçok kişi bu hayal ile büyümüştür. Hatta belki bayanlardan bile ‘ben adayım’ diyenler vardır” cümleleri tepkilere neden oldu. Bu ifade bize tarih eğitiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Kadınlar, uzayın hayalini kurmakla kalmadı, yörüngesinde 48 tur bile attı! 1963 yılında, genç bir sosyalist işçinin, uzaydaki ilk kadının, Valentina’nın hikâyesi…

Valentina Tereshkova, uzaya çıkan ve dünyanın yörüngesinde 48 tur atan ilk kadın olarak tarihe geçti. SSCB yurttaşı, fabrikada çalışan genç işçi Tereshkova, 16 Haziran 1963 günü bütün hazırlıklarını tamamlamış, hayallerindeki uzaya gitmek için ‘Vostok 6’da yerini almıştı.

Uzaya ilk çıkan insan olan Yuri Gagarin’in 1961’deki seferinden sonra Sovyetler, uzaya bir kadın yollamayı düşünür. Yüzlerce kadın paraşütçü uzaya gitmek için gönüllü olur. Valentina da 1961’in Eylül ayında uzay merkezine bir mektup yazarak, isteğini anlatır ve yalnızca üç kadınla birlikte eğitime alınır. 1 yılı aşkın süre ciddi bir eğitime tabi tutulan kadınlar bu süre zarfında 100’den fazla kez paraşüt atlayışı gerçekleştirerek uzaya yolculuğuna hazırlanır.

Valentina, Haziran 1963’te uzay uçuşu gerçekleştirdi ve uzaya giden ilk kadın olarak dünya tarihine girdi. Tereşkova’nın 2 gün 22 saat 50 dakika süren uçuşu sırasında, içinde bulunduğu uzay aracı dünyanın etrafında tam 48 kez tur attı. Kendisine bu yolculuk için Chaika (Martı) kod adını seçen Valentina’nın uzaya fırlatılmadan önce son sözü, “Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum!” oldu.