2009 yılında uçak kazasında yaşamını yitiren arp sanatçısı Ceren Necipoğlu anısına bu yıl ilk kez ‘Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ düzenleniyor. Festivalin yaratıcılarından ablası A. İmre Tüylü, “Ceren’in yarım kalan hayallerini yaşatıyoruz” diyor

Hayalleri yaşıyor

Burak Abatay

Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde verdiği konserden dönerken, 1 Haziran 2009’da Air France Havayolları’na ait uçağın Atlas Okyanusu’na düşmesi sonucu yaşamını yitiren Ceren Necipoğlu anısına bu yıl ilk kez bir festival düzenleniyor. ‘Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ adı verilen festival, ömrünü arp sanatına adayan Ceren Necipoğlu’nun “paylaşarak öğrenme” misyonunu yaygınlaştırmayı, katılan tüm gençlerin yeni ufuklar keşfetmesine yardımcı olmayı ve Türkiye’de arp sanatının gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Festival fikrinin yaratıcılarından Necipoğlu’nun ablası A. İmre Tüylü ile festivali konuştuk.

Festival fikri nasıl ortaya çıktı?

Kolektif bir fikir. Benim hep aklımda vardı. Ancak iki şey tetikledi. Düzenleme komitemizin de üyesi Anadolu Üniversitesi Piyano Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Lilian Tonella Tüzün, bir araştırma yapıyor. Araştırmanın da konusu ithaf edilmiş eserler. Eskiden çok fazla eser ithaf edilirken günümüzde bu neredeyse yok olmuş. Fakat kardeşimin kazası öncesi ve sonrası kendisine 13 tane eser ithaf edilmiş. O eserleri incelemiş Lilian Hoca. Bir diğeri de Pera Müzesi’nin başında olan Özalp Birol, “Kardeşiniz için bir şey yapmayı düşünür müsünüz? Eğer yapmak isterseniz müzeyi kullanabilirsiniz” diye sordu. İyi ki de sordu. Bu iki durum bu projeyi tetikledi. Anadolu Üniversitesi’nden Gözde Ece Yavaş ve Ceren’in ilkokuldan beri tanıdığı Florence Sitruk ile iletişime geçtik. Hepimiz bir araya geldik ve projenin bu halini oluşturduk.

Neden önemli?

Ömrünü sanata, müziğe, enstrümanına ve öğrencilerine adamış bir müzisyenin felsefesini ve genç nesillere aktarmak ve adını yaşatmak açısından önemli. Hem de arp enstrümanını sanatseverlerle bir araya getirmek için önemli. Çok önemli bir şey daha var ki, İstanbul sanat merkezi olma yolunda da önemli adımlar atıyor. Ceren de memleketini, şehrini çok seven bir sanatçıydı. İstanbul ilk kez bir arp festivaline sahip olacak. Bu festivalde solo arp ve oda müziği yarışması var. Bu yarışma türü dünyada da çok yaygın değil.

Zamansız bir ölüm Ceren’inki. Yarım kalan hayalleri var mıydı?

Rio Arp Festivali’ne gitmeden önce bende kalmıştı. “Abla, çok istediğim bir şey var. Çok fazla genç sanat eğitimi almak istiyor ama maddi imkânları yok. Döndükten sonra bedelsiz dersler vermek istiyorum” demişti. Bu festival ilki. Üç yıl sonra festivalin ikincisini yapmayı hedefliyoruz. Ceren’in yarım kalan hayalini ben devam ettirebilirim. Konserleri ücretsiz olan bir festival yapıyoruz. Sanat zaten birleştirici bir şey. Çok şey yaptı, keşke yaşarken bilinebilseydi. Sizler vasıtasıyla Ceren’i duyurabilmekten dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum.

Ceren Necipoğlu hakkında

1972 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Arp Sanat Dalı İleri Devresi’nden ve bu kurumdaki eğitimiyle eş zamanlı olarak İstanbul Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümleri’nden mezun oldu. Ardından burs kazanarak gittiği ABD’de Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin Arp Sanat Dalı yüksek lisans programını bir yılda tamamladı. Indiana Üniversitesi Müzik Fakültesi’nin davetini kabul etti. Burada dünyaca ünlü arpist ve pedagog Susann McDonald’ın sınıfından arp sanat dalında master derecesiyle mezun oldu. Susann McDonald’ın yanı sıra Judy Loman, Marie-Claire Jamet gibi virtüözlerle arp; Christian Lardé, Dennis Parker, Thomas Robertello, Kate Lukas gibi tanınmış ustalarla oda müziği çalıştı. Öğrenimi süresince CRR Senfoni Orkestrası, Akdeniz Gençlik Orkestrası, Louisiana E. Üniversitesi Senfoni Orkestrası ve Opera Topluluğu, Indiana Üniversitesi Senfoni Orkestraları, Ohio Light Opera Orkestrası, Columbus Indiana Philharmonic ile sahneye çıktı.

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Arp Sanat Dalı eğitimini başlatma görevini üstlendi. Uluslararası bir kariyere sahip olan, İranlı besteci Amir Mahyar Tafreshipour’un “A Persian Reflection” (2006) adlı arp konçertosunun Türkiye’deki ilk seslendirilişini 2009 Ocak ayında Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendiren Necipoğlu, Brezilya’da Mayıs 2009’da düzenlenen 4. Rio Arp Festivali’nde üç solo resital verdi.

Necipoğlu, Rio de Janerio’da verdiği konserden dönerken, 1 Haziran 2009’da Air France Havayolları’na ait uçağın Atlas Okyanusu’na düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. 228 kişiyi taşıyan Air France uçağına ait parçalar Brezilya’nın 650 kilometre açığında bulunmuştu.

Festival programı

Sanat yönetmenliğini, uluslararası arp sanatçısı ve ABD Indiana Üniversitesi Arp Bölümü Eş Başkanı Florence Sitruk’un üstlendiği festival komitesi piyano sanatçısı, Anadolu Üniversitesi Piyano Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Lilian Tonella Tüzün; arp sanatçısı, Anadolu Üniversitesi Arp Sanat Dalı Öğretim Elemanı Gözde Ece Yavaş ve Necipoğlu’nun ablası A. İmre Tüylü’den oluşuyor.
15 Ocak - Florence Sitruk Açılış Konseri / İstanbul Almanya Başkonsolosluğu / 19.00
16 Ocak – Bugünün Bestecileri (Atölye Çalışması/Dinleti) / Pera Müzesi / 13.00-14.30
17 Ocak – Arp Teknisyeni Davide Arduino ile Çalıştay / Pera Müzesi / 13.00-14.30
18 Ocak – Marielle Nordmann ile Ustalık Sınıfı / Pera Müzesi / 10.00-13.00
18 Ocak – Ceren Necipoğlu Doğum Günü Özel Konseri / Pera Müzesi / 19.00
19 Ocak – Eleanor Turner ile Ustalık Sınıfı / Pera Müzesi / 10.00-13.00
Programa katılmak için cnharpfestival.com’dan form doldurulmalı