Yücel Sayman: İçişleri Bakanlığı operasyon yapmaya kararlıydı. Adalet Bakanlığı da bizimle olan görüşmeleri kesti. Ertesi sabah da operasyon başladı

ZÜLAL ATAGÜN - CEM TURSUN
Bayrampaşa Cezaevindeki "Hayata Dönüş Operasyonu"nun ardından cezaevi idaresine karşı silahlı isyan suçundan yargılanan 167 tutuklu ve hükümlünün yargılandığı dava Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanıklardan Mehmet Güven, Süleyman Acar, Erkan Erdem ve Mesude Pehlican katıldığı duruşmada cezaevinde süren ölüm orucu eyleminin bitirilmesi için Yaşar Kemal, Zülfa Livaneli, Can Dündar, Mehmet Bekaroğlu, Yücel Sayman, Metin Bakkala, Oral Çalışlar, Mihraç Akdoğan, Kamer Genç, Kaya Tuncer, Tuncay Dikmen'den oluşan arabulucu heyetten Yücel Sayman ve Metin Bakkala tanık olarak dinlendi.

SALDIRIYA SAVUNMA HAKTIR
İlk kez ifadesi alınan sanıklardan Süleyman Acar, üzerine atılı suçu kabul etmediğini söyledi. Olay sırasında tutuklu olduğu belirten Acar, "Sol göğsünde Türk büyüklerinin resimlerinin olduğu armalar takan, kar maskeli, resmi üniformalı insanlar vardı. 'Bu ayaklanmayı bastıracağız' diyerek, üzerimize kurşun ve gaz bombası attılar. Kimyasalalrdan korunmak için havlularımızı ıslatıp ağzımıza koyduk ve bu şekilde hayatta kaldık" dedi.

'ÖLDÜRMEYE GELMİŞLERDİ'
Saldırının olduğu yerde savunmanın hak olduğunu belirten Acar, "Niyet çok açıldı. Öldürmeye gelinmişti. Operasyonda kesinlike silah kullanmadık. Operasyonun mağduru bizleriz ancak sanık durumuna düştük. Kendimizi korumak adına direndik. On iki arkadaşımız öldü, havlularımızla bedenimizle direnmeseydik 100 arkadaşımız ölecekti" şeklinde konuştu.

'ÇOK ACELE EDİLDİ'
Dönemin İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, "Tecrite karşıydık. Bunu Adalet Bakanlığı ile tartışıyorduk. Konunun uluslararası boyutta tartışılıp gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra uygulamaya geçmesini istiyorduk. Operasyon yapılmamış olsa her iki tarafı da ikna etme şansımız olabilirdi. Bence çok acele edildi" dedi.

MESLEĞİMİZİ GÖLGELEDİ
Dönemin TTB 2. Başkanı Metin Bakkala da, meslekleri gereği, açlık grevinin de F tipi ceza evlerinin de sağlık açısından uygun olmadığı yönünde, dönemin Adalet Bakanı Türk ile görüştüklerini anlattı. Oral Çalışlar, Can Dündar, Zülfü Livaneli ve Mehmet Bekaroğlu'nun tebligat ile çağırılmasına karar verilen duruşma, ertelendi.