‘Hayata Dönüş’ katliamının 22’nci yılında F tipleri kapatılsın çağrısı
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

F Tipi cezaevlerine karşı açlık grevinin sürdüğü 19 Aralık 2000 tarihinde “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında gerçekleştirilen ve 30 tutuklunun yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamın yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. Açıklamalarda F, S ve Yüksek Güvenlikli cezaevlerinin kapatılması çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından Ümraniye E Tipi Kapalı Cezaevi’nin önünde yapılan açıklamada “19 Aralık katliamını unutmadık, unutmayacağız” pankartı açıldı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 19 Aralık Katliamı’nın 22 yıldır üstünün örtülmeye çalışıldığını belirtti. Katliamda diri diri yakılarak yaşamını yitiren tutukluların isimlerini okuyan Yoleri, “Katliamdan sağ kurtulan mahpuslar, hücre tipi hapishanelere götürüldüklerinde de ağır işkence ve tecride maruz bırakıldılar. Katliamın failleri ve sorumlular hakkında etkin soruşturma yürütülmedi, hatta korundular, terfi ettirildiler” dedi. Cezaevlerindeki hak ihlallerinin devam ettiğini ve 2022’nin ilk 11 ayında 61 tutuklunun cezaevlerinde yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Yoleri, cezaevlerindeki hak ihlallerine dair gerekenleri şu şekilde sıraladı:

•“Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri derhal durdurulmalı, yaşanan ihlaller etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.

•Mahpusların yaşam haklarını koruyacak, eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalı.

•Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.

•Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalı.

•Adalet Bakanlığı, 45/1 nolu Genelge’yi, şartsız uygulamalı.

•Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalı.

•Çocuk cezaevleri kapatılmalı, kadın cezaevleri mahpus ve kadın hakları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.”