“Hayata Dönüş”ün mağdur sanıklarına beraat istendi

Hayata Dönüş Davası’nda 399 mahkûmun “isyan, patlayıcı madde bulundurma” iddiasıyla yargılandığı davada savcı, davanın düşürülmesini ve tüm sanıkların “öldürme” suçundan beraatını istedi.

19-22 Aralık 2000’de 20 hapishanede, F Tipi koğuşlara karşı siyasi tutuklu ve hükümlüler tarafından düzenlenen açlık grevini ve ölüm orucu eylemlerini bitirmek gerekçesiyle yapılan ve 28'i tutuklu olmak üzere 32 kişinin ölümüne neden olan "Hayata Dönüş Operasyonları" kapsamında 399 mahkûmun yargılanmasına devam edildi.

Mağdur sanıkların "isyan, patlayıcı madde bulundurma ve öldürme" iddiasıyla Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada savcı esas hakkındaki mütalaası açıkladı. Savcı, isyan ve patlayıcı madde bulundurma suçlarından zaman aşımından davanın düşürülmesini, öldürme suçundan da delil yetersizliği gerekçesiyle beraat istedi.

71 sanık hakkında yakalama emirlerinin infaz edilemediği ve savunmalarının alınamadığı gerekçesiyle dosyasının ayırılmasını isteyen savcı; 31 sanık hakkında yargılama aşamasında yaşamını yitirdiği gerekçesiyle davanın düşürülmesini, 297 sanık hakkında da 'cezaevi idaresine silahlı ayaklanma', '6136 sayılı yasaya muhalefet', 'patlayıcı madde bulundurmak' ve 'kasten yaralama' suçlarından dava zaman aşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etti.

Tüm sanıklar yönünden ‘öldürme' ve bu suça iştirakten de cezalandırılmaları istemiyle dava açıldığını belirten savcı, sanıkların atılı suçları işlediklerine dair delil bulunmadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verilmesini istedi.