Hayatın gerçeklerine ayna tutan duygu yüklü 12 kitap

Kitap Eki internet sitesinin liste editörlüğünü yapan Gün Çağ Aydın, kendi beğenilerine göre hazırladığı bir kitap seçkisini Kitap Eki'nde yayımladı. Aydın'ın "Kendi okuduklarımdan, burnumun direğini sızlatan kitaplardan, umut verenlerden, bir meşale gibi yol aydınlatanlardan…" notunu düşerek paylaştığı 12 kitap ve haklarında yazdıkları şöyle:

Kitap Eki’nin oldukça kalabalık bir takipçi kitlesi var. Böylesi bir takipçi toplamına nitelikli ve keyifli kitaplar önermek oldukça zor bir iş. Bir kere listeyi sınırlamak zorunda kalıyorsun. Sınırlı sayıda kitap önerirken de ‘ya bu listeye yazamadıklarım ne olacak?‘ diye düşünüyorsun. Eleştirmenlerin söylediklerini dikkate alarak, ancak henüz okuyamadığım ve belki de bu listede olması gereken oldukça fazla kitap var.

Listede yer verdiğim kitaplardan birkaç tanesine özellikle değinmek isterim.

Azimet Ceyhan’ın kaleme aldığı ‘Ah’ isimli romanın yayımlanması sürecinde ben de yer aldığım için sanırım özel bir önem veriyorum. Kitabın en temel özelliklerinden bir tanesi Koçgiri İsyanı ile ilgili yazılmış ilk roman olma özelliğini taşıyor olması. Roman, isyanın özellikle Refahiye kısmında yer alan sürece ışık tutuyor. Anlatım dili ve konuya bakış açısıyla son derece objektif bir kitap olduğunu düşünüyorum. Umarım kitap hakkettiği değeri görür…

Burhan Sönmez’in kitabı “İstanbul İstanbul” fazlaca anlatmaya gerek olmayan bir roman. Burhan Sönmez o kadar nitelikli bir eser ortaya koymuş ki zaten kitap elden ele dolaşıyor. Farklı dillerde de yayımlandığını unutmamak gerek. Benim için ayrı bir değer taşıyan bu romanı listeye mutlaka koymam gerekirdi. Okumayan varsa hemen okumasını öneririm.

İsmail Saymaz’ın kaleme aldığı “Fıtrat” yaşadığımız dönem itibariyle önemini hiç kaybetmeyecek olan kitaplardan bir tanesi. Bundan yıllar sonra bile geriye dönüp bir belge olarak incelenebilecek kitaplardan… Tüm toplum savaş, uluslararası siyaset vb. gündemlere kilitlenmişken işçiler her gün ölmeye devam ediyor… İşçinin payına her zaman olduğu gibi ölüm düşüyor. Toplumda duyarlılığın daha da arttırılabilmesi için bu kitabın elden ele dolaşması elzemdir.

Esra Kahraman’ın kaleme aldığı “Segâh Makamı” çok etkilenerek okuduğum romanlardan bir tanesi. Sanırım her zaman aklımın bir köşesinde bulunacak. Ülkemizin içinden geçtiği politik süreçlerin bir kısmında geçen hikaye hayatın kendisini anlatıyor.

Barış İnce ilk romanı “Çelişki”yle epey bir ilgi gördü. Başarılı bir gazetecinin ilk roman deneyiminde nasıl bir sonuç ortaya çıkacak merak ediyordum. Kitabı okuduktan sonra ise Barış İnce roman yazmaya devam ettiğinde memleketin hatırı sayılır yazarlarından biri olacaktır diye düşünüyorum.

Elbette ki listede yer verdiğim kitapların hepsiyle ilgili söylenecek çok şey var. Zaten uzun bir giriş yazısı yazarak liste mantığını alt-üst ettim.

Listeye koyduğum bu kitapların en çok satanlar listesinde yer almasını çok isterdim. Çünkü bu kitaplar bunu hak ediyor. Maalesef buna sadece ben karar vermiyorum. Bu tür kitapların da mutlaka fazlaca okur kitlesi var. Ama tüm toplumun karşısına çıkmaya yetmiyor. Böylesine anlamlı ve nitelikli kitapların daha “popüler” bir hale nasıl getirileceği uzun bir tartışma konusu olsa gerek. Lafı fazla uzatmayalım… Keyifli okumalar.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418216-1.

1. Ah – Azimet Ceyhan

Duygu yüklü, vicdanlı bir roman AH. Genç insanların Koçgiri’nin acı dolu günlerini yaşamış yaşlı insanlara sesli olarak okuması gereken akılda kalıcı bir kitap.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418217-1.

2. Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor – Hüseyin Kıran

Hüseyin Kıran, Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor’da, iktidarın benlikte yarattığı yaraların peşine düşerek derinleştiriyor anlatısını.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418218-1.

3. Mısır Koçanlarını Kızartan Koku – Nibel Genç

Mısır Koçanlarını Kızartan Koku, politik olanın hayattan ayrı tutulmadığı bir bütünlüğe yürüyor. Anlamını bildiği şeye ne ad verildiğini bilmemenin sancısını yaşayan İmam gibi, yeni bir sözlük yazmaya koyulmalıyız belki de…

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418219-1.

4. Paramparça – Mehmet Atilla

Akıcı, bizi insan hayatlarında bir noktadan diğerine sürükleyen, zaman zaman merak ettiren bu roman hem edebi anlamda kıymetli hem de aynı zamanda Türkiye’nin bir dönemine tanıklık etme fırsatı veriyor.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418220-1.

5. İstanbul İstanbul – Burhan Sönmez

Türkçe edebiyatın siyasi romanlarında işkence ve mahpusluk izleklerine aşina olsak da bu romanın üstüne eğildiği esas, acı karşısında insan ve bu hapsedilmiş insanın zihni.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418221-1.

6. Devrim Bize Güldü Geçti – Turgut Ulucan

Yazarın ikinci kısa romanı olan Devrim Bize Güldü Geçti, Yozgat’ın Akpınar köyünde geçen, büyük bir olayı anlatıyor. Köyde kısa süre içinde meydana gelen birkaç değişim ve “köy büyükleri”nin endişesi sonucunda, darbe ile devrim arasında giden bir komediye dönüşüyor hikaye.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418222-1.

7. Ejma’nın Rüyası – Haydar Karataş

Haydar Karataş, Haceli Köyü’nün ve Dersim’in hüzünlü öykülerini anlatmış bu kitabında. Hem de usul usul. Yavaşça. İncitmeden…

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418223-1.

8. Fıtrat – İsmail Saymaz

İsmail Saymaz’ın İletişim Yayınları etiketiyle yayımlanan Fıtrat isimli kitabı, üretirken ölen işçilerin izini sürüyor.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418224-1.

9. Segâh Makamı – Esra Kahraman

Ayrıntı Yayınları’ndan basılan ‘Segâh Makamı’ ölenlere, yaşayanlara, direnenlere, sürgün edilenlere, aşkını yüreğine gömüp gençliğini mücadeleye verenlere selam duruyor.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418225-1.

10. Çelişki – Barış İnce

Barış İnce; “Yaşadığımız karanlığı değiştirmek için yazının iyi bir etkileşim aracı olduğunu düşünüyorum. Fikirlerin yazı ile aktarılması dendiğinde teorik yazılar kadar etkili başka araçlar da var. Edebiyat, mizah, müzik için yazılmış söz… Bunların hepsi dünyayı değiştirme gayesi ve estetik ile birleştiğinde anlamlı geliyor bana.”

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418226-1.

11. Kopuklar – B. Güney Ulutaş

Kendinden fazla başkaları için yaşayanların romanını yazmış B. Güney Ulutaş. Her sayfasında sevgi, her sayfasında mücadeleyi resmediyor ilk romanında.

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418227-1.

12. Paramazlar – Yetvart Çopuryan

Beyazıt Meydanı’nın dili olsa da konuşsa. Nelere tanıklık ettiğini, kimleri ağırladığını kendi ağzından dinlesek. Güzel bir hayat uğruna mücadele eden gençleri anlatsa bize. O güzel yüzlü çocukların umutlarını, inançlarını, sevdalarını ve son sözlerini hatırlatsa…

hayatin-gerceklerine-ayna-tutan-duygu-yuklu-12-kitap-418228-1.Gün Çağ Aydın kimdir?

1980 yılında Muğla'nın Yatağan ilçesinde doğdu.Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü mezunudur. 2004 yılından bu yana grafik tasarımcılık yapmaktadır.
Çeşitli siyasi gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı.
KitapEki'nde yayın yönetmenliği görevinde bulunmaktadır.