Tam kapanmada edindiği hobisini gelir kapısına dönüştüren Gizem Efe, bir yandan eğitimine devam ediyor bir yandan da seramik üretiyor. Efe, “Akademisyen olmaktan vazgeçip ellerimi çamura buladım” diyor.

Hayatın renkleri tırnaklarımda

Dilara ŞİMŞEK

Covid-19 nedeniyle uygulanan tam kapanmalar birçok kişiyi yeni hobiler edinmeye, üretmeye yöneltti. Tam kapanmayla evde kaldığı süre boyunca kendisine yeni bir iş kapısı aralayanlardan birisi de 25 yaşındaki Gizem Efe. İzmir’de yaşayan Akdeniz Üniversitesi son sınıf Sosyoloji bölümü öğrencisi Efe, bir yandan eğitim hayatına devam ediyor bir yandan da birbirinden eğlenceli seramikler üretiyor.

Efe’nin pandemiyle birlikte okullar kapanıp eve dönünce içindeki üretme dürtüsü ağır basmış. Küçük yaşlardan itibaren resim ve heykele ilgisi olduğunu söyleyen Efe, oyalanmak için aldığı kil çamuruyla küçük objeler yapmaya başlamış. Vakit geçirmek için başladığı hobisinin bir zaman sonra tutkuya dönüştüğünü fark eden Efe, “Bir sosyoloji öğrencisiyken akademisyen olmaktan vazgeçip ellerimi çamura buladım” diyor ve ekliyor:

“Hayatın tüm renklerini atölyeden eve dönerken tırnaklarımın arasında bazen de çantamda taşıyorum. Pandemiyle birlikte okullar kapanıp eve döndükten bir süre sonra üretme dürtüsü hasıl oldu içime. Sürekli oyalanacağım, kendimi geliştirmeme yarayacak bir şeyler arıyordum. O sırada kil çamuru alıp küçük objeler yapmaya karar verdim. Yaptıkça bu iş beni o kadar mutlu etti ki hep daha fazla üretmek istedim. Gıdayla temas eden, yaratıcı, eğlenceli şeyler ortaya çıkarmak için de seramiği araştırmaya başladım. Bir atölye buldum o süreçte hem kurs aldım hem de birkaç dersten sonra onlar beni işe aldılar orada. Hem onlara hem de kendime üretim yapmaya başladım. Sonra bir kadın girişimci olarak Lilith Craft’ı kurmaya karar verdim ya da o kendi yolunu buldu… Şu an okula döneceğim için Antalya’da bir atölye arayacağım.”

FARKLILIKLARA DUYARLI BİR YAŞAM

Yaptığı ürünleri Instagram hesabından satmaya başlayan Efe, kadın girişimci olarak emeğini zaman zaman standlar açarak sergiliyor. Üniversiteden mezun olunca mesleğini yapıp yapmamak konusunda kararsız olan Efe, şöyle konuşuyor: “Mesleğimi yapmak konusunda kararsızım ama zaten diplomalı işsizliğin kol gezdiği bir dönemde zor olduğunu düşünüyorum. O yüzden seramik, porselen, heykel gibi alanlarda ilerlemeyi daha çok istiyorum. Seneye okul bitince de bir atölyem olsun istiyorum. Hem ders verip hem de üretim yapabileceğim hatta bir kısmında da minik bir kafesi olan bir yer var hayalimde. Kendi işimi kurmamın sebeplerinden biri de sömürüsüz ve farklılıklara duyarlı bir yaşam sürmek için, o düzenden biraz olsun uzaklaşmak ve üretimin de içinde olmak.”