Hayatını kaybedenler karanfillerle anıldı
Anmaya Tunç Soyer’in yanı sıra yurttaşlar ve meslek örgütleri katıldı. (Fotoğraf: BirGün)

BirGün/EGE

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ikinci yılında hayatını kaybeden 117 kişi anıldı. Deprem saati olan 14.51’de, itfaiye sirenleri eşliğinde saygı duruşu yapıldı ve 30 Ekim Depremi Anıtı’na karanfiller bırakıldı. Depremden 65 saat sonra enkazdan çıkarılan Elif’in ve aynı depremde hayatını kaybeden Umut’un annesi Seher Perinçek, "Bu iki yıl bizim için 117 canımız olmadan oturduğumuz 730 akşam yemeği sofrası demek. Boş okul karneleri, yarım kalan kitaplar, gidilmemiş yollar, söylenmemiş sözler demek" dedi.

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Bayraklı’da bulunan Baro Bahçe’de bir araya gelerek Deprem Anıtı’na sessiz yürüyüş düzenledi. TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, “Sorumluların cezalandırılmasını beklerken depremin ardından kendilerine verilen sözlerin tutulmadığı da açık bir şekilde ortaya çıktı. Depremde yıkılan evleri henüz yerine konulmadı. Yaklaşık 200 aile yaşamını konteyner kentlerde sürdürmeye devam ediyor" diye konuştu.

30 Ekim Deprem Anıtı’nda düzenlenen anma programında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ne yazık ki biz her depremde tekrar tekrar bu acıları yaşamak zorunda kalıyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu şehri dirençli hale getirmek zorundayız. O nedenle bilimsel çalışmalar yürütüyoruz. Deprem günü de gördük. Bizi ayrıştırandan çok daha fazla birleştiren sebep var. Bu nedenle dayanışma ve umudun korunması gerekiyor.”