Kâr hırsı ve denetimsizlik nedeniyle iş cinayetleri sürüyor. Bu hafta en az 25 kişi çalışırken yaşamını yitirdi. Uzmanlar ise “İş cinayetleri rutine binmiş katliam” dedi.

Hayatlarını çaldınız
Fotoğraf (Soldan sağa doğru): Egehan Bülbül - Abdullah Yüzbaşı - Hasan Çavuş - Gazi Bütün

Asena TUNCA

AKP iktidarının yoksulluğa mahkûm ettiği emekçiler denetimsizlik, kuralsızlık ve işverenlere uygulanmayan yaptırımların gölgesinde yaşamını yitirmeye devam ediyor. İktidar sermayeyi ve işvereni teşvik yağmuruna tutup emekçiyi kaderine terk ederken bu hafta en az 25 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Son örnek ise Malatya’da gerçekleşti. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Yakınca Mahallesi’ndeki TOKİ inşaat çalışmaları sırasında vinç devrildi. Vincin devrilmesi sonucu yaşanan iş cinayetinde 3 emekçi yaşamını yitirdi, 2 emekçi de ağır yaralandı. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 şüpheli adliyeye sevk edildi.

GÜVENCESİZ ÇALIŞMA

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Gökhan Turan, “İş cinayetleri maalesef artık rutine bağlandı” diyerek güvensiz, tedbirsiz ve kontrolsüz çalışma ortamlarına dikkat çekiyor. Turan, şöyle devam ediyor: “Kontrolsüz, güvenliksiz ve önlemlerin alınmadığı bir çalışma ortamı var. Yapılması gereken en önemli ve başlıca şey, kâr denen şeyin önüne geçmektir. Kapitalist kâr hırsı emekçilerin yaşamına mal oluyor. Denetim mekanizmaları söz konusu emekçi olunca devreye girmiyor. Devlet ve işveren denetimi kurmak zorunda. Ancak; kâr marjı için işçinin sağlığından, beslenmesinden, molasından, tedarikinden, sağlık tetkiklerinden kaçınılıyor.”

KÂRA KÂR KATIYORLAR

Turan’a göre, yoksulluk emekçileri güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm ediyor: “İşçiler böyle bir ortamda ‘iş bulalım da ne koşulda olursa olsun çalışırız’ diyorlar. Patronlar da bunu fırsat bilerek kârına kâr katıyor. Emekçiye kâr marjı gözüyle bakılırsa ve insan hayatı hiçbir anlam ifade etmezse ne yazık ki bu iş cinayetlerinin sonu gelmeyecek.”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Meclisi’nden Ertuğrul Bilir ise şunları dile getiriyor: “Sayısı ne kadar olursa olsun, iş cinayetleri rutine binmiş katliamlardır. Emekçiler sayılardan, verilerden ibaret değildir. Yaşamını yitiren emekçiler aileleri, geride bıraktıkları, hayalleri olan insanlar. İstatistiklere dökmek durumun ciddiyetini görmek açısından önemli… Ancak bu insanların bir hikâyeleri var.”

***

YAŞASAYDI OKULA GİDECEKTİ

Bu hafta hayatını kaybeden işçilerden bazıları şöyle:

•Egehan Bülbül, henüz 15 yaşındaydı. Sanayide çalıştığı sırada kalp krizi geçirdi. Yaşasaydı bugün okula gidecekti.

•Abdullah Yüzbaşı, 44 yaşında. Çalıştığı inşaat şantiyesinde çelik iskele platformun çökmesiyle yaşamını yitirdi. İşverenin tedbirsizliği 3 çocuğu babasız bıraktı.

•Hasan Çavuş, 62 yaşında bir inşaat ustası. Manisa Kırkağaç’ta çalıştığı zeytinyağı fabrikası inşaatında üzerinde perde duvar devrilmesiyle yaşamını yitirdi.

•Gazi Bütün, 27 yaşında. Maraş’ın Elbistan ilçesinde çalıştığı inşaatta asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. Evleneli bir hafta olmamıştı.