1 Mayıs için geri sayım başladı. 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olmak için destek de artarak büyüyor. Adana’dan ise 1 Mayıs bildirilerini dağıtan iki kişiye bıçakla saldırıp yaraladılar....

Artık 21. yüzyılda bir meydanın yasak olması anlaşılır gibi değil. Biz 1 Mayıs’ta Taksim Medyanı’nda olacağız, diyen KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Samsun’da 1 Mayıs, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, örgütlenme süreci ve planlama gibi konuları paylaşmak üzere KESK’e bağlı il örgütleriyle Gazi Sahnesi’nde bir araya geldi. Tombul, “Bu yıl 1 Mayıs’ı herkes için adalet, eşitlik, özgürlük, barış talepleriyle kutlayacağız. 1 Mayıs’ı hükümetin antidemokratik tutumuna rağmen Taksim Meydanı’nda kutlayacağız. Taksim Meydanı’nda emekçiler, ellerinde karanfillerle o gün barışçıl, demokratik bir biçimde eylem gerçekleştireceğiz” dedi.

Tombul, 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü ilan edilmek istenmesiyle ilgili, şunları söyledi: “Bunun için zahmet etmenize gerek yoktu. 1 Mayıs’ı yüzyıllardır alanlarda birlik, mücadele, dayanışma günü olarak kutluyoruz. Bunun için kararname çıkarmaya ne gerek var. Hükümetin yapması gereken, 1 Mayıs’ı tatil ilan etmesiydi. Söz konusu olan emekçiler olunca yönetenlerin bu tutumu, Türkiye’nin gerçekten demokratikleşmenin neresinde olduğunu çok net gösteriyor.”
Başbakan Erdoğan’ı bazı söylemleri nedeniyle eleştiren Tombul, başbakana, emekçiler olarak cevaplarını 1 Mayıs’ta meydanlarda vereceklerini söyledi.

ARÇELİK İŞÇİLERİ MEYDANDA
Disk Nakliyat-İş sendikası üyesi Arçelik işçileri, direnişin 117. gününde Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına katılım çağrısı için DİSK’in hazırlamış olduğu bildiriyi dağıttı. Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan Nakliyat-İş’e bağlı işçiler adına konuşan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Koç Holding’in Arçelik işçileri üzerinde oynadığı pis oyunların artık sonu geldiğini, direnen emekçinin haklarını kazanmasının artık çok yakın olduğunu kaydetti.

‘77’NİN HESABINI SORACAĞIZ’
Çağdaş Hukukçular Derneği, “1 Mayıs’ta 77 katliamının hesabını sormak için Taksim’deyiz” açıklaması yaptı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube üyesi bir grup, Taksim Kazancı Yokuşunda bir araya gelerek, 1977 1 Mayıs katliamının faillerinin cezalandırılmasını talep etti. “77 1 Mayıs katliamı aydınlatılsın” pankartı açan grup adına açıklama yapan, şube sekreteri avukat, Ebru Timtik, ÇHD olarak 1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerle birlikte Taksim Meydanı’nda olacaklarını ve 77 1 Mayıs katliamının sorumlularının cezalandırılmasını isteyeceklerini söyledi.

‘ANAMIZI DA ALIP GELECEĞİZ’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, “1 Mayıs’ta varoşlardan, fabrikalardan, okullardan yürüyüşe geçecek olan ‘ayaklar’ alanları dolduracak, otoriter muhafazakarlığı inşa etmeye çalışan Başbakan Erdoğan’a ve onun temsil ettiği zihniyete karşı güçlü bir haykırış içinde olacaklar” dedi. Gümüş, Biz ‘ayaklar’, analarını da alıp 1 Mayıs’ta Taksim’e geleceğiz, günü geldiğinde de hiçbir değer tanımayan neoliberal politikaların uygulayıcısı gerici ve karanlık zihniyeti iktidardan alaşağı edeceğiz” dedi.

‘1 MAYIS TAKSİM’DE KUTLANACAK’
10 Aralık Hareketi adına konuşan Burhan Şenatalar, 1Mayıs’ın bütün eylem günleri içinde çok özel bir yeri olduğuna işaret ederek, “Taksim’in 1 Mayıs"a açılması, bütün mitinglere de açılması anlamına gelmez. Bu durumda hükümetin gerilimi ve kaygıyı aşacak bir yaklaşımla sağduyulu bir karar vermesini, muhalefet partilerinin de bu yaklaşımı desteklemelerini ve 1 Mayıs’ın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de barış, birlik ve dayanışma havası içinde yaşanmasını sağlamalarını umuyor ve bekliyoruz” dedi.

‘1 MAYIS, ÇALIŞMA BAYRAMI OLMALI’
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 1 Mayıs’ın “Çalışma Bayramı” olarak kutlanması gerektiğini bildirdi. Açıklamada, AB üyeliği sürecinde Türkiye’nin, çok daha iyi çalışma yaşamı standartlarına ulaşma yönünde ilerlemeye devam etmesi gerektiği, her yıl 1 Mayıs’ın “Çalışma Bayramı” olarak kutlanmasının emeğe saygı olacağı kaydedildi. Birgün

***

Bildiri dağıtanları bıçakladılar
Adana’da, 1 Mayıs ile ilgili bildiri dağıtan iki üniversite öğrencisi bıçaklandı. Halkevleri üyesi olduğu bildirilen bir grubun, Atatürk Caddesi üzerinde 1 Mayıs’la ilgili bildiri dağıtırken, kimlikleri henüz belirlenemeyen bazı kişilerin saldırısına uğradıkları iddia edildi. Saldırıda, Çukurova Üniversitesi öğrencisi olduğu belirtilen İ.Ö. (24) ile O.G. (21) bıçakla bacağından hafif şekilde yaralandı. Numune Hastanesine kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, saldırganların yakalanması için çalışma başlatıldı.