Referanduma sayılı günler kala Mersin Birleşik Haziran Hareketi’nin düzenlediği ‘Hayır Şenliği’ne katılım yoğun oldu

‘Hayır’ coşkusu

GÖKAY BAŞCAN

Birleşik Haziran Hareketi Mersin Meclisi’nin düzenlediği ‘Hayır Şenliği’ olumsuz hava koşullarına rağmen yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Şenliğe BirGün Gazetesi yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, Haziran Hareketi Türkiye Yürütme Kurulu üyesi Pelin Bektaş ve CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar katıldı.

Şenlikte konuşan Fikri Sağlar, referanduma götürülen anayasa değişikliği paketinde yüzde 10 barajının kaldırılmadığına dikkat çekerek, “Seçimlerde yüzde 50.5 alan bir parti en az 450-500 milletvekili kazanır. Bu anayasa değişikliği bir tek kişiye krallık veriyor, firavunluk veriyor” dedi.

hayir-coskusu-257116-1.

‘Niye her şeyi istiyor?’
Sağlar, anayasa değişikliğiyle ilgili düşüncelerini anlatmak için tüm yurdu dolaştığını anlattı. “Hayır diyenler, geleceği bir kişiye teslim etmek istemeyenler şimdilik çoğunlukta” diyen Sağlar, “Gördüğüm o ki insanlar bir tek kişinin yönettiği ülkede yaşamak istemiyorlar. Evet diyenlere soruyorum, ‘niye evet diyorsunuz’ diye. Bilmediklerini söylüyorlar. Gençler ‘Babam evet diyor ben de onun için evet diyeceğim’ diyor. Babasına sorduğumuz zaman ‘bizim reis öyle diyor, onun için evet diyeceğim’ diyor. Merakla beklediğim bölge Karadeniz’di. Ordu, Giresun ve Trabzon yörelerinde dolaştım. Gördüm ki Karadenizli hayır vermeye kararlı. Diyorlar ki ‘biz verdik oyumuzu, onu iktidar yaptık. Dört defa da yaptık. Yine hükümette olmak isterse yine oy veririz. Ama verdik niye her şeyi istiyor. Niye benim özgürlüğümü, haklarımı, demokrasiyi almaya çalışıyor’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Hikâyeleri kalmadı’
Haziran Hareketi Türkiye Yürütmesi’nden Pelin Bektaş da “Bugün gelinen noktada AKP’nin bir memleket, bir gelecek hikâyesi de artık kalmadı. O yüzden bugün söyleyebildikleri tek şey ‘hayıra hayır’. Yani ‘antihayır’ propaganda örgütlemek dışında bir şansları yok. Memleketimize dair sundukları tek şey Erdoğan’ın kendisi. Başka herhangi bir pozisyonları, hikâyeleri, masalları kalmadı” dedi.

Fiili duruma karşı

hayir-coskusu-257115-1.
BirGün yazarı Oğuzhan Müftüoğlu ise, “Türkiye, fiili başkanlık sisteminde. Referandumun gerekçesi bu. Mevcut fiili durumu yasal hale getirmek. Bunun için izah edemiyorlar. Tam gerekçe bulamadıkları için hayır demenin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Başka bir şansları yok. Son ana kadar böyle propaganda yapacaklar. Hayırcıları suçlayacaklar, bizi suçlayacaklar. Ama biz neden hayır dediğimizi çok açık ve net bir şekilde biliyoruz” diye konuştu.

Etkinlik müzik dinletisi ve halaylarla coşkulu bir şekilde son buldu.