Peki sokakta, sınıfta, meydanlarda hangi şarkılar çalacak? Hangi şarkılar bizimle beraber ‘hayır!’ diyecek? O şarkıları listeledim

'Hayır' diyen 7 şarkı

BURAK ABATAY

Anayasa görüşmeleri, yeni Anayasa teklifi, Meclis, kavgalar... Hayatımıza son 1 aydır giren ve gündem olan şeylere baktığımızda çoğu zaman kötü bir hayalin içerisinde olduğumuzu görmek mümkün. Kötü bir hayal diyorum çünkü hiçbir şey gerçek değilmiş gibi. Olanlar gerçek olamayacak kadar eziyet dolu: Yeni bir Anayasa denilerek apar topar yapılan maddeler, bunların Meclis’ten görüşülemeden, konuşulamadan, itiraz edilemeden geçirilmesi ve hatta usulsüz bir şekilde geçirilmesi... Ve şimdi referandum.

Toplumun farklı dinamikleri referandumda vereceği oyları birer birer açıklıyor. Anketler hazırlanıyor, sokağa sesini gürleştiren bir muhalefet çıkıyor. Bu karşı duruşta aslolan da tüm yetkiyi ve kontrolü tek bir adamın elinde toplamak. Bu neresinden bakarsanız bakın korkunç. O yüzden alın terinde yaşam biriktiren işçiler olarak, hür kadınlar olarak ya da torununa bir damla umut bırakan yaşlılar olarak demokrasiyi ve hürriyetlerimizi savunmak ve referandumda hayır demek boynumuzun borcu. Peki sokakta, sınıfta, meydanlarda hangi şarkılar çalacak? Hangi şarkılar bizimle beraber ‘hayır!’ diyecek? O şarkıları listeledim.

1-Hüsnü Arkan – Hayır

‘Yalnız Değiliz’ albümü Hüsnü Arkan’ın son zamanlarda üst üste çıkan albümleri arasında en sevdiğim albümlerden birisi oldu. Albümdeki şarkıların hepsi derdi olan şarkılar. Kaygusuz Abdal, Dağlar ya da Arkan’ın tutuklu gazeteciler için yazdığı Ne Güzel şarkısı. Veyahut albüme ismini veren Yalnız Değiliz. Bugünlerde bu albümdeki şarkıları dönüp tekrar dinlemekte fayda var. İçlerinde ise öyle bir şarkı var ki tam olarak bizim bugünkü derdimiz: “Zamanın padişahına bizden selam söyle Bütün başkanlara HAYIR!”

2-Nadir Göktürk – La Havle

Referandumda ‘Hayır’ demek için gereken onlarca sebep varken içlerinden birisi de, yeni anayasa ile beraber muktedirlerin sahip oldukları güçle önünün alınamayacağı bir zeminde olacak olmaları. Oysa azınlıklarımız ya da çoğunluklarımız; tüm bir aradalığımız ile güçlünün karşısında durmak coğrafyamızın en temel zorunluluğu. Nadir Göktürk’ün ilk solo albümü Süslü Saksı Sokağı’ndaki La Havle şarkısı da böyle bir yerden bakıyor sürece: “Hani yetimlerin hakkını bile çalmıştınız Sızlamıştı dedenizin kemikleri / Şu dünyada yerin göğün her katının Sahibi sanmıştınız kendinizi”

3-Bulutsuzluk Özlemi - Hayır Hayır

Bulutsuzluk Özlemi’nin en devrimci ruha sahip şarkılarından birisi de şüphesiz ki ‘Hayır Hayır’. Şarkı, sonunda “Dünyayı değiştirirken ölmüşlerdi, Boşa harcanan hayatlar mıydı onlar?” diye sorarken “Hayır hayır, olamaz hayır!” diye cevap veriyor. Boşa kurulan özgürlük hayalleri miydi onlar? Olamaz hayır!

4-Barış Manço – Hayır

Barış Manço, yaşasa politik olarak kendini nerede konumlardı, bunun tartışmasını da çok anlamlı bulmuyorum. ‘Hayır’ adlı şarkısını da bir aşk şarkısı olarak yazdığı kesin. Gelin görün ki referandum öncesinde, şu sözler şimdiden kitlelerin diline pelesenk oldu bile: “Gözyaşına da hayır... Hayır, hayır, yüzbin kere hayır! ”

5-Gaye Su Akyol - Dünya Kaleska

Gaye Su Akyol sevenleriyle buluşturduğu iki albümle çok başarılı bir çizgi yakaladı kendisine. Takındığı şahane tarzını ilgiyle takip edenler arasındayım. Modern zamanın türküleri yazılıyorken, Gaye Su Akyol da toplumsal meselelere dokunarak bu çemberin içerisinde var ediyor kendini. Hologram İmparatorluğu albümünde yer alan birçok şarkıda bunu görebiliyoruz. Dünya Kaleska şarkısı ise şöyle başlıyor: “Ben Çingeneyim, Ermeniyim, Türküm, Kürdüm. Fark eder mi?” Akyol, sözleri ve bestesi kendisine ait olan şarkıda, bizim de belki oy vermeden evvel düşünmemiz gereken şu soruyu soruyor: “Dağ taş al senin olsun efendim/ Nefsinin zevkine gökler yeter mi?”

6-Kadınlardan #HAYIR Şarkısı - “HA HA HA HA HAYIR”

Nar Kadın Dayanışması’ndan kadınlar sosyal medya aracılığıyla bir video klip yayımladılar. Kısa zamanda çok fazla ilgi gören video için BirGün’e verdikleri röportajda Göksu Cengiz, “Dürt içindeki narı ve sokağa çık” diyor. Şarkı Barış Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ bestesi üzerinden hayat bulmuş. Yüksek sesle söylemek iyi olacaktır: “El ele verip sokaklara çıkmalı/ Karanlıkta yaşam olmaz!”

7-Kamuran Akkor - Evet mi Hayır mı?

‘Evet mi Hayır mı?’ Sözleri Ülkü Aker’e ait olan ve Kamuran Akkor’un seslendirdiği 70’lerden bir şarkı. Kamuran Akkor’un kararı nedir bilmiyoruz ama herhangi bir seçim kampanyasında bangır bangır çalabilecek şarkılardan: “Evet mi, hayır mı?/ Beklemek istemem Ne olacak bilinmez ki yarın”