BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'nun Teknolojik alanda birçok sorunuzun yanıtını bulacağınız "50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız" adlı kitabı raflardaki yerini aldı

Hayri Kozanoğlu'ndan "50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız"

BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanaoğlu'nun "50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız" adlı kitabı çıktı.

Teknolojik hizmetler o kadar insan hayatına yerleşmiş ki onlarsız bir hayat düşünemiyoruz. Akılllı telefonların bulunmadığı bir dünyayı hayal bile edemiyorken geçen her zamanda "Endüstri 4.0" ,"blockchain", "yapay zeka" gibi birçok yeni kavramlar hayatımıza yerleşiyor. Gelişen teknolojinin hızına yetişmeye çalışırken aslında göz açıp kapayana kadar teknoloji ile ilgili bilgi ve becerilerimizin gelişen teknoloji hızının gerisinde kaldığımızı fark ediyoruz. "50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız" kitabı teknolojinin gerek işleyişi gerek ekonomik gerek de toplumsal sonuçlarla kulağınıza yabancı gelmecek şekilde okuyucuyu temel konularda bilgilendirmeyi hedeflliyor.

50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız kitabının dikkat çeken başlıkları:

1) Yapay zeka insanlığa ne vaat ediyor ?

Yapay zeka alanı, makineleri akıllıca davranacak biçimde tasarlama bilimi ve mühendisliği olarak tanımlayan Hayri Kozanoğlu, yapay zekayı insan zekasına yaklaşmak için bir sistem sadece yapacağı iş değil, aynı zamanda işin yapılacağı çevre koşullarını da modeli olduğunu kitapta bahsediyor. Yapay zekanın blim alanından da uzaklaştığını yazan Hayri Kozanoğlu kıtabında bu alanda ilginç yaklaşımları ile okuyucuya birçok fikir sunucak.

2) Bulut teknolojisi neden bu kadar "Revaçta" ?

Bulut sistemi büyük hacimli dosyaları ve verileri internet ortamında depolama hizmetidir. Bulut teknoloji sayesinde depolama, bilgi işlem, uygulama ve hizmetlerde ortak kaynak havuzuna erişimini sağlayabilirsiniz. Kitabının bu bölümünde diğer iş alandarının ortak çalışmasını anlatan,bu sistemin yaratığı olanakları ve aslında bulut teknolojinin insan hayatındaki önemi öğrenme şansını yakalayabilirsiniz.

3) 5G hızımıza hız katacak mı?

2009 yılında 3G, 2016 yılnda 4G şebekelerinin hayatımıza girdiği 2020 yılında 5G'nın hayatımızda yaygınlaşması beklenen nesnelerin insan hayatınında birçok gelişmeyi etkileyeceği düşünülüyor. İnternet teknolojisinin hız vereceği, çok büyük miktarda veri transferine olanak sağlayacak atltyapyı sunacağı, dünyayı daha bağlatılı hale getireceği umut ediliyor. Kitabın bu bölümünde yakın zamanın teknolojısı alanında birçok bilgiye hakim olucaksınız.

4)Yaşlılar neden bakıcı robot seviyor?

Dünya nüfüsü giderek yaşlanıyor.Sağlık sektöründeki teknolojik atılımlar da, insan yaşamının uzamasını olanak kılıyor Bu olumlu gelişme bir yandan da toplumların önüne yaşlıların bakımı gibi devası bir sorunu ortaya koyuyor. Son zamanlarda bu alanda robotlarların faaliyeti devreye sokuluyor. Peki bir robot, gerçek bir insanın, şefkatlı bir bakıcının yerini tutamasa da yaşlılar neden robot bakıcıları seviyor ve tercih ediyor? Bu sorunun yanıtını kitabın 18. bölümünde bulabileceksiniz.