Hayvan hakkı ihlalleri gün geçtikçe artıyor. Hayvanları Koruma Günü’nde açıklama yapan hak savunucuları “Hayvanların doğal yaşamları yok ediliyor. Hak ihlallerinin devam ettiği bugünü kutlamıyoruz” dedi.

Hayvan hakları yok sayılıyor

HABER MERKEZİ

Hayvana yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Hayvanı ‘mal’ olarak gören yasanın değişeceğine dair verilen sözler yine gerçeğe dönüşmedi. Cezaların yetersizliği failleri cesaretlendirirken cumartesi günü Aydın Kuşadası’dan 4 yavru köpek vahşice katledilirken katil ya da katiller henüz bulunamadı. Veteriner Hekimleri Derneği ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Hayvanları Koruma Günü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamalarda kutlamalık bir gün olmadığına hayvan hakları ihlalinin her geçen gün arttığına dikkat çekildi.


HAKİM, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nü kutlamadıklarını belirterek şu açıklamada bulundu: “Geçen sene 4 Ekim'de yasa ile ilgili taleplerimizi yinelemiştik. 14 Temmuz'da Resmî Gazete'de yayınlanan yeni kanun ile yasa yapıcılar hayvan hakları aktivistlerinin taleplerini görmezden geldi ve hayvanların haklarını korumak yerine çıkar sahiplerini korumayı seçti.”

Her yıl milyonlarca hayvanın katledildiği dile getirilen açıklamada şu çarpıcı veriler yer aldı: “İhlal raporlarımıza göre Türkiye'de 2020 yılında;

• En az 1 milyar 211 milyon 375 bin 950 hayvan katledildi.

• 22 milyon 735 bin 267 hayvan işkenceye maruz bırakıldı.

• 1 milyar 280 milyon 153 bin 923 hayvan tutsak edildi.

• 3 milyon 413 bin 877 hayvan cinsel şiddete maruz bırakıldı.

• 53 milyon 563 bin 334 hayvanın beden dokunulmazlığı ihlal edildi.

Hal böyleyken hayvanların karşılaştığı hak ihlallerinin devam ettiği bugünü kutlamıyoruz. Eğer gerçekten hayvanların haklarını korumak istiyorsanız bugün hayvanlara zarar veren alışkanlıklarınızdan vazgeçin, daha adil bir dünya için değişin.”

VETERİNER HEKİMLERİN İSTİHDAMI ARTIRILSIN

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk, “Hayvanlar dövüştürülüyor, yarıştırılıyor ve doğal yaşamları talan ediliyor” dedi ve veteriner hekimlerin istihdamının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Veteriner hekimlerin ev hayvanları, çiftlik hayvanları, vahşi hayvanların hepsinin sağlığı ve gönenci için, tıbbi bilgi ve yasal yetkiye sahip tek meslek grubu olduğuna da vurgu Ertürk, şöyle konuştu “Tek bir merkezden idare edilen, bağımsız bir Veteriner teşkilatı, hayvanların sağlığı kadar, insan sağlığı ve toplumun mevcut sorunlarının çözümünde gerekli aksiyonu sağlayacak tek merci. Bu bağlamda; Tarım Bakanlığı bünyesinde, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün ve buna bağlı Hayvan Hakları ve Gönenci Biriminin oluşturulması, ayrıca Yerel Yönetimlerin kapatılan Veteriner İşleri Müdürlüklerinin yeniden açılması ve ilgili tüm bakanlıklarda, veteriner hekim istihdam edilmesini istiyoruz.”