Et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçemeyen iktidar çareyi ithalata sarılmakta buldu. Yılın ilk beş ayında canlı hayvan ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 370 arttı.

Hayvan ithalatı rekora koşuyor
Fotoğraf: Depo Photos

Aycan KARADAĞ

AKP iktidarının yanlış politikaları hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Üretim maliyetlerinin sürekli olarak artması karşısında destek alamayan besiciler hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor. Hayvan sayısının azalması et fiyatlarının hızla yükselmesine neden oluyor. Kalıcı çözüm üretemeyen iktidar çareyi ithalatta arıyor. İktidarın tarım ve hayvancılık politikalarının yarattığı tahribatı, verileri tartışmalı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile gizleyemedi. TÜİK’in mayıs ayı dış ticaret verilerine göre, yılın ilk beş ayında canlı hayvan ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 370 arttı. Geçen yılın tamamında canlı hayvan ithalatına 180 milyon 905 bin dolar harcama yapıldı. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ise 317 milyon 650 bin dolar ödeme gerçekleştirildi. Üstelik yılsonuna kadar canlı hayvan ithalat için 1 milyar dolar harcama yapılacağı öngörülüyor.

BESİCİ ZOR DURUMDA

Tabloyu değerlendiren CHP Manisa Milletvekilli Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na göre, ithalattaki bu artış, ülkenin hayvan varlığında ciddi bir azalma olduğunu gösteriyor. Besicinin girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışların altında ezildiğine vurgu yapan CHP’li vekil, “Üretici son yıllarda üretimden uzaklaştı. Bunda ülkedeki süt fiyatlarının uzunca bir süre baskılanması ve üreticinin yeterince desteklenmemesinin katkısı var. Sütü para etmeyen üretici, çareyi sağmal ineklerini kesime götürmekte buldu. Tüm bu olumsuz tablonun sonucunda ortada hayvan kalmayınca AKP iktidarı çareyi çok iyi bildiği canlı hayvan ithalatında’ buldu” dedi.

Geçmiş yıllarda ülkeye sadece besilik dana ve damızlık hayvan ithal edildiğine dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu, yılbaşından itibaren kasaplık hayvanlarında getirilmeye başlandığını söyledi. CHP’li Bakırlıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yılın ilk beş ayında yapılan canlı hayvan ithalatı rakamları, bu sene sonu rakamının 1 milyar dolara yükselebileceğini, önümüzdeki yıllarda da 2018 yılı rekorunun yani 1 milyar 767 milyon doları geçebileceğini bizlere gösteriyor. Önceki Bakan’ın ‘2022 yılında canlı hayvan ithalatı bitecek’ beyanlarının hafızamızdaki yeri halen taze. Canlı hayvan ithalatının yeni rekorlara koşuyor olması ise AKP iktidarının artık ülkenin sorunlarını çözmekten ne kadar uzak olduğunu bizlere göstermekte.”