Hayvana şiddete cezalar yetersiz

HABER MERKEZİ

Hayvana şiddet son bulmuyor. Vicdan sahibi olan herkes hayvan katillerine caydırıcı cezaların uygulanması için haykırıyor. Son günlerde giderek artan şiddete karşı Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara temsilcisi Pelin Sayılgan, "Hayvana şiddet Kabahatler Kanunu'na değil Ceza Kanunu'nu kapsamına girmeli" dedi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde, bir apartmanın güvenlik görevlisinin, yurttaşların beslediği sokak köpeklerini sopayla dövdüğü öne sürüldü. Görevli, kendisine tepki gösteren kadını, "Hepsini mermi manyağı yapacağım, ben deliyim. Siz de gelirseniz size de kurşun gelebilir. Git emniyete bildir" diyerek, tehdit etti.

İzmir'in Menderes ilçesinde ise sosyal medya hesabından ağır işkenceye maruz bıraktığı köpeğin görüntülerini paylaşan Mehmet Can G., sosyal medyadaki tepkilerin ardından polis tarafından yakalandı. Mehmet Can'ın ifadesinde, "Köpek zaten ölüydü. Sosyal medyada ilgi çekmek amacıyla yaptım" dediği öğrenildi.

Kısa sürede ülke gündemine giren olaya binlerce sosyal medya kullanıcısı tepkisini #MehmetCanTutuklansın etiketiyle paylaştı.
Sayılgan, hayvana şiddetin cezasının yetersiz ve caydırıcı olmadığını vurguladı. Mevcut kanunun hayvanları 'mal statüsü'nde değerlendirdiğine dikkat çeken Sayılgan, şunları dedi:

"Yıllardır hayvanların eşya statüsünden çıkarılması için uğraşıyoruz. Cezalar genelde para cezasına çevriliyor. Sosyal medyadaki tepkilerin ardından yakalansalar bile 2 gün sonra salıveriliyorlar. Kanun değişikliğinin yapılmasını istiyoruz. Yasa tasarısı çıkacaktı ama yine yılan hikâyesine döndü."