Oyuncu Hazal Kaya hakkında geçen yıl Batman'da intihar eden İpek Er'e cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen Uzman Çavuş Musa Orhan’a sosyal medya hesabından hakaret ettiği gerekçesiyle 'Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen hakaret' suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Kaynak: DHA
Hazal Kaya hakkında Musa Orhan'a hakaretten 2 yıl 4 ay hapis istemi

Batman’da yaşamına son veren İpek Er'e cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen Uzman Çavuş Musa Orhan'a, sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada para cezasına çarptırılan Ezgi Mola'ya destek için paylaşım yapan oyuncu Hazal Kaya hakkında, 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı.

18 yaşındaki İpek Er, geçtiğimiz yıl cinsel saldırıya uğradığını anlatan bir mektup bıraktıktan sonra intihar teşebbüsünde bulunmuş, yaklaşık bir ay yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitirmişti. İpek Er ve babasının, 7 Temmuz'da şikayetçi oldukları Musa Orhan hakkında soruşturma başlatılmıştı. Orhan hakkında, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Siirt Sulh Ceza Hakimliği tarafından ifadesi alınan Orhan, 17 Temmuz 2020'de "yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı" ile serbest bırakıldı. Er ailesi karara itiraz etmişti.

Sosyal medyada Orhan'ın serbest bırakılması tepki çekmiş, Musa Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, oyuncu Ezgi Mola ve Mola'ya destek veren Hazal Kaya, Atilla Taş, Barış Atay, Metin Uca, Hasibe Eren, Aslı İnandık, Mahsun Kırmızgül, İlkay Akkaya, Fatma Turgut, Funda Eryiğit, Serkay Tütüncü, Sarp Akkaya, Tan Taşçı, Ayşenil Şamlıoğlu, Rahşan Gülşan ve Selçuk Balcı için de suç duyurusunda bulunmuştu.

“MEKTUBU DEFALARCA OKUDUM”

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Kaya hakkında, 'Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen hakaret' suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianamede Kaya'nın ifadesine yer verildi. İfadesinde, 18 yaşındaki genç bir kadın olan İpek Er'in intiharının herkes gibi kendisini de etkilediğini belirten Kaya'nın, “Kamu vicdanını yaralayan bir olaydı. Bu vahim olay sonrasında gerek adli tip raporları gerek dosya içeriğiyle bu cinsel istismar iddiası desteklendi ve buna rağmen Musa Orhan'ın serbest dolaşması herkes gibi benim de adalete olan inancımı sarstı. Oyuncu arkadaşım Ezgi'nin hakaret suçundan yargılanacağı duyurulmuştur. Ben de bu duruma isyan ederek şikayete konu olan tweeti attım. İpek'in 'Ben 18 yaşında köyde yaşıyorum. Musa o hayallerimi, hayatımı, umutlarımı yaktı, beni kirletip dünyamı yıktı' diye başladığı ve ayrıntılı olarak uğramış olduğu cinsel istismarı anlattığı mektubunu defalarca okudum. Buna sebep olan, devletin kendisine sağlamış olduğu mevki ve nüfusu kullanarak bir genç kızın hayata dair tüm umutlarını elinden alan ve onu ölüme sürükleyen bir insanın şeref ve haysiyete dair bu kadar hassas ve kırılgan olması ne o tweeti attığım gün ne de şimdi anlayabileceğim bir şey değil. Tecavüzcüye tecavüzcü demenin de suç olduğu bir hukuk sistemine dahil olduğumu düşünmüyorum" dediği belirtildi.

“SUÇLAMAYI KABUL ETMİYORUM”

Kaya'nın ifadesi iddianamede ayrıca şu şekilde yer aldı:

"Musa Orhan'a yönelik ifadelerim Türk mahkemelerinin, adli tıp kurumlarının delil ve belgeler sonucu ifade ettiklerinin kaba bir özeti olarak değerlendirilebilir. TCK, hakaret suçunu bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi" ifadesiyle betimliyor. Ben bu tanıma uyduğumu düşünmüyorum. Musa Orhan'ın toplumdaki onur, şeref ve saygınlığına dair bilinenlerin ötesinde hiçbir şey söylemediğim için atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Sosyal medya hesabı da bana aittir.

“ADİL YARGILANMA HAKKI”

İddianamede yer alan uzlaştırmacı raporuna göre tarafların uzlaşamadıkları da vurgulandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Musa Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, “Her kime yapılırsa yapılsın tweet atarak hakaret etmek, linç etmek anayasal düşünce özgürlüğü değildir. Masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkı hepimize lazım olan, korunması gereken, popülizme meze edilemeyecek kutsal değerlerdir” dedi.

İpek Er'i intihara sürükleyerek ölümüne sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın suç duyurusu üzerine hakkında dava açılan oyuncu Farah Zeynep Abdullah, bin 300 TL adli para cezasına çarptırılmıştı. 

Müzisyen Melek Mosso hakkında da Musa Orhan’a Twitter hesabından hakaret ettiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2 yıl 4 aya kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.