AKP sanayiyi geliştirme adı altında TBMM’ye sunduğu, “Endüstri Bölgeleri Teklifi” ile bu bölgelere inşa edilecek alanlar için ÇED sürecini devre dışı bıraktı. İktidar, Hazine arazilerini de ‘yatırımcılara’ açtı.

Hazine arazileri altın tepside
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan ve Hazine arazilerine ilişkin önemli düzenlemelerin yer aldığı Endüstri Bölgeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen yasalaştı. Teklifin hayata geçmesiyle birlikte, endüstri bölgesi olarak ilan edilen alanlardaki araziler kamulaştırılacak. Hazine adına tescil edilecek bölgenin yatırıma hazır hale getirilmesi için gerekli kamulaştırma bedeli ve etüt, harita, plan, proje dahil altyapı ile ilgili tüm giderler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak.


ÇED SÜRECİ KALDIRILDI

“Bakanlık tarafından ihtiyaç ve günün koşullarına göre sürekli güncel tutulması” gerekçeleriyle Endüstri Bölgeleri Kanunu’ndaki “Çevresel etki değerlendirme (ÇED) Süreci” başlıklı düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Bu bölgelerde yer alacak alanlar, ÇED sürecinde zorunlu tutulan incelemeler ve uygunluk değerlendirme komisyonu aşamasından muaf sayılacak. Çevre katliamına yol açabilecek inşaatlar, ÇED süreci olmayacağı için engellenemeyecek

YATIRIMCILARA AÇILDI

Endüstri Bölgeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yatırımcılara “teşvik” adı altında düzenlemeye de imza atıldı. Buna göre, yatırımcılara ve yönetici şirkete, endüstri bölgelerinde yatırımların tamamlanması şartıyla mülkiyet devri imkanı sağlanacak. Hazine arazilerine bu yolla sahip olacak şirketler, mülkiyet devrinden hemen sonra bu alanları satabilecek ya da kiraya verebilecek.

YÖNETİCİLER SORUMLU

Yatırımcılara yapılan “kıyak”lar yalnızca Hazine arazilerinin peşkeşi ile sınırlı olmayacak. Düzenlemeye göre, yatırımcıların ihtiyacı olan elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri ve benzeri altyapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma, endüstri bölgelerinin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu tüzel kişinin yetki ve sorumluluğunda olacak.