Türkiye Çevre Ajansı’na 2023 yılı bütçesinden ayrılacak pay belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Cari Transferler kalemine yazılan 5,2 milyar TL’nin 1,2 milyar TL’si ajansa aktarılacak.

Hazine’den rekor ödenek
AKP'li vekiller bütçe görüşmelerinin ardından bir de hatıra fotoğrafı çekildi. (Fotoğraf: Depo Photos)

Mustafa BİLDİRCİN

Kıyılarda belediyeleri geride bırakarak çok sayıda yetkiye sahip olan Türkiye Çevre Ajansı için 2023 yılında öngörülen ödenek belli oldu. Kasım ayında 485 milyon 569 bin TL’lik Hazine yardımı alan ajansa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aktarılacak ödenek, CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın sorusuna verilen yanıt ile açığa çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alan CHP’li Sındır, “Bakanlığın transfer ödenekleri dağılımı nasıldır?” diye sordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sındır’ın sorusuna yazılı yanı verdi. Yanıtta, bakanlığa cari transferler için öngörülen kaynağın dağılımı paylaşıldı.

Bakanlığın cari transferler ödeneğinden gerçekleştirilecek kaynak dağılımı, kıyılara yönelik

KIYILAR BİRER BİRER TALANA AÇILIYOR

Bakanlığın cari transferler kaleminde Türkiye Çevre Ajansı’na aktarılacak ödeneğe yönelik BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP’li Kamil Okyay Sındır, cari transferlerden yapılan harcamaların karşılığı olmayan harcamalar olduğuna dikkati çekti. Türkiye Çevre Ajansı’nın geniş yetkiler ile donatıldığının altını çizen Sındır, mevcut kamu kurumları ile yapılabilecek iş ve işlemlerin kurul ve ajans gibi oluşumlara devredilmesinin AKP iktidarı döneminde bir alışkanlık haline getirildiğini kaydetti. Sındır, ajansa 1,2 milyar TL gibi büyük bir paranın aktarılacak olmasını, “düşündürücü ve manidar” bulduğunu ifade ederek, “Ajansın kuruluşundaki temel itirazlarımızı bir kez daha hatırlatmamız gerek. Kıyıların, bu ajans üzerinden belirli grupların, siyasal iktidara yakın duran grupların talanına açılacağını belirtmiştik” diye konuştu.

***

HAZİNE’DEN İLK YARDIM

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı kamunun aylık harcama verilerine göre, yönetim kurulunda Saray’la yakın ilişki içerisinde olan Türkiye Çevre Ajansı, yeni gelire kavuştu. Kıyılarda gemi bağlamak için mapa ve şamandıra sistemlerini kurma ve işletme ile deniz araçlarına atık alım hizmetleri sunma yetkisine sahip Çevre Ajansı’na Kasım ayında 485 milyon 569 bin TL’lik Hazine yardımı sağlandı. Bu yardım, Çevre Ajansı’na kurulduğu 2020 yılından sonra verilen ilk Hazine yardımı olarak kayıtlara geçti.

***

KALEM KALEM KAYNAK DAĞILIMI

Faaliyetleri ile tartışılan Türkiye Çevre Ajansı’na aktarılacak kaynağın büyüklüğü gözler önüne serildi. Ajansa, 1 milyar 232 milyon TL yazılan kaynak dağılımı, diğer kalemlerde şöyle gerçekleşti:

hazine-den-rekor-odenek-1102085-1.