‘Hazine’ talebi seçime yönelik bir adım

Hüseyin ŞİMŞEK

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin’in, 7 Haziran 2021’de açılan HDP hakkındaki kapatma davasında sona yaklaşılırken partinin Hazine yardımlarının kesilmesine yönelik talebi tepkileri de beraberinde getirdi. Başsavcı Şahin’in seçimler yaklaşırken böyle bir talepte bulunduğuna dikkati çeken parti yönetimi, “Hiçbir hukuki gerekçelere dayanmayan bu talebin reddedilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan kapatma davasında yazılı savunma ve ek delillerin sunulmasının ardından 10 Ocak’ta sözlü talep bölümüne geçilecek. Başsavcı Şahin, dava hakkındaki talebini AYM üyelerine anlatacak. Ancak Şahin, bu talepten önce HDP’nin Hazine yardımlarının kesilmesini istedi. Son aşamaya geçilirken böyle bir talepte bulunulmasına tepki gösteren Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Savcı, davayı açtığı zaman böyle bir talepte bulunabilirdi, savunma sürecinde de aynı şekilde. Esas hakkındaki mütalaasını sunarken bile yapmadı. Bu noktadan sonra böyle bir talepte bulunması, seçimlere işaret ediyor. Seçimler yaklaştığı için böyle bir talepte bulunuyorlar. Bu da tıpkı davanın kendisi gibi siyasidir” dedi.

HER PARTİ İHTİYAÇ DUYAR

Hazine yardımlarına her partinin ihtiyaç duyduğunu kaydeden Tiryaki, “Seçimlere hazırlanırken Hazine yardımı alamayan partilerin ne kadar zorlandıklarını biliyoruz. Böyle bir koşulda seçime hazırlanmak zor olacaktır” dedi.

AYM tarafından Hazine yardımlarının kesilme kararının verilmesi durumunda davanın seyri hakkında da olumsuz bazı kanaatlerin ortaya çıkabileceğini söyleyen Tiryaki, “Ancak Hazine yardımlarının kesilmemesi kararı verilse de ‘Parti kapanmayacak’ diye düşünemeyiz” ifadelerini kullandı.

TALEP REDDEDİLMELİ

AYM’nin bu talebi reddetmesi gerektiğini vurgulayan Tiryaki, “AYM, bazı hesaplara taraf olmamalıdır. Daha en son Hazine yardımından bile yararlandık. Talebin seçimlerle alakalı olduğunu ve talebin hukuki gerekçelerinin olmadığını görüyoruz. Hazine yardımlarının kesilmesine yönelik bu siyasi talep, reddedilmelidir” diye konuştu.

İŞİN RENGİNİ BELLİ EDER

Bir diğer Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ise mahkeme üzerinde büyük bir baskı kurulduğunu kaydetti. Talimat niteliğinde girişimlerin olduğunu söyleyen Temel, “Bu koşullarda mahkeme, Yargıtay’ın istediği gibi bir karar verirse şimdiden işin rengini belli etmiş olur. Ana karara gölge düşmemesi için talep mutlaka reddedilmelidir” dedi.

***

Kapatma davasında sona yaklaşılıyor

Kapatma davasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sözlü talebinin ardından HDP’ye sözlü savunma için bir aylık süre tanınacak. Daha sonra AYM raportörünün raporunu tamamlamasının ardından mahkemenin belirleyeceği bir günde yapılacak toplantıyla kapatma istemi esastan görüşülerek karara bağlanacak.

***

Abluka mevcut Saray düzeninin sembolüdür

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Polisin HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encu'ye tokat atmasını ve HDP İl Başkanlığı’nın Kadıköy’de düzenlediği eyleme yönelik polis müdahalesine tepki gösteren Sancar, "Bir örgütlü kötülük düzeni içinde yaşıyoruz. Yeni rejim inşası otoriter temelde çeşitli hamlelerle devam ediyor. Ve bunun en önemli parçası, demokratik siyasete sürekli saldırmak ve tasviye planlarını devamlı işletmektir" dedi.

Pazar günü polis tarafından Kadıköy’deki eylemde abluka altına alındıklarını da hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı, Bu abluka, bu düzenin bizatihi sembolüdür. Türkiye'nin üçüncü büyük partisinin bir Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ilçe binamızın içinde abluka altında tutuluyor. Ben ve arkadaşlarım ilçe binamıza birkaç metre kala ağır bir polis ablukası altına alındık. Birimiz ilçe binasından dışarı çıkamıyor, birimiz kendi ilçe binasına giremiyor" ifadelerini kullandı.