Hazine ve Maliye Bakanlığı depremzedelere verilen 10 bin liralık yardımlara borçları karşılığı haciz konduğu iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, kamu alacaklarının tahsili için 6 Şubat'tan itibaren bölgede hiçbir haciz uygulaması yapılmadığını duyurdu. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Böyle bir işlem varsa dahi bu işlemler, deprem tarihinden önce başlamış ancak deprem tarihinden sonra sonuçlanmış spesifik örneklerdir" denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'haciz konulan deprem yardımları' açıklaması
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi dairelerinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından verilen 10 bin liralık yardımlara haciz koyduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını, kamu alacaklarının tahsili için 6 Şubat'tan itibaren bölgede hiçbir haciz uygulaması gerçekleştirilmediğini bildirdi. Yapılan açıklamada, "Böyle bir işlem varsa dahi bu işlemler, deprem tarihinden önce başlamış ancak deprem tarihinden sonra sonuçlanmış spesifik örneklerdir" ifadeleri kullanıldı.

Bazı sosyal medya platformlarında ve internet sitelerinde depremzedelere verilen 10 bin liralık desteğe vergi dairelerince borca mahsuben haciz konulduğu yönünde iddialar yer aldı.

AA'nın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem tarihinden önce konulmuş hacizlerin ilgililerin müracaatı üzerine değerlendirildiği yönünde açıklama yaptı. Bakanlık, vergi dairelerince bankalara gönderilen haciz taleplerinin gönderildikleri andaki varlıklara tatbik edildiği, daha sonra hesaplara yatan paralara etkisi olmadığını ileri sürdü.

Kamu alacaklarının tahsili için 6 Şubat'tan itibaren bölgede haciz uygulaması gerçekleştirilmediği belirtilen açıklamada hesapta olan haczin, devlet tarafından yapılan 10 bin liralık deprem yardımlarına etki etmediği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu konuda sadece, deprem tarihinden önce konulmuş hacizler üzerine yine depremden önce vergi dairesine aktarılması talep edilmiş paraların vergi dairelerine intikali söz konusu olabilir. Böyle bir işlem varsa dahi bu işlemler, deprem tarihinden önce başlamış ancak deprem tarihinden sonra sonuçlanmış spesifik örneklerdir. Bu kapsamda konunun hukuki boyutuna ve yapılan işlemin mahiyetine bakılmadan, depremzedelere devletin yaptığı yardımlar haczediliyor şeklinde paylaşımlar yapmak en basit tanımla yanıltıcı bilgi paylaşmaktır. Devletimizin bu acı günde vatandaşları için yaptığı tüm iş ve işlemleri yok sayma amacı güden bu tür paylaşımlara vatandaşlarımızın itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır."

***

NE OLMUŞTU?

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), dün yaptığı açıklamada, ertelendiği açıklanan vergi, SGK prim ve banka kredi borçları karşılığı vatandaşlara verilen 10 bin liralık yardımlara haciz konduğunu açıklamıştı.

ÇHD, “Deprem sonrası bölgedeki vatandaşların vergi, SGK prim ve banka kredi borçları belli süre ertelenmişti. Öğrendiğimize göre, konutları hasar gören yurttaşlara yapılan 10 bin TL’lik destek ödemesi dahil hesaplarındaki paralara vergi dairelerince borca mahsuben haciz konulmuştur. Yatan bu destek paralarına el konulması hem hukuken hem de vicdanen kabul edilemezdir. Depremzedelere yardıma günlerce gidemeyen devlet, yapmış olduğu göstermelik yardıma el koymakta çok hızlı davranabilmektedir. Bir an önce bu kabul edilemez uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor ve tüm kamu borçlarının ivedilikle silinmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer vermişti.