Haziran Hareketi birlik olma çağrısı yaptı: “İktidara çöreklenen AKP’yi devirelim. Kaçak Saray’ı saltanat heveslilerinin başına yıkalım. Akan kardeş kanını durduralım”

Haziran'dan çağrı: Saray rejimini yıkalım, savaşı durduralım

Birleşik Haziran Hareketi ‘Kaçak Sarayı yıkalım, savaşı durduralım’ diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu’nun geçen hafta sonu yaptığı toplantıdan çıkan sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.

Haziran Hareketi Türkiye Yürütmesi’nden Erkan Baş, “Bugün ülkemiz sandıktan çıkan sonuca rağmen bir diktatörün ve onun çevresinde toplanmış bir çetenin fiili yönetimi altındadır. Birleşik Haziran Hareketi olarak biz bu fiili yönetime karşı hayatın her alanında halkın en geniş birlikteliğini inşa eden bir hattı tartıştık. Bu fiili hukuku tanımayacağımızı, buna karşı direnme hakkımızı en etkin bir şekilde hayata geçireceğimizi karar altına aldık” dedi.

‘Akan kanı durduralım’

Sonuç bildirgesini okuyan Baş, “Ülkemizin dört bir yanını ateş sardı. Sokaklarda bombalar patlıyor Evler taranıyor. Her gün gençlerimiz yaşamını yitiriyor. Yoksul evlere ateş düşüyor. Yaşanan acıların sorumlusu AKP iktidarı ve Kaçak Saray’daki saltanatını kaybetmek istemeyen Tayyip Erdoğan’dır. Onların her ne pahasına olursa olsun iktidarı bırakmama inatları yüzünden ülkemiz felakete sürüklenmektedir. İktidara çöreklenen AKP’yi devirelim. Kaçak Saray’ı saltanat heveslilerinin başına yıkalım. Akan kardeş kanını durduralım” dedi.

Suruç katliamının ardından IŞID’e operasyon bahanesiyle bir savaş başlatıldığını belirten Baş, “Savaşa bahane edilen Suruç katliamında yitirdiğimiz gençlerimiz başta olmak üzere, çatışmalarda yaşamını kaybeden herkesin vebali siyasi iktidarın omuzlarındadır” diye konuştu. Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akıllarınca savaş atmosferinde tekrarlanan seçimleri yineleyeceklerinde iktidarlarını kurtaracaklar. 7 Haziran’da tokat yiyen Erdoğan halktan intikam almak istiyor. Seçimlerin tek başına hiçbir şeyi çözmediği ise ortaya çıktı. Hükümeti kurma süresini doldurup parlamento ve anayasayı askıya alıp, Saray darbesi altında yeni bir hileli seçimle şapkadan tavşan çıkarır gibi sandıktan kendilerine iktidar çıkarmaya uğraşan bu gayrı meşru iktidara cevabımızı sokakta verelim.”

‘Savaş taktiği uygulanıyor’

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ise AKP’nin 7 Haziran seçimlerinin ardından bir savaş stratejisini devreye soktuğunu belirterek şöyle konuştu: “Kaçak Saray’ın ve iktidarın önümüzdeki süreçteki taktiği ortaya çıktı. Tüm halka bir nebze olsun nefes aldıran seçim sonuçlarını sindiremedi, ve bu sonucu kendi lehine çevirebilmek için Türkiye’deki milliyetçi oyları kendisine devşirmek için bir savaş stratejisi devreye soktu. 7 Haziran öncesine göre umutsuz olmamızı gerektirecek hiçbir şey yok. Önümüzdeki dönemde hayatın her alanını bir muhalefet platformuna çevirip AKP’nin daha fazla geriletilebileceğini, siyasi hayattan silinebileceğine inanıyorum. Bunun birinci yolu siyaseti bulanıklaştıran şiddetin sona ermesi. Onun için burada Kürt hareketine de görev düşüyor. Bir an önce AKP’nin bu şiddeti tırmandırmasına koz olarak kullandığı eylemlerine son vermesi gerektiğini düşünüyorum. Umuyorum ki bu topraklarda hak ettiğimiz kardeşçe, demokratik ve barış içerisinde yaşayabileceğimiz bir ülkeyi kısa sürede kuracağız.”

‘Kardeşi kardeşe kırdırıyor’

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle aylarca yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ise “Burada konuşmak bile bizim için çok acı. Suruç’ta yaşanan olay ve onunla başlayan katliamlar devam ediyor. Suruç’ta kaybettiğimiz çocukların çoğunu tanıyorum. Ben 16 Haziran 2013’te tattım o acıyı. O aileler de aynı acıyı tattılar. Bu ülkede bize bu acıları tattıran bir kişi. Bilemiyorum ne işe yarıyor bu? Nasıl bir çıkarı var? O acılardan nasıl nemalanıyor? Kardeşi kardeşe kırdırıyor bu insan” dedi. Gezi Direnişi sırasında, Ümraniye'de bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ise “Gezi bize her görüşte insanların nasıl birleşebileceğini gösterdi. İnsanlar ekmeklerini paylaştı, sularını paylaştı. Görüşlerimiz ne olursa olsun birbirimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Basın toplantısına İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez de katıldı.