Solda ortak mücadele imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla bir araya gelen siyasi parti, örgüt, aydın ve bireyler “Birleşik Haziran Hareketi” adıyla yola çıktı

Haziran’ın izinden yürüyüş

BURCU CANSU Ankara

Siyasi parti, örgüt, aydın ve bireylerin bir araya geldiği, Birleşik Muhalefet ve Sol Cephe dinamiklerini de içeren ODTÜ Vişnelik Toplantıları’nın üçüncüsünde yeni bir adım atıldı. Toplantıdan çıkan kararla yeni hareketin adı “Birleşik Haziran Hareketi” oldu. Hareket bu isimle yoluna devam edecek. Katılımcılar AKP faşizmine ve onun dayattığı hayata Haziran İsyanı’nın açtığı yoldan ilerleyerek yanıt üretecek. Harekete KP, ÖDP, EHP, TKP 1920, HTKP gibi siyasi partiler, Devrimci Hareket, Red Dergisi, emek ve meslek örgütlerinden TTB Başkanı Beyazıt İlhan, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Sosyal İş Başkanı Metin Ebetürk ile CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ve Gökhan Günaydın katkı koyacak.

Birlikte direnmeye kararlı olarak yola çıktık

ÖNDER İŞLEYEN: Ülkemiz, iç savaş provaları eşliğinde hızla mezhepçi faşist bir doğrultuda sürükleniyor. Bunu durdurmanın ve zorbaları alaşağı etmenin mümkün olduğunu Haziran barikatlarında hep birlikte gördük, gösterdik. Haziran, bu umutla birlikte hepimize tarihsel bir sorumluluk da yükledi. O sorumluluk, Haziran'ın 2013'te bırakmamaktır. Birleşik Haziran Hareketi, işte bu devrimci sorumluluk anlayışı ile aylardır ülkenin her yerinde sürdürülen forum ve tartışmalar içerisinde inşa edildi. Birlikte direnmeye kararlı ortak bir irade olarak bugün yola çıkıyoruz.   

Yağma ekonomisine dur diyeceğiz!

FATİH YAŞLI: İktidarın içeride ve dışarıda savaşa hazırlandığı, doğa ve kent talanını hızlandırdığı, her türlü muhalif odağı boğmaya ve yok etmeye çalıştığı son derece kritik bir zaman diliminde, bu toprakların yarattığı devrimci ve ilerici birikimi de yanımıza alarak, bir ayağımızı Haziran'a bastık ve birleşik bir mücadele için yola çıktık. Yağma ekonomisine dur demek için herkesi bu mücadelenin bir parçası olmaya, yeni bir cumhuriyeti birlikte kurma kavgasına omuz vermeye çağırıyoruz.

Köken Gezi Direnişi

BEYAZIT İLHAN: Çok değişik kesimlerden toplumsal muhalefetin içerisinden temsilcilerin katıldığı toplantıda Birleşik Haziran Hareketi adı altında bir toplumsal muhalefet hareketi kuruldu. Bundan sonra Türkiye’de demokrasiden, barıştan, insan haklarından, özgürlüklerden, laiklikten yana olan güçler, doğanın tahribatına karşı olan güçler, emekten yana taşeronlaşmaya karşı olan güçler, işçi sağlığını önceleyen, iş güvenliğini önceleyen güçler bir araya gelerek Birleşik Haziran Hareketi adı altında mücadelelerini sürdürecekler. 

Haziran’da sokağa çıkanlar tekrar sokağa çıkacak

DOĞAN TILIÇ: Türkiye’den çok farklı çevrelerden solcuların, devrimcilerin, ilericilerin, örgütlü ya da örgütsüz kesimlerin ciddi bir tehdit algısı ile bir araya gelmelerinin sonucunda bu süreç başladı.  

Bizler kararlıyız

TARIK ŞENGÜL: Acil bir durumla karşı karşıyayız. Siyasi iktidar sadece bölgeyi değil Türkiye’yi de belli bir anlamda savaş ortamına soktu. Bu savaş durumuna ve bu tehlikeli iktidar anlayışına karşı bu ülke topraklarında ekmeğini alnının teriyle kazanan herkesin bir muhalefet ve iktidar alternatifine ihtiyaç var. Bu anlamda üçüncüsü gerçekleşen toplantı aslında tek bir kesimin kendi iktidarını kurmaya yönelik olarak algılanmasın. 

Geniş kapsamlı bir yol alacağız

N. EVREN HASPOLAT: Halkın önünde sorunlarını tespit ettiği ama tek başına çözemediği sorunlar var. Farklı örgütlü ve örgütsüz toplum kesimleri var. Bu sorunlar çözülemediği için ve askıda kaldığı için ama diğer taraftan da bu sorunları çözmek artık kaçınılmaz hale geldiği için birlikte bir şey yapabilir miyiz diyerek toplandık. 

Hareket ete kemiğe büründü

METİN ÇULHAOĞLU: Bizler de bu kritik uğrakta sol sosyalist, devrimci, ilerici, yurtsever güçlerinin bir araya gelip bu gidişata karşı bir mücadele vermesi ciddi bir durum. Hem merkezden iyi yönlendirilen hem de alttan Türkiye ölçeğinde katılımı olan yani yukarısı ile aşağısını birleştiren ve bu gidişata karşı ciddi bir direnç gösterecek ve Türkiye’yi bir anlamda bu badireden kurtaracak hareketin oluşması kanısına vardık. Toplantıda da ileri bir aşama kaydettik. Artık ete kemiğe büründü. Yukarıda en azından. Şimdi bunun aşağıdan yerellikten katkılarla ete kemiğe bürünme aşamasına geçtik.

Buradan çıkan irade belirleyici olacak

GÖKHAN GÜNAYDIN: Türkiye’de sosyalist soldan gelen ve temsiliyetleri olanlar kendi aidiyetlerinin dışında bir duruş gösteriyorlar. Herkes kendi bireysel duruşunu ya da partisel aidiyetini durdurarak ortak eylemsellik refleksini geliştirmeye çalışıyor. Bu aslında bizim topluma karşı halkımıza karşı da görevimiz. Buradan çıkan irade önümüzdeki dönem için belirleyici olacak. Buradaki çaba Türkiye’nin toplumsal geleceğinde söz edilecek bir çaba olarak tarihe not düşülecek.

İmzacılar

Abdurrahman Atalay
Adnan Serdaroğlu
Ali Millioğulları
Alper Taş
Aslı Sicimoğlu,
Aslı Aydın
Aysun Gezen
Aydemir Güler
Barış İnce
Beyazıt İlhan
Bilge Seçkin Çetinkaya
Burhan Sönmez
Burak Yücel
Bülent Forta
Can Atalay
Cemal Polat
Deniz Yıldırım
Doğan Tılıç
Doğan Çetinkaya
Erhan Nalçacı
Emin Koramaz
Emirhan Oğuz
Eriş Bilaloğlu
Erkan Baş
Evren Haspolat
Evren Hoşgör
Fatih Yaşlı,
Gamze Yücesan Özdemir
Gökhan Günaydın
Gün Zileli
Güven Gürkan Öztan
Haluk Yurtsever
Hakan Gülseven
Hakan Öztürk
Hayri Kozanoğlu
Himmet Şahin
Hüseyin Demirdizen
Hüseyin Aygün
İbrahim Aydın
İbrahim Varlı
İsmail Hakkı Tombul
İlhan Cihaner
İlhan Kamil Turan
Kaya Güvenç
Kamil Kartal
Korkut Boratav 
Masis Kürkçügil
Melih Pekdemir
Mehmet Soğancı
Mehmet Yetiş
Mehmet Yeşiltepe
Merdan Yanardağ 
Metin Çulhaoğlu
Metin Ebetürk
Murat Nergiz
Necmi Erdoğan 
Oğuzhan Müftüoğlu 
Osman Öztürk
Önder İşleyen 
Özgür Karaduman
Sadık Özsoy
Serpil Güvenç 
Selçuk Candansayar 
Sibel Uzun
Taner Timur 
Tarık Şengül 
Turan Eser
Tülin Öngen 
Zafer Aydın