Erdoğan’ın sözlerinin ardından çığ gibi büyüyen ‘T A M A M’ tepkilerinin ilk buluşması Birleşik Haziran Hareketi tarafından dün Ankara’da gerçekleştirildi

HAZİRAN yola çıktı halk ittifakı kuruldu

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Milletimiz tamam derse o zaman kenara çekiliriz” sözlerinin ardından çığ gibi büyüyen ‘T A M A M’ tepkilerinin ilk buluşması dün Ankara’da gerçekleşti. Birleşik Haziran Hareketi tarafından gerçekleştirilen buluşma Kurtuluş Parkı’ndaki Vedat Dalokay Toplantı Salonu’nda yapıldı. Buluşma, Soma Katliamı’nda ve Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

Halk kazanacak
HAZİRAN adına konuşan Fatih Yaşlı, 24 Haziran seçimlerine ilişkin ‘memleket için sorumluluk çağrısı’ metnini okudu. Çağrıda şu ifadelere yer verildi:

»Demokratik bir dönüşüm sadece Parlamento içindeki güçlere bırakılarak gerçekleştirilemez. Tek adam rejiminden kurtulmak ancak emekçi halkın, ilerici güçlerin örgütlü ve birleşik mücadelesiyle mümkün olabilir. Seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın yarınlara daha büyük umutla bakabilmemizin asıl güvencesi halkın özgücüne dayanan birleşik mücadelesidir. Bu bilinç ve sorumlulukla tek adam rejimine karşı HAYIR dalgasını örgütleyeceğiz.

»Halkın dün HAYIR, bugün TAMAM haykırışıyla yeniden açığa çıkan direniş ve isyan dinamiği, 24 Haziran seçimlerine giderken Birleşik Haziran Hareketi’nin yol haritası olacak. Dinci gerici rejime karşı yükselen itiraz, HAZİRAN tarafından sokak sokak, mahalle mahalle sahiplenilecek.

‘Sandığı koruyacağız’
»HAZİRAN olarak, her mahallede, sokakta, okulda el ele verip seçim güvenliğini sağlayacağız. Oylarımızı, sandıklarımızı ve halkın iradesini hep beraber koruyacağız. Halkımızın ‘TAMAM’ diyerek dile getirdiği isyanı sokakta ve sandıkta koruyacağız, çoğaltacağız. 25 Haziran sabahında oylarımızın türlü hilelerle gasp edilmesi durumunda irademize sahip çıkacağız. Halkın egemenliğini ve emeğin Türkiye’sini mutlaka kuracağız.”
haziran-yola-cikti-halk-ittifaki-kuruldu-463216-1.
10 kurucu ilke
Etkinlikte Haziran Hareketi’nin kurucu 10 ilkesi de açıklandı.

1.Halk egemenliği: Halkın kaderi hakkında doğrudan kendi meclisleriyle, komiteleriyle söz, yetki ve karar sahibi olduğu bir demokrasi olmalı.

2.Gün ışığı ve emek: İş cinayetlerine ve taşeronlaşmaya son verilmeli. Grev ve toplu sözleşme hakkı sonuna kadar kullanılabilmeli.

3.Bağımsızlık: Ülkemiz ABD emperyalizminin yörüngesinden çıkarılmalı. Askeri, ekonomik ve siyasi bağımlılık ilişkilerine son verilmeli.

4. Laiklik: Tarikatların, cemaatlerin devlete çöreklenmesinin önüne geçilmeli. Çocuklarımız gerici eğitimin karanlığından kurtarılmalı.

5. Birlikte yaşam: Ülkenin iki yakasının bir araya geldiği, Türk-Kürt kardeşçe ve özgürce yaşayabileceğimiz toplumsal iklim oluşturulmalı.

6.Kamuculuk: Patronların, para babalarının değil emeğin egemenliğinin geçerli olduğu kamucu ekonomi inşa edilmeli. Vergiler sade yurttaşların gündelik harcamalarından değil kârdan, faizden alınmalı.

7.Sosyal haklar: Eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetleri parasız ve nitelikli olarak hayata geçirilmeli. Sağlık hizmetlerine erişim hakkına tüm toplum sahip olmalı.

8.Kadınlara özgürlük: Kadınlar sokakta özgürce yaşamalı ve toplumsal hayata eşit katılmalı. Kadınların yaşamlarına ve haklarına saldırılar son bulmalı.

9.Toprak, doğa ve su: Tüm zenginliklerin ve bereketin kaynağı doğanın sömürülmesine son verilmeli.

10.Paylaşımcı, dayanışmacı ve toplumcu yaşam: Toplumda gücün, şiddetin, zorbalığın ve bireyciliğin hâkimiyetine son verilmeli.

‘Yeniden kuruluşun muhatabı olacağız’
Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Önder İşleyen de, ‘Hayır’ dalgasını büyütmek için bir araya gelindiğini belirtti. İşleyen’in konuşmasının satırbaşları şöyle:

»“Referandumdan bugüne gelen süreç bize siyasal İslamcı iktidarın hegemonya gayretiyle birlikte bunun karşısında ‘TAMAM’ diyen milyonların değişim talebinin daha öne çıktığını, AKP-MHP ittifakının OHAL’e rağmen yükselen çizgide değil, çözülen bir çizgide ilerlediğini gösterdi. AKP-MHP ittifakına ‘Hayır’ diyen milyonları ortaya çıkaran anlayışla yaygın büyük dinamikleri birleştirerek, halkın kendi özgücüne dayanan mücadeleyi büyüteceğine inanıyoruz. HAZİRAN 24 Haziran’a kadar mücadele çizgisinde olacak, Türkiye’nin yeniden kuruluşunun muhatabı olmaya gayret edecek.”

haziran-yola-cikti-halk-ittifaki-kuruldu-463217-1.

4’üncü ‘Hayır ‘dalgası
»“Referandumda üç ‘hayır’ dalgasıyla mücadele ettik. Önce kırmızı hayır dalgasıyla… Sokağa kimsenin çıkartılmadığı Türkiye’de HAZİRAN’cılar pazarlarda, sokaklarda mücadele edecekler, umut olacaklar ve bu mücadeleyi adım adım büyütecekler diye kırmızı dalgayı örgütlemiştik. HAZİRAN, kadınların mücadelesiyle birlikte mor dalgayı da birleştirdi. Ve 16 Nisan’a giden süreci mavi dalga dediğimiz kucaklama dalgasıyla örgütlemişti. Şimdi dördüncü hayır dalgası dediğimiz mücadele sürecinde adımlarımızı atacağız.”

‘Tamam kapatıyoruz’
»“Bütün televizyon ve gazetelerin satın alındığı, muhalefetin susturulmak istendiği bu düzene karşı Haziran Hareketi, tüm muhalefet güçleriyle birlikte, ‘Tamam kapatıyoruz’ protestosunu gerçekleştirecek. İlk adım olarak önümüzdeki hafta, ‘Tamam kapatıyoruz’ diyerek, sesimizi kısan havuz medyasına karşı halkın sesini çoğaltacağı bir mücadelenin adımını atacağız.”

***

‘Hayır’ gerekçelerini anlattılar

CHP Milletvekili İlhan Cihaner: “Erdoğan, 15 Temmuz sonrasındaki kanlı süreci nasıl ‘tanrının lütfu’ olarak değerlendirdiyse biz de 24 Haziran’ı tarihin lütfu olarak değerlendireceğiz. Sandık seferberliği ile bu ittifaktan kurtulma şansımız var.”

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan: “Cumhur ittifakına karşı direnen millet ittifakı var. Burada millet ittifakını da kapsayan halk ittifakı kuruldu. 16 Nisan’ı birlikte yarattık. Birlikte başaracağız.”

Cumhuriyet yazarı Güray Öz: “Bizler içerideyken koridorda rastlaştığımızda ‘bizi kimse tutamaz’ diye bağırırdık. Burada yaşanan coşkuya baktığımda da diyorum ki bizi kimse tutamaz.”

Eski TTB Başkanı Bayazıt İlhan: “16 yılda yaşamın her alanına saldırı oldu. Piyasacı sağlık düzeniyle ‘paran kadar sağlık’ sistemi yerleşti. AKP sağlığa zararlı. Mücadeleyi büyüteceğiz.”

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen: “Yürümekle yollar aşınmaz diyenlere yolların aşındığını gösterdik. Şimdi de döktükleri betonları aşındırıp yeni bir yol aşacağız. Emekçiler ‘TAMAM’ diyor. Sömürülmekten bıktık.”

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: “Çocuklarımızın laik, bilimsel eğitim alması için mücadele eden emekçileriz. Eğitimciler olarak ‘mutsuz insanların mutlu öğretmenleri olmayacağız’ diyoruz.”

Kadınlar adına konuşan Hande Gazey: “24 Haziran bu zorba iktidara, kadın düşmanlarına, fetvacılara hayır demek için önemli bir dönemeç. 16 yıllık AKP iktidarının karanlığını, kuşatmasını, haklarımızın ve geleceğimizin üzerine koyduğu ipoteği sadece bir seçimle aşmak mümkün değil. Bu ancak kadınların mücadelesiyle, örgütlenmesiyle, dayanışmasıyla mümkün.”

Gençler adına söz alan Kemal Çakır: “Gençler olarak‘SIKILDIK. Laik, demokratik, özgür üniversiteler ve KHK ile atılan hocalarımızı geri istiyoruz. Gençlik ‘TAMAM’ diyor.”

İşçiler adına konuşan Ali Karabudak: “İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre son 16 yılda 20 binin üzerinde arkadaşımız iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçiler olarak çalışırken ölmek istemiyoruz, ‘TAMAM’ diyoruz.”