HDP Ardahan Milletvekili Taşkın Aktaş, bölgede çatışma çıkmasını önlemek adına, gerekirse etten duvar bile öreceklerini dile getirdi

HDP Ardahan vekili Aktaş: Barış için gerekirse etten duvar öreriz

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

Ardahan’ın Göle ilçesinde yaylaya giden köylülerin bulunduğu minibüsün taranması sonucu bir kişinin yaşamını yitirmesi iki kişinin de yaralanmasıyla yaşanan gerilim sürüyor. Bölgede bulunan HDP Ardahan Milletvekili Taşkın Aktaş, BirGün’ün sorularını yanıtladı. Yaklaşık 10 yıldır herhangi bir çatışma ve huzursuzluk yaşanmayan bölgede 40 günden beri bir askeri hareketlilik gözlendiğine dikkati çeken Aktaş, izlenimlerini şöyle aktardı:

'HAZIRLIK VARDI'
Aslında yaklaşık 40 gündür bir askeri hareketlilik vardı. Bölgeye yığınak yapılması nedeniyle bir askeri operasyon planlandığını düşünüyorduk. Bölgemizde yaklaşık 10 yıldır herhangi bir çatışma, huzursuzluk yaşanmadığı için bu hareketlilik konusunda bir mantık yürütmekte zorlanıyorduk. Bir sıkıntı yaşanacağından endişe ediyorduk ki minibüs tarandı. Ortada bir çatışma yok. Minibüsü tarayan da iddia ettikleri gibi gerilla değil. Aracın tarandığı yer beş-altı yerleşim bölgesinin bulunduğu bir ana yol. Bu yol askeri birliklerin kontrolü altında. Yani gerillanın böyle bir noktada aracı taraması mümkün değil.

‘MİNİBÜSÜ DURDURDULAR'
Araç tarandıktan sonra hızla olay yerinden uzaklaşmış ve yaklaşık beş yüz metre sonra ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan iki özel harekatçı tarafından durdurulmuş. Bir cipten inen bu kişiler şoförün kimliğini alıp, kendilerini izlemelerini istemişler. Minibüste yaralıların olduğunu söyleyerek ambulans istemelerine rağmen silahlı kişiler takip konusunda ısrarcı olmuş. Merkeze yaklaştıklarında ise araç ortadan kaybolmuş. Daha sonra görüştüğümüz ne jandarma ne emniyet yetkililerinin bu araç ve özel harekatçılar hakkında bilgisi var.

PROVOKASYON ENDİŞESİ
Valiyle de bölgedeki diğer yetkililerle de görüşmelerimizde bölge halkının yaylalara gittiği bir ortamda yapılacak operasyonların hiç kimseye fayda sağlamayacağını anlatmaya çalıştık. Bölgeye hiçbir nedeni yokken yaklaşık 40 gündür yapılan askeri yığınak gösteriyor ki zaten bir operasyon hazırlığı içindeydiler. Gerekirse tüm bölge halkı etten duvar öreriz çatışma çıkmasını önlemek için. Provokatif yeni olaylardan endişe ediyoruz.

Ardahan'da minibüs tarandı, 1 kişi öldü