Yeni dönemde, ‘eksik çalışmamak ve etkili muhalefet yapmak’ isteyen HDP’de tutuklu vekilleri yeniden aday göstermeme kararının ağırlık kazandığı ifade edildi

HDP'de tutuklu vekiller aday olmayabilir: Hedef etkili muhalefet

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

24 Haziran’da yapılacak seçimlere yönelik milletvekili aday listeleri üzerinde çalışmalarını sürdüren HDP Strateji Komisyonu, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri için kararını verdi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dönük Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilmesinin üzerine 4 Kasım 2016’da yapılan polis operasyonları sonucunda tutuklanan ve ardından çeşitli hapis cezaları alan isimlerin yeniden aday gösterilmemesi görüşü ağırlık kazandı.

Eksik çalışma yok
HDP’de hakkında hapis cezası kararı bulunan ancak bu dosyaları henüz istinaf mahkemeleri ile Yargıtay’da görüşülmeyi bekleyen milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın tekrar aday gösterilmemesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, yeni dönemde ‘eksik çalışmama’ ve ‘etkili muhalefet yapma’ hedefinde olan parti yönetimi, bu kararı üç isimle de paylaştı.

Tutuklu olan ancak haklarında kesin hüküm bulunmayan 25’inci dönem Urfa Milletvekili, DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven ile bir dönem ismi DBP’nin Cumhurbaşkanı adaylığı için geçen HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun ise cezaevinden milletvekili adayı olarak gösterileceği bildirildi.

Baydemir ve Yıldırım aday olamıyor
1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan parlamentoda 59 sandalye elde eden HDP, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından iki yıl içinde 11 milletvekili eksildi. Bu milletvekillerinin sekizinin haklarında kesinleşen cezalar nedeniyle, üçünün ise TBMM tarihinde ilk kez devamsızlık gerekçesiyle parlamento üyeliği sona erdi.


Hapis cezaları onaylanan Figen Yüksekdağ, Ferhat Encü, Selma Irmak ve Abdullah Zeydan’ın tekrar aday olma ihtimalleri bulunmuyor. Cezaevinde olmayan ancak milletvekilliği düşen Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Besime Konca gibi isimler de siyasi yasaklı hale geldikleri gerekçesiyle tekrar aday olamayacak.

7 Haziran’daki isimler yeniden aday
7 Haziran seçimlerinde milletvekili olan ancak 1 Kasım’da bu unvanlarını kaybeden Saruhan Oluç, Turgut Öker, Ali Kenanoğulları ve Rıdvan Turan gibi isimlerin ise yeniden milletvekili adayı gösterilecekleri ifade edildi.
HDP’de bazı milletvekillerinin mevcut seçim bölgeleri dışından aday gösterilebileceği de öne sürüldü. Buna göre, Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün Mardin’den aday olabileceği konuşuluyor. İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın ise Urfa’dan aday olabileceği dile getirildi.

Zana ve Türk yok
HDP’de ayrıca Leyla Zana ve Ahmet Türk sağlık sorunlarını gerekçe göstererek aday adaylığı başvurusunda bulunmazken, Süryani kökenli milletvekili Erol Dora’nın yerine ise bir kadın aday düşünülüyor.