Davutoğlu ilk tur koalisyon görüşmelerini HDP ile tamamladı. Görüşmede Davutoğlu PKK’nin silah bırakmasını gündeme getirdi. HDP ise AKP-CHP koalisyonuna ‘yapıcı muhalefetle’ katkı sunacaklarını açıkladı

HDP’den ‘AKP-CHP’ye destek

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ilk turunu yaptığı koalisyon görüşmelerini dün HDP ile tamamladı. Görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda AKP ile HDP’nin koalisyon kurmasına dair bir işaret verilmedi. Çözüm süreci ağırlıklı geçen görüşmede HDP, AKP-CHP koalisyonuna destek verebileceklerini ifade etti.

‘ÇÖZÜM' AĞIRLIKLI
Davutoğlu’nun HDP ile yaptığı görüşme, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerden uzun sürdü ve 2 saati buldu. Görüşmede AKP ve HDP’nin heyetlerinin çözüm sürecinde etkin rol alan isimlerden seçilmesi dikkat çekti. AKP heyetinde Mehdi Eker, Efkan Ala, Yalçın Akdoğan, Adnan Boynukara, Zehra Taşkesenlioğlu yer alırken HDP heyetinde ise Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a İdris Baluken, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve MYK üyesi Zeynep Karaman eşlik etti.

AKP ile HDP arasında görüşmelerin devamı için bir koordinasyon ekibi oluşturulmadı. AKP ve CHP arasında bu heyet oluşturulmuş, MHP için ise AKP tek taraflı olarak koordinatör isim belirlemişti.

‘HDP DEĞİŞTİ'
Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıkladığı 3 temel ilke üzerinde durduklarını söyledi. Demirtaş’ın seçimler ardından AKP’nin içinde olduğu bir hükümete içeriden veya dışarıdan bir destek vermeyeceğini söylediğini hatırlatan Davutoğlu “1 aylık süreçte HDP’nin duruşunun değiştiğini gördük. Doğrusu da budur” dedi.

Açıklamalarını ağırlıkla çözüm süreci üzerinden sürdüren Davutoğlu “Barış, demokrasi ve adalet ilkeleri etrafında kanaatlerimizi samimi bir şekilde aktardım. Barış esas ise meşru unsurlar dışında hiç kimse, silahlı gruplar ülke topraklarında barınamaz. 'Gelin HDP olarak silahlanmaya karşı bir tavır sergileyin' dedim" diye konuştu. Demirtaş’ın önceki gün yaptığı “PKK silah bırakmalıdır, bunun muhatabı Öcalan’dır” açıklaması sorulan Davutoğlu “Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne?” karşılığını verdi. Davutoğlu, HDP ile olası bir koalisyonla ilgili ise, "Koalisyon ortaklığı çerçevesi oluşmuş değil. Ama görüşmeye de devam ederiz” dedi.

'DESTEKLERİZ'
Davutoğlu’nun ardından görüşmede yer alan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bir açıklama yaptı. Partilerinin adalet, barış ve demokrasi başlıklı üç temel yaklaşımı olduğunu söyleyen Önder, “AKP-CHP koalisyonunun bu üç başlığı içererek gerçekleşmesi durumunda HDP olarak yapıcı bir muhalefet olarak katkı sunacağımızı belirttik” diye konuştu.

HDP İmralı heyetinin PKK lideri Abdullah Öcalan’la uzun süredir görüşemediğini hatırlatan Önder, kendilerine hala görüşme için bir takvim verilmediğini söyledi. Önder, devletin Öcalan'la görüşüp görüşmediği konusundaki soruya "Devlet heyetinin görüştüğünü biliyoruz" yanıtını verdi.

Çözüm sürecinin kurulacak bir koalisyonun temel meselesi olduğunu belirten önder “Barış süreci, ‘yok sayılan’ Dolmabahçe deklarasyonu şartlarına dönerek daha ileri bir noktadan ele alınmak durumunda. Süreç, sadece ülkemizi değil, insanlığı ilgilendirecek bir durum haline gelmiştir” dedi.

***

AKP-CHP’ye destek için üç ana başlık

HDP, olası bir AKP-CHP koalisyonunda destek vermek için üç ana başlık altındaki beklentilerini özetle şöyle açıkladı:

1. Demokrasi: Sivil ve demokratik yeni anayasanın yapılması, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkilerinin kısıtlanması; ‘İç Güvenlik Yasası’nın ve Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması; seçim barajının kaldırılması; yargı bağımsızlığı; gösteri hakkı, ifade özgürlüğü, sendikal özgürlükler ve basın özgürlüğüne teminat; taşerona son verilmesi, asgari ücret ve emeklilik maaşlarının arttırılması; HES ve termik santral projelerinin askıya alınması.

2. Adalet: Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının soruşturulması; Suriye’ye yasadışı silah sevkiyatının araştırılması ve soruşturulması; Roboski katliamının sorumluların tespiti ve cezalandırılması; Gezi ve Kobane direnişi sırasında katledilen yurttaşların faillerinin tespiti ve cezalandırılması; kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, Kadın Bakanlığı’nın kurulması; Soma ve Ermenek işçi katliamlarının her düzeyde soruşturulması ve sorumluluğu olan herkesin cezalandırılması.

3. Barış:Kürt sorununun çözümünde gözlemci heyetlerin dâhliyle müzakere sürecinin işletilmesi; tahkim edilmiş çift taraflı ateşkesin hayata geçirilmesi, hasta tutsakların serbest bırakılması; Suriye ve Irak başta olmak üzere IŞİD vb. grupların Türkiye üzerinden elde ettiği her türlü desteğin kesilmesi.

***

‘İnşallah güçlü bir hükümet nasip olur’

Başbakan Ahmet Davutoğlu akşam ise AKP Ankara il teşkilatının iftar programında konuştu.
Davutoğlu şunları söyledi: “Netice ne olursa olsun inşallah güçlü bir hükümet kurmak nasip olur. Ama kuramazsak ve seçim mukadder olursa netice ne olursa olsun aziz milletimizin müsterih olmasını ve geleceğe ümitle bakmasını istirham ediyorum. Türkiye’de bütün bir milleti kucaklayan, 78 milyonu kucaklayan bir hükümet vardır. 78 milyonun sözcülüğünü yapan AK Parti kadroları vardır ve duruma hakimdir. Bana gelen raporlar da onu gösteriyor, hükümet kurarsak inşallah bütün teşkilat bu hükümetin başarısı için çalışacak. Ama muhalefet partileri bu konuda geri adım atarlar, hükümet kurma imkânı olmazsa da milli iradeye gittiğimizde dimdik, harekete hazır AK Parti teşkilatlarının arkamızda olduğunu bilmek en büyük güvencemizdir.”