Halkların Demokratik Partisi, Brezilya'dan İzmir Aliağa'ya doğru yol alan Nae São Paulo gemisinin, çok miktarda asbest ve tehlikeli madde içermesi sebebiyle durdurulması için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'ndaki şahıslarla, siyasi partiler, çevre örgütleri ve büyükelçiliklere bir mektup yolladı. Mektupta acil harekete geçme çağrısında bulunuldu.

HDP'den 'asbestli gemi' için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na acil çağrı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu, Brezilya'dan İzmir Aliağa'ya doğru yol alan Nae São Paulo gemisinin çok miktarda asbest ve tehlikeli madde içermesi sebebiyle durdurulması için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'ndaki şahıslar ile siyasi partiler, çevre örgütleri ve büyükelçiliklere bir mektup yollayarak acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Gönderilen mektupta, çevre örgütlerinin protestolarına ve Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararına rağmen uçak gemisi Nae São Paulo’nun 5 Ağustos 2022'de, Aliağa’da sökülmek üzere Brezilya'dan yola çıktığı bilgisi paylaşıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; gemi bünyesinde çok miktarda asbest, PCB ve zehirli boya gibi tehlikeli madde bulunduğu ve bunun telafisi imkansız felaketlere yol açacağı belirtilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm tepkilere rağmen geminin sökülmesi için izin verdiği ifade edildi.

Mektupta ayrıca nükleer uçak gemisinin parçalanmak üzere Türkiye’ye hareketinin, Barcelona Sözleşmesi'nin 1996 İzmir Protokolü'nü ve Basel Sözleşmesi'ni ihlal ettiği için yasa dışı olduğu belirtilerek, sökümde açığa çıkabilecek radyoaktivite ve asbest gibi zararlı maddelerin hem insan sağlığına hem de çevreye geri dönüşü olmayan zararlar verebileceği uyarısı yapıldı.

Öte yandan geminin Eylül ayı başlarında İzmir'e gelmesi bekleniyor.