HDP, AYM'nin partinin Hazine yardımı hesabına ilişkin verdiği bloke kararına, "Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır" ifadeleriyle tepki gösterdi. Karara ilişkin bir basın açıklaması yapan HDP Sözcüsü Günay da "Bu karar, AYM'nin kendi anayasal varlığını yok sayan, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir karar olarak, siyasi bir karar olarak tarihe geçmiştir" ifadelerini kullandı. HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla karara tepki gösterdi.

HDP'den AYM'nin bloke kararına tepki: Hak gaspıdır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) partinin Hazine yardımına bloke konulmasını kararını 'hak gaspı' olarak değerlendirdi. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, kararın adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye dönük olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır. Adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye ve seçmen iradesini yok saymaya dönük olan bu karar ne iktidarın kaybetmesine engel olur, ne bizim daha büyük kazanmamıza!" ifadelerine yer verildi.

HDP SÖZCÜSÜ GÜNAY: AYM SİYASİ BASKILARA GÖRE KARAR VERMİŞTİR

HDP Sözcüsü Ebru Günay da konuya ilişkin İstanbul İl Binası'nda yaptığı basın açıklamasında, kararın siyasi baskılara göre alındığına dikkat çekerek, "AYM, bugün usul esaslarını ayaklar altına alarak aslında vereceği olan nihai kararı açıkladı. Bu nihai karar da AKP'nin seçim çalışmalarına yatırım yapmaktır" dedi.

Kararın meşruiyetten yoksun olduğu ve hiçbir izahatı olmadığını söyleyen Günay, şöyle devam etti: "Türkiye halklarının nezdinde mahkum edilmiştir, kabul edilemez bir karardır. Mahkemenin adil karar vermesi yönünde engeller olduğunu bir kez daha göstermiştir" diye konuştu. Günay, "Bütün Türkiye kamuoyu çok iyi biliyor ki son birkaç aydır çok ciddi bir siyasi baskı oluşturarak partimize yönelik bir algı süreci yaşatılıyor. AYM, bu siyasi baskılara göre karar vermiştir. Daha önce iki kez bunu yaptı. Şimdi Hazine yardımının yapılmasına birkaç gün kala talebi işleme alması, üstüne böyle bir kararın çıkması mahkeme üyelerinin açık siyasi baskı altında olduğu izlenimini doğrulatmakta."

Günay'ın açıklamasının tamamı şöyle:

"Mahkemenin adil karar vermesi yönünde engeller olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bütün Türkiye kamuoyu çok iyi biliyor ki son birkaç aydır çok ciddi bir siyasi baskı oluşturarak partimize yönelik bir algı süreci yaşatılıyor. AYM, bu siyasi baskılara göre karar vermiştir.

Bugün AYM, iktidarın seçim kampanyasının aleti olmuştur. Partimize açılan kapatma davası 2021'de MHP'nin kongresinden bir gün önce kendilerine kongre hediyesi olarak açıklanmıştır. İktidarın demokrasi düşmanlığı olarak tarihteki yerini de almıştır. Birkaç ay sonunda sonuçlanması beklenen bir davaya ilişkin verilen bu karar, AYM'nin kendi anayasal varlığını yok sayan, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir karar olarak, siyasi bir karar olarak tarihe geçmiştir.

Süregelen bir davanın ortasında alınan bu karar mahkeme üyelerinin nasıl baskı altında olduğunu ve siyasi nefretin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkenin demokrasi tarihine büyük kara leke olarak geçen bu karar, Hazine yardımı seçimlere birkaç ay kala Türkiye'nin üçüncü büyük siyasi partisine değil ÖSO çetelerine, beşli çeteye, ranta ve talana gitsin kararıdır.

Herkesin bilmesi gereken şudur, mafya ile iltisaklı, rant ve talan ilişkilerine batmış, milliyetçi hamasetten başka bir şey bilmeyen siyasi nefreti köpürtenler ülkenin yarınına ilişkin hiçbir fikri olmayanların muradını yerine getirenler halk nezdinde mahkum olmuşlardır.

Partimizi güçsüz bırakmak, seçim çalışmasını yürütmesini engellemek, kolumuzu kanadımızı kırmak isteyenlere birkaç sözümüz var buradan.

"BİZİM PUSULAMIZ, TÜRKİYE HALKLARIDIR"

Partimizi tanımayanlar, yılların direniş geleneğinden bihaber olanlar, devlet ocaklarında kurulan ve büyütülen, ayakkabı kutularından, ranttan beslenen partiler halkın gücünün ne olduğunu bilemezler. Bizim pusulamız ve en büyük hazinemiz omzunda boya sandığıyla seçim otobüsümüzün peşinden koşan çocuğun gözlerindeki ışıltı, zafere kalkan parmaklarındaki coşkudur. Bizim gücümüz seçim sabahı ekmek arasına peynir koyarak sandık sandık gezen annelerdir. Bizim seçim coşkumuz geceden sabaha sokak sokak afiş, bayrak çalışması yürüten gençlerdir... Bizim pusulamız, Türkiye halklarıdır.

Halkın artık yeter değişim istiyoruz diyen çığlığıdır. Bizim için en büyük Hazine yardımı, bu davaya gönül veren milyonlardır, emekçi halkımızdır. Bu karar milyonların vicdanında yok hükmündedir.
Bu karar, bizi yıldıramayacak, aksine faşizme karşı olan öfkemizi daha da büyütecektir. Şimdi daha inançlı ve kararlıyız, şimdi daha mücadeleciyiz. Bizler daha büyük geliyoruz. Bizler özgürlük ve demokrasiyi mutlaka getireceğiz. İktidarlar ve onun faşist baskıları mutlaka kaybedecektir.

HDP, Türkiye halklarının umudu ve geleceğidir. Hiçbir baskı ve zor bizi yıldıramaz. Mutlaka kazanacağız, halkımız, dost düşman bunu böyle bilsin. HDP, Türkiye'de demokratik geleceği inşa edecek. AYM bugün usul esaslarını ayaklar altına alarak aslında vereceği olan nihai kararı açıkladı. Bu nihai karar da AKP'nin seçim çalışmalarına yatırım yapmaktır."

BULDAN VE SANCAR'DAN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da AYM’nin kararıyla ilgili sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.

Buldan paylaşımında, "Biz gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Daha inançlı, daha kararlı, daha güçlüyüz. Bizim hazinemiz bu davaya gönül veren milyonlardır, emekçi halkımızdır. Daha büyük geliyoruz, mutlaka değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Sancar da paylaşımında "Anayasa Mahkemesi, kapatma davası sürerken aldığı kararla Anayasa’yı açıkça çiğnemiş, kendi varlık sebebine aykırı davranmıştır. Bu karar, demokratik siyasete darbedir, hak gaspıdır. Milyonların iradesi ve desteğiyle bunu da boşa çıkaracağız, mutlaka kazanacağız" açıklamasında bulundu.

KAPATMA DAVASINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

HDP'nin kapatılması istemli davada ceza yargılaması davası prosedürü işleniyor. HDP'nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.

Başsavcı Şahin'in 10 Ocak 2023'teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.