HDP'den Bahçeli yorumu

HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, OHAL’in bir an önce sona erdirilmesi için bütün mağdurların işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Bilgen, Bitlis’teki mezarlık saldırısına ilişkin ise “Bunun gündeme gelmesi bile utanç vericidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, parti genel merkezinde süren MYK toplantısının gündemine ve ülkede yaşanan gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

GÜMÜŞ VE GÖKTEPE’Yİ ANDI

Bilgen, trafik kazasında hayatını kaybeden HDP Tekirdağ İl Başkanı Salim Gümüş’ü kaybetmekten dolayı acılı olduklarını dile getirdi ve “partililerimize sabır diliyoruz” dedi. Bilgen, aynı zamanda Metin Göktepe’yi ölüm yıldönümü vesileyle anarak, “Bugün gazeteciler yaptıkları işlerinden dolayı tehdit olarak görülüyor, engelliyor. Metin Göktepe, Türkiye basın tarihinde anılmaya değer konumunu devam ettiriyor” dedi.

‘BALUKEN’E İNTİKAM TUTUMUYLA CEZA VERİLDİ’

Geçtiğimiz hafta HDP Meclis Grubu ve MYK üyeleri ile İdris Baluken’in duruşmasını takip ettiklerini hatırlatan Bilgen, Baluken ve Sebahat Tuncel ile ilgili verilen ceza kararlarının “doğrudan doğruya demokratik siyaseti mahkum etmeye” yönelik olduğunu söyledi. Baluken’in çözüm sürecinde gösterdiği çabaların cezalandırıldığını ve verilen cezanın bir intikam tutumu olduğunun altını çizen Bilgen, “Tümüyle kürsü dokunulmazlığı kapsamında ele alınması gereken düşünceler cezalandırılmıştır” dedi.

‘MEZARLARI TARTIŞIYOR OLMAK UTANÇ VERİCİDİR’

Bilgen, Bitlis’te bulunan Garzan Mezarlığı’na yönelik saldırıya da değindi. Yaşanan bu “insanlık dışı uygulamayı” gündeme getirmenin, Türkiye açısından utanç verici olduğunu ifade eden Bilgen, “Mezarların ve cenazelerin bir tehdit olarak görülerek başka yerlere götürülmesi… Halen cenazelerine ulaşamayan aileler var. Böyle bir dönemde bu girişim acılarla oynamaktır. Mezarlar üzerinden gövde gösterisi, güç gösteresi yapmaktır” ifadelerini kullandı.

‘ELAZIĞ CEZAEVİ HANGİ İRADEYE BAĞLI’

Cezaevlerine ilişkin de uyarıda bulunan Bilgen, tutukluların maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı 2 aydır açlık grevinde bulunduğu Elazığ Cezaevi’ne işaret ederek, şunları söyledi: “Suruç’ta ölmemeyi başaran insanlar sürgün ediliyor. Elazığ Cezaevi hangi Adalet Bakanlığı’na bağlı? Oradaki gelişmeleri ilgili bir iyileşme yaşanmıyor. Herhalde oradaki gelişmeler başka bir iradeye bağlı.”

‘PARTİLİLERİMİZE İTİRAFÇILIK DAYATILIYOR’

Bilgen, Manisa’da HDP yöneticileri hakkında görülen dava üzerinde de durdu. Tutuklu yargılanan öneticilerinin 2 yıl sonra ilk kez hakim karşısına çıktığını ve bunların yaklaşık yarısının tahliye edildiğini belirten Bilgen, “Bunlara yargı süreci demeye dilimiz varmıyor. Yöneticilerimiz, parti çalışanlarımız tehditle bir şeylere zorlanıyorlar. Ya bizimle çalışırsınız ya da bir ömür boyu cezaevinde kalırsınız dayatması ile karşı karşıyalar. Sıkça karşılaştığımız bu dayatmalar bir sivil ölüm dayatmasının parçasıdır. Biz açık bir partiyiz. Polisin parti çalışanlarımıza iş teklif etmesi gibi yöntemlere gerek olmadığını düşünüyoruz. Bunu kınıyoruz” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZLA İLGİLİ KARARLAR AİLELERE BAĞLIDIR’

“Diyanet İşleri Başkanlığı ile kimi devlet kurumları arasında kimi kararlar alınıyor, uygulamalar geliştiriliyor” diyen Bilgen, bunların rahatsızlık yarattığını belirterek, “Bizler çocuklarımızla ilgili, her türlü tercihi kendilerinin yapmasının hak olduğunu düşünüyoruz. Bunun dışında her türlü dayatma, laikliğe de aykırıdır dinin özü ile de çelişkilidir” dedi.

2018 yılının iş yaşamında daha büyük haksızlığa neden olmamasını isteyen ve Metal İş grevine işaret eden Bilgen, OHAL gerekçesiyle bunun engellenmemesi gerektiğini söyledi.

MHP’YE YANIT

Konuşmasının devamında Türkiye’nin en temel gündeminin OHAL olduğunun altını çizen Bilgen, OHAL’in uzatılmaması gerektiğini söyledi ve şunları söyledi: “En temel gündem OHAL. Bu bizim gündemimizde ama başka partilerin gündeminde seçimler var. Kim kiminle ittifak yapar, iki yıl önceden tutumlarını deklere eder bu onların tercihi. Sandık güvenliğini kendilerine dert etmemelerini ve OHAL koşullarında seçime gitmeyi içine sindirmelerini buna karşılık seçim barajı vs ile oyalanmalarını yadırgıyoruz. Türkiye’de seçme seçilme hakkına dair tek hak artık oy kullanma hakkıdır ve bunu güvenceye alacak bir durum yoktur.”

'HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ'

HDP Kongre hazırlıklarını da ifade eden ve hazırlıklar temelinde konferansların yapıldığını söyleyen Bilgen, HDP’ye yönelik çeşitli kesimlerin öneri, eleştirileri ve değerlendirmelerini aldıklarını söyledi. Bilgen, “Biz her türlü eleştiriyi ve değerlendirmeyi cesaretle almak istiyoruz. Her türlü eleştiri ve değerlendirme bizim için motivasyon nedenidir. Değerlidir. Demokrasi için yeniden kuruluş kongresi olarak nitelendirdiğimiz kongre açısından bu eleştiriler değerli olacaktır. Parti içine oynamaya yönelik isim tartışmalarını ise gereksiz görüyoruz. Eskiden güvercinler şahinler ayrımı yapıyorlardı. Bu partiyi insanlar yönetiyor, onlar konuşuyor. Kaba tasniflerin siyasete, partimize ve demokrasiye faydası olmaz. Her türlü değerlendirmeyi eleştiriyi samimi bir şekilde ele alacağız. Herkes kurullarımızda aday olabilir. Kurullarda bir uzlaşma sağlanırsa ne ala, olmazsa yarışa katılabilinir. Ama sanki koltuk kavgası varmış gibi bir değerlendirme yapmak HDP’ye haksızlıktır. Başta Eş Başkanlarımız, burada siyaset yürüten bütün arkadaşlar açısından HDP’de bulunmanın bedel gerektirdiği ortadadır. Biz koltuk ve çıkarlar için siyaset yapmıyoruz” ifadelerini kulandı.

'OHAL’İN UZATILMASI SUÇTUR'

Basın mensuplarının soruları da yanıtlayan Bilgen, Bakanlar Kurulu’nda OHAL’in uzatılacak olmasına ilişkin yöneltilen bir soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye ya OHAL’i bitirecek ya da demokrasi iddiasını bütünüyle bitirecek. Ocak’taki ilk uzatmada usul ve şekil yönünde bile usulsüzlük yapılarak OHAL uzatıldı. Yapılmamış bir MGK’yi referans alarak bu tasfiye kararı Meclis’e gönderildi. OHAL o şekilde uzatıldı. Bütün bunlar suçtur. Sahte evrak kapsamındadır. OHAL’in daha fazla uzatılmaması gerektiğini, daha fazla insanın ekmeği ile oynanmaması gerektiğini söylüyoruz.”

'BAHÇELİ YANDAŞLIĞINA BAHANE ARAMASIN'

Bilgen’e, Kürt bloku ile herhangi bir çalışmaları olup olmadığı da yöneltildi. Bilgen, bu soruya soruya “Genel olarak görüşme arayışları devam ediyor. Elbette Türkiye’nin bütün sorunlarının farklı çatılar altında olsalar da birlikte siyaset yapabilecek partilerin bir araya gelerek çözülebileceğini düşünüyoruz. Bunları değerli görüyoruz. Ortak çalışma platformlarını yaratmaya yönelik çalışmalarımızda sürüyor” yanıtını verdi.

Devlet Bahçeli’nin “HDP-CHP ve İyi Parti zaten bir aradalar” sözlerinin sorulması üzerine ise, Bilgen şunları söyledi:

“Kendisi, hangi gündemle siyaset yapmak istiyorsa bizi bahane etmeden bunu yapabilir. Bütün toplumsal kesimlerle buluşmanın bu ülkede daha insanca yaşamak için ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Toplumun büyük kesimi OHAL mağdurudur bunun sona ermesi için bu kesimlerin güç birliği yapması gerekiyor.”

(MA)