Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte HDP Merkezi Eğitim Komisyonu, “Türkiye’de Eğitimin Durumuna İlişkin Genel Değerlendirme Raporu” başlıklı bir rapor yayımladı.

HDP'den eğitim raporu: Demokratik eğitim tamamen tasfiye ediliyor

HDP'nin Türkiye'de eğitim ile ilgili hazırladığı komisyon raporunda; eğitimin her tür ve kademede ticarileştirilmesi, daha da yaygınlaşan çocuk işçiliği, okullarda yaşanan rant kavgaları, eğitim yatırımlarına ayrılan payın azaltılması, taşımalı eğitimin ve merkezi sınavların yaygınlaştırılması, ataması yapılmayan öğretmen sayısının artması, kadrolaşmanın hızla devam etmesi, okulların diyanete, dini cemaat ve vakıflara açılması, proje okullar, yeni müfredat ile bilimsel, laik ve demokratik eğitim tasfiye edilmesi, anadilinde eğitime dair yasakların artarak devam etmesi, Suriyeli çocukların sorunları gibi konulara değinildi.

"AKP eğitimin yapısına, yönetimine, içeriğine, uygulamalarına, işleyişine sürekli olarak neoliberal anlayışla ve mezhebi bir yaklaşımla müdahalelerde bulundu." denilen raporda, eğitimin tam bir yapboz tahtasına dönüştürüldüğü ve eğitim alanında tam anlamı ile bir yıkım tablosu oluşturulduğu belirtildi.

Türkiye'nin PISA sonuçlarının irdelendiği raporda, eğitimin ciddi bir gerileme sürecinde olduğu belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:

"PİSA 2015 sonuçlarına göre Türkiye 70 ülke arasında Fen alanında 52’inci, Matematik alanında 49’uncu ve Okuma alanında ise 50’inci oldu. Sonuçlar geçmiş yıllar ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin 2003’deki puanların gerisine düştüğü görülmektedir. 2003’de ülke ortalaması 434 olan Fen puanı 425’e, 423 olan Matematik puanı 420’ye ve 441 olan Okuma puanı 428’e gerilemiştir. Diğer bir ifade ile AKP iktidarları döneminde eğitimde nitelik ciddi anlamda gerilemiştir. Maalesef bu puanlar ülkenin batısından doğusuna, merkezinden kırsalına gittikçe daha da düşmektedir. PİSA sonuçları AKP’nin 14 yıllık eğitim karnesidir."

Raporda, UNICEF tarafından çocukların yaşam koşullarına yönelik birçok kategoride hazırlanan ülkelerin performans raporuna göre de Türkiye'nin genel sıralamada 41 ülke arasında 36’ncı sırada, eğitim kalitesi kategorisinde ise son sırada olduğu kaydedildi.

"Muhalif ve Demokrat Eğitim Emekçileri Üzerindeki Baskılar Artırılıyor"

AKP'nin demokrat eğitimcilere yönelik baskı uyguladığının altının çizildiği raporda, şunlar dendi:

"Muhalif, demokrat öğretmenler üzerinde sürekli baskı kuran AKP, öğretmenlerin yandaş sendikaya üye olmaları konusunda sistematik müdahaleler geliştirmiştir. Özellikle 20 Temmuz 2016 tarihinden sonra inşa edilen OHAL rejimi ile öğretmenler üzerindeki siyasi baskılar had safhaya ulaşmıştır."

"Okullar Diyanete, Dini Cemaat ve Vakıflara Açılıyor"

Raporda, AKP döneminde okulların dini cemaat ve vakıflara açılmasına ve MEB'in protokol imzaladığı vakıf ve derneklere vurgu yapılarak, şu tespitler yer aldı:

"AKP’nin eğitime yönelik ideolojik müdahalelerinin en önemli boyutlarından biri de “tek din, tek mezhep”anlayışı üzerinden inanç istismarına dayanan pratik uygulama ve söylemlerin eğitimin her alanında yaygınlaştırılması olmuştur. Eğitim politikalarının oluşturulması ve uygulanması sürecinde Diyanet'in, dini vakıf ve cemaatlerin belirleyiciliği ve etkinliği artmıştır. MEB, Diyanetle, Ensar, Birlik, Hikmet, Hayrat, İHH, TÜRGEV gibi dini vakıf ve derneklerle sayısız protokoller imzalayarak, eğitimi dinselleştirme sürecinde cemaatlere “Özel görevler” vermiştir."

"Yeni Müfredat ile Bilimsel, Laik ve Demokratik Eğitim Tamamen Tasfiye Ediliyor"

"Müfredat değişikliği Türkiye’de 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından yürürlüğe konan OHAL rejimi ile resmi ideolojiye AKP’nin politik hedefleri ile örtüşecek şekilde format atılmasının eğitimdeki yansımasıdır." denilen raporda, eğitim müfredatının laiklik ve demokratik eğitimden uzaklaştırıldığı kaydedilerek şunlar dendi:

"Hali hazırda fazlasıyla sorunlu ve ötekileştirici içerik ve uygulamalarla dolu olan eğitim müfredatı, AKP iktidarının yaptığı son müdahale ile daha da dinci, milliyetçi, cinsiyetçi bir içerik ile donatılmıştır. Bu müdahale yakından incelendiği zaman müfredatın birçok yönden 1980 Askeri darbesini gerçekleştiren paşaların müdahalesinden bile geri bir noktada olduğu görülmektedir."

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz