HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "Siz İstanbul, Ankara ve İzmir’in Sağlık Bakanısınız da Diyarbakır, Hakkari, Van’ın, Batman’ın Sağlık Bakanı değil misiniz?" diye sordu.

HDP'den Fahrettin Koca'ya: Diyarbakır'ın da sağlık bakanı değil misiniz?

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç,Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Covid-19 vaka sayılarının Türkiye'de arttığını ifade eden Oluç, iktidarın bireysel önlemlerle bunun atlatılmasına yönelik gayret gösterdiğini savundu.

Oluç, "Ankara, İstanbul ve Diyarbakır gibi illerdeki tabip odalarının açıkladığı rakamlar, Sağlık Bakanlığının pandemiye ilişkin verilerinin eksik, çarpıtılmış olduğunu açıkça ortaya koyuyor." dedi. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Van, Şırnak ve Hakkari'de vaka sayılarının arttığını ve sağlık altyapısının yetersiz olduğunu söyleyen Oluç, Sağlık Bakanlığını bu illerde özel inceleme yapmaya çağırdı.

Oluç, şöyle konuştu:

"Bakın Batman’ı söylüyorum, Batman’da sağlık sistemi çökmüş durumda. Çok ciddi bir tablo ile karşı karşıyayız. Fililasyon ekipleri doğru dürüst çalışmıyor, devlet hastanesinde yer kalmamış durumda. Sadece Batman değil, Hakkari de öyle. Gerçekten durum vahim. Hakkari merkez ve ilçelerinde pandemiye karşı alınmış doğru dürüst bir tedbir yok. Yoğun bakım üniteleri ve yataklar yetersiz, gerekli tıbbi destek verilmiyor. Kaç vaka var, karantina altında olanların sayısı bilinmiyor. Hangi destekler veriliyor belli değil. Tabip Odası bilgi alamıyor İl Sağlık Müdürlükleri gereken bilgileri vermiyor. Durum bu. Sağlık Bakanına soruyoruz: Siz İstanbul, Ankara ve İzmir’in Sağlık Bakanısınız da Diyarbakır, Hakkari, Van’ın, Batman’ın Sağlık Bakanı değil misiniz? Nasıl bir sorumsuzlukla hareket ediyorsunuz. Buradan da gelen çığlıkları duymak zorundasınız. "

Pandemi nedeniyle kamuya getirilen esnek çalışma uygulamasının özel sektörde olmamasını eleştiren Oluç, sağlık çalışanlarının durumunun vahim, alınan önlemlerin ve ihtiyaçlarının karşılanmasının yetersiz olduğunu belirtti.

"Yargı, Musa O.'yu kaçma ihtimali olmadığı için saldı. Bugün cezaevinde tutulan siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP'li yöneticiler, avukatlar, yazarlar, akademisyenleri, kaçma şüphesi olduğu için mi cezaevinde tutuyorsunuz?" dedi.

MUSA ORHAN TEPKİSİ

İntihara kalkıştıktan bir süre sonra hayatını kaybeden İ.E'ye yönelik "nitelikli cinsel saldırı" suçlamasıyla hakkında dava açılan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın, sosyal medya baskısıyla tutuklandığını hatırlatan Oluç, Orhan'ın, bir hafta içerisinde serbest bırakılmasını kınadı.

Oluç, "Kimdir Musa O.'yu koruyanlar? Musa O.'nun suç ortakları var mıdır? Kimler arkasında durmuştur?" sorularını yöneltti.

Bu olayda "yargının, cinsel suçun failine sahip çıktığını" belirten Oluç, bu konunun, hukuki olarak peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Oluç, "Yargı, Musa O.'yu kaçma ihtimali olmadığı için saldı. Bugün cezaevinde tutulan siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP'li yöneticiler, avukatlar, yazarlar, akademisyenleri, kaçma şüphesi olduğu için mi cezaevinde tutuyorsunuz?" diye konuştu.