HDP'li Ayla Akat Ata 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunun kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi

HDP'den kanun teklifi: 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suç olmaktan çıkarılsın

Başta Birleşik Haziran Hareketi üyelerinin yanı sıra birçok yurttaşın Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle tutuklanmasının yankıları sürerken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, bu kavramın suç olmaktan çıkarılması için kanun teklifi verdi. Ata, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis öngören Türk Ceza Kanunu'nun 299. yasasının yürürlükten kaldırılmasını talep etti.

HDP'li Ata'nın verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye'nin de imzacısı olduğu Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'ne değinilirken BM İnsan Hakları Komitesi'nin 2011 yılında yayınladığı “Devlet ve hükümet başkanları gibi en üst siyasal konumda bulunanlar dâhil olmak üzere kamuda tanınan herkesin meşru olarak eleştiriye ve siyasal muhalefete tabi olması gerekir" ifadelerine dikkat çekti.

Ata, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret suçundan son aylarda 45 yurttaş hakkında yargısal işlem yapıldığına değinirken, son 10 gün içerisinde Birleşik Haziran Hareketi ve ÖDP üyelerine dönük gözaltı ve tutuklama işlemlerine de dikkat çekti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarından da bahseden Ata, AİHM'in siyasetçilere yapılan eleştirilerin sınırının hukuken oldukça geniş tutulması kararını hatırlattı. AİHM içtihatları sonucunda birçok ülkenin 'cumhurbaşkanına hakaret'i suç olmaktan çıkardığını belirten Ata, Türkiye'deki kanunun ifade özgürlüğünün önünde engel oluşturduğunu ifade etti.

HDP'li Ata kanun teklifine ilişkin gerekçesini şu sözlerle tamamladı:

"Bu kanun teklifi ile, Türkiye’de de uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükler ve insan hakları hukukunun getirdiği temel değerler çerçevesinde ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılarak, kişilerin siyasetçilere yönelik eleştiri yapma sınırlarının genişletilmesi amaçlanmaktadır."


Belgeli hukuk skandalı: Cumhurbaşkanı’na hakaret bir mahkemede katalog suç sayıldı, bir diğerinde sayılmadı

Onur Kılıç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi: Her şey usul ve yasaya uygunmuş!

Onur Kılıç'ın tutuklanmasında hukuk skandalı: Hakaret 'katalog suç' kapsamına alındı

Erdoğan Onur Kılıç hakkında bizzat şikâyetçi!

Onur Kılıç protestosuna katılan Kadir Yavaş 'Erdoğan'a hakaret' gerekçesiyle tutuklandı

Bir Haziran üyesi daha tutuklandı, gerekçe yine aynı: Hırsız, katil Erdoğan!

Akhisar’da tutuklanan Şafak Kurt’un babasından AKP’lilere: Yürekleri varsa kendileri de yargılansın

Haziran'a cadı avı sürüyor: Gebze üyesi Buğra Aydoğan da 'Hırsız, Katil Erdoğan' sloganı için tutuklandı!