Koronavirüs salgınının ardından Meclis'in aktif görev alması ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini bildiren HDP, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun acilen toplanması için başvuruda bulunacak

HDP koronavirüs için harekete geçti: "Meclis komisyonları acil toplanmalı"

BirGün Ankara

Koronavirüs salgınına karşı TBMM'nin aktif görev alması gerektiğini savunan HDP, komisyonların acilen toplanmasını istedi.

HDP yönetimi, parti kurullarında yapılan toplantıların ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte etki alanı daralan TBMM'nin salgın hastalık süresince sorumluluk alması için başvurularda bulunma kararı aldı. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin yetersiz olduğunu bildiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun HDP'li üyeleri Garo Paylan, Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz, "Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik ve sosyal krize karşı alınabilecek tedbirleri görüşmek üzere" komisyonun acilen toplanması için başvuruda bulundu.

BASİRETSİZLİK

Erdoğan'ın açıkladığı son paketin halk için hazırlanmadığını ifade eden ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun toplanması gerektiğini dile getiren Paylan, "ABD, ekonomik tedbir için 1,5 trilyon dolar, Almanya 500 milyar Euro ve İspanya 200 milyar Euro ayırdı. Türkiye ise 14 milyar Euro ayırdı. Dağ, fare doğurdu. İşçiye ve işsize kuruş destek ayrılmadı. Bu büyük basiretsizlik ve vicdansızlıktır" dedi.

450 BİN KİŞİNİN RİSKİ BÜYÜK

Koronavirüs salgınından cezaevlerinde kalan yüz binlerce kişinin de etkilenmesi endişesinin bulunduğunu bildiren HDP, burada tutulan vatandaşlar için de harekete geçilmesini istedi. Cezaevlerinde toplamda 450 bin kişinin bulunduğun vurgulayan HDP yönetimi, "İran'da olduğu gibi özel tahliyeler gündeme gelmelidir" görüşünü açıkladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndaki HDP'li Milletvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Ömer Faruk Gergerlioğlu "Cezaevlerinde ortaya çıkabilecek salgına karşı alınması gereken acil önlemleri görüşmek üzere" İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun acilen toplanmasını istedi.