HDP'li Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerine sabah saatlerinde kayyum atandı. Belediye binaları polis tarafından abluka altına alındı. Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık ile Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül de gözaltına alındı

HDP'li 3 belediyeye kayyum atandı, 4 belediye başkanı gözaltına alındı!

İçişleri Bakanlığı'nca, Siirt Belediye Başkanı HDP'li Berivan Helen Işık ile aynı partili Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül yerlerine sabah saatlerinde kayyum atandı.

Siirt'e Vali Ali Fuat Atik, Baykan'a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan'a ise İhsan Emre Aydın, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi. Kayyum darbesinin ardından polis, belediye binalarının çevresini abluka altına aldı.

Iğdır Belediye Başkan Vekilliğine ise Vali Enver Ünlü kayyım olarak atandı.

BAŞKANLAR GÖZALTINA ALINDI

hdp-li-3-belediyeye-kayyum-atandi-4-belediye-baskani-gozaltina-alindi-731658-1.

Siirt Belediye Başkanı HDP’li Berivan Helen Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Peymandara Turhan, aynı partili Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül, haklarındaki terör soruşturmaları nedeniyle gözaltına alındı.

Siirt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Ali Fuat Atik, "Siirt'e, hepimize hayırlı uğurlu olsun," diyerek görevine başladı. Atik'in ilk icraati makam odasına Tayyip Erdoğan portreleri asmak oldu.

hdp-li-3-belediyeye-kayyum-atandi-4-belediye-baskani-gozaltina-alindi-731910-1.hdp-li-3-belediyeye-kayyum-atandi-4-belediye-baskani-gozaltina-alindi-731911-1.

IĞDIR BELEDİYE BAŞKANI’NA DA GÖZALTI

hdp-li-3-belediyeye-kayyum-atandi-4-belediye-baskani-gozaltina-alindi-731654-1.

Öte yandan, Iğdır'da 31 Mart 2019'da HDP'den belediye başkanı seçilen Yaşar Akkuş ile HDP Meclis Üyesi ve eş başkan Eylem Çelik, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla gözaltına alındı. Saat 05.00 sıralarında Belediye Başkanı Akkuş'un evine giden jandarma ve polis, arama yaptı. Aynı saatlerde güvenlik güçleri Akkuş'a ait iş yerleri ve belediyedeki makam odasını da aradı. Yaşar Akkuş, Iğdır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Akkuş, gözaltına alındığı sırada basın mensuplarının görüşlerini sorması üzerine, "Benim de gülüşüm dert olsun onlara" dedi. O anlar, Akkuş'un sosyal meyda hesabından paylaşıldı.

Yaşar Akkuş’un, geçen yıl Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Akkuş'un hakkındaki bazı suçlamalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla 'silahlı terör örgütüne üye olma ve terörün finansmanını sağlama' suçlarından gözaltına alındığı öğrenildi.

HDP: HALKIMIZ BOYUN EĞMEYECEK

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan HDP, "Bu sabah Iğdır, Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerimiz gasp edildi. Saray rejimi bir kez daha halka ve halk iradesine düşmanlığını gösterdi. İktidar halka yaptığı bu düşmanlığın hesabını er geç verecek, halkımız saldırılara boyun eğmeyecektir" dedi.

CHP'DEN TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, halkın oylarıyla seçilen belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Twitter'dan açıklama yapan Özel, şu ifadeleri kullandı:

Seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyım atamak, darbe dönemine öykünmektir, halk iradesini hiçe saymaktır! Bu uygulamayı ısrarla sürdürüyor olması, Recep Tayyip Erdoğan'ın kutuplaştırmadan ve ötekileştirmeden beslenen "normal"ine döndüğünü göstermektedir.

HDP EŞ GENEL BAŞKANI SANCAR'DAN SERT TEPKİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’li Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerine sabah saatlerinde atanan kayyuma ilişkin yaptığı açıklamada, “Biz halkımızın iradesini yok sayan bu iktidara karşı dimdik ayaktayız” dedi.

Sancar’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Belediyelerimiz gasp edildikten sonra batıdaki belediyele yönelik tehditler de iktidar tarafından arttırılmıştır, İktidar CHP’li belediyeleri de tehdit etmiştir. İnsanlık salgınla uğraşırken iktidar dayanışmayı halkın kendi örgütlenmesini ortadan kaldırma peşinde olmuştur.

Halk iradesini tanımayan bir iktidar halkın sağlığını da düşünmez Kayyum darbesini sadece Kürt halkının bir meselesi olarak görürseniz yanılırsınız. Belediyelerimize yönelik bu gasbı hep birlikte göğüslemek gerektiğini de belirtmek gerekir. O gün gerekli dayanışmayı gösterseydik, belki bugün bu tabloyla karşılaşmazdık.

Biz halkımızın iradesini yok sayan bu iktidara karşı dimdik ayaktayız. Her türlü demokratik yöntemini kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. HDP, baskılara boyun eğmez, Kürt halkı baskılar karşısında sinmez. Biz her türlü adaletsizliğe karşı, savaş politikalarına karşı bütün gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bütün ülke için demokrasi, Türkiye’de barış sadece Kürtlere sadece HDP’ye bırakılmaz. Bu yüzden bütün demokrasi güçlerine çağrımızı yineliyoruz. Gelin bir arada duralım, birlikte mücadelenin yollarını genişletelim.

Kayyım uygulaması, bizim mücadele kararlılığımızı artırmaktan başka sonuç doğurmaz. Bütün dünya biliyor ki HDP baskılara boyun eğmez, Kürt halkı baskılardan korkmaz, baskılar karşısında sinmez.

Darbe söylentilerini yayarak kendilerinden bir mağdur yaratmaya çalışıyorlar. İktidar beş belediyemize daha kayyım atadı, yani bir darbe yaptı. Kayyım Kürt düşmanlığın en sert, en açık örneğidir.”

43 BELEDİYE'YE KAYYUM

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerde Kürt illerindeki belediyelerden 65’ini kazandı. HDP'nin kazandığı 3'ü büyük, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde toplam 65 belediyeden 6'sına mazbata verilmezken, 41'ine kayyum atandı. Önceki dönem Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyum atanmıştı.

HDP’NİN ELİNDE 15 BELEDİYE KALDI

HDP’nin elinde, kayyım atanmayan Adıyaman Kömür; Ağrı Doğubayazıt, Diyadin, Patnos; Batman Kozluk; Diyarbakır Çınar, Dicle; Elazığ Sarıca; Erzurum Karaçoban; Iğdır, Iğdır Hoşhaber; Kars; Muş Altınova; Şırnak Silopi, Balveren Belediyesi kaldı.