HDP Siirt Milletvekili ve Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, BirGün TV’de katıldığı yayında, “Muhalefet blokundan olumsuz tutumlara rağmen şeffaf görüşme olması gerektiğini, ortak aday fikrine kendimizi hiçbir zaman kapatmadığımızı ifade ediyoruz” dedi.

HDP'li Beştaş, BirGün TV'ye konuştu: Ortak aday fikrine açığız

Sercan MERİÇ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin 3 Temmuz’da Ankara’da gerçekleşen 5’inci Büyük Olağan Kongresi’ni, gelecek seçimlerde nasıl bir yol haritası belirlediklerini, HDP hakkında devam eden kapatma davasını, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın son açıklamalarını ve olası oy oranlarını BirGün TV’ye değerlendirdi.

Kongreye katılımın yüksek olduğunu kaydeden Beştaş, “Türkiye'nin her tarafından katılım vardı. Talep çok yüksekti. Seçimlere hazırız. HDP büyüyerek yoluna devam edecek. Türkiye'nin geleceğini belirleyici nitelikte olacak bir partidir” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için tek aday ile ilgili temel yaklaşımlarını da anlatan Beştaş, “Tek aday tabii ki mümkün. Ama bu mümkün olanı yaşama geçirmek için herkesin üzerine sorumluluklar düşüyor. Türkiye şu anda ekonomik, sosyal, toplumsal, siyasal hayatın her alanında çok ciddi bir geçiş sürecinde. Önceki gün sadece bir doktor, bir avukat, bir kadın katledildi ve bu da Cumhur İttifakı’nın yarattığı şiddet, cinnet ikliminin neticeleri. Her anlamda bir tıkanıklık var. İktidar sözcüleri hakikatle bağlarını koparmış durumdalar. Önümüzde bir seçim var ve bu kritik tablo en başta oraya yansıyacak. Yani muhalefet olarak hepimiz farklı vesilelerle, farklı cümlelerle de olsa ‘Yönetemiyorsunuz, gidiyorsunuz’ şeklinde cümleler sarf ediyoruz. Gidecekler de gönderecek olan biziz. Muhalefet güçleri gönderecek, kendiliğinden gitmezler. Önceki gün Erdoğan'ın açıklamalarını takip ettik. İlk defa ‘kaybedecek çok şeyimiz var’ dedi. Gerçekten de kaybedecek çok şeyleri var. Cumhurbaşkanı adaylığı ve milletvekili seçimleri için eylül deklarasyonumuzdan beri sürekli muhalefetle görüşmeye, diyaloğa hazır olduğumuzu deklare ediyoruz. Biz, Türkiye'nin gelecek seçimlerde bu tek adam rejiminden, totaliter rejiminden kurtulmanın ve demokratik bir rejimi tahkim etmenin yolunun asgari müştereklerde buluşmak olduğuna inanıyoruz” dedi.

HDP OLARAK ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRIYORUZ

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Önce iğneyi kendimize batırmadan, önümüze gelene çuvaldızı batırmanın kimseye bir yararı yok” ifadelerinin yer aldığı yazıyı da değerlendiren Beştaş, “Önceki dönem eş başkanımız Demirtaş da ifade etti. Demirtaş’ın ‘çuvaldızı kendinize batırın’ şeklinde bir metaforu var. Aslında biz bunu yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Bize karşı bütün muhalefet blokundan da olumsuz tutumlara rağmen şeffaf görüşme olması gerektiğini, bunu değerlendireceğimizi ve ortak aday fikrine kendimizi hiçbir zaman kapatmadığımızı ifade ediyoruz. Burada tek taraflı bir gelişme olmayacağını takdir edersiniz. Biz gidip hiçbir partiye ya da diğer işte bileşenlere ‘Hadi biz de geliyoruz’ demeyeceğiz. Bizim dışımızda belirlenecek bir adaya evet dememizin de beklenmemesi gerekiyor. Bizim ortak aday etrafında birleşmemiz için kesinlikle güçlü bir iletişim, tartışma ve asgari çıtada buluşma şartlarının oluşması gerekiyor. Diyelim ki bu olamadı; parlamentoda en güçlü temsiliyeti sağlamak için zaten güçlü bir çalışma yürütüyoruz. Bütün bu olumlu çabalara rağmen bir ortaklaşma olamazsa, kendi adayımızı çıkarma noktasında yetkili kurullarımız toplanıp kararını verecektir” açıklamasını yaptı.

KAPATMA KARARI ÇIKARSA ALTERNATİFLER HAZIR

HDP hakkında açılan ve devam eden kapatma davasıyla ilgili de konuşan Beştaş, şunları kaydetti: “Siyasetin talimatıyla Yargıtay Başsavcılığı'nın da bu davayı açmasıyla hala Anayasa Mahkemesi'nin önünde kapatma davası sürüyor. İlk defa bir Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da çıkıp ‘elimizden geleni yaptık’ dedi ve ilk iddianamesi iade edildi. Buna rağmen tekrar açtı. Davanın açıldığı tarih MHP'nin kongresinden bir gün önceydi. İkinci iddianamenin veriliş tarihi 7 Haziran’dı. Tarihlerle de bize mesaj verilmeye çalışılıyor. Biz bu mesajları aldık da bizim verdiğimiz mesajları da sanırım bunu yürütenler almıştır. HDP çok güçlü ve köklü bir gelenekten geliyor. İlk kapatma davasıyla yüz yüze değiliz. Her seferinde güçlenilerek bu işin içinden çıkıldı. Tabii ki yol haritamız var. HDP seçmeni milyonlarca yurttaş, toplumsal kesim asla seçeneksiz kalmayacak, seçeneksiz bırakmayacağız onları. HDP'nin kapatılması kesinlikle bu kapatma davasını açtıranlara yaramayacak. Bu konuda meseleye objektif bakan herkes bu realiteyi görür. Sadece B, C planımız yok. Çok sayıda harften oluşan planlarımız var. Seçenekleri oluşturduğumuzu çok net ve kesin bir dilde ifade edebilirim.

YÜZDE 15 BANDINDAYIZ HEDEF YÜZDE 20

Şu anda yüzde 15 bandındayız. Hafif bir rahatlama halinde bizim yüzde 20’yi yakalamamız sürpriz olmaz. Bizim temel hedefimiz de yüzde 20’dir. HDP'ye yönelik bu tutum ve ötekileştirme toplumda ciddi bir kafa karışıklığı da yaratabiliyor. Tarih döndü ve bizim için koydukları barajı şimdi kendileri için indirdiler. Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı biliyorsunuz yüzde 10 bandını yakalayamıyor. Bu rakam üzerinde çok güçlü bir tartışma yaşandığını ve zor ortaklaştıklarını da biliyoruz. 7 Haziran'dan sonra hiçbir zaman yüzde 10’un altına zaten düşmedik. Bugün düne göre daha güçlüyüz.