HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İstiklal Caddesi’nde engellenen “Yar Meleke” isimli Kürtçe şarkıyı Meclis’te okudu. Beştaş, “Dillerin yasaklamayacağını, kesinlikle engellenemeyeceğini de ifade etmek istiyorum” dedi.

HDP’li Beştaş, İstiklal Caddesi'nde engellenen Kürtçe şarkıyı Meclis'te söyledi

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beştaş, İstanbul’da Kürtçe müzik yapan grubun engellenmesini protesto etmek için basın toplantısını Kürtçe şarkı söyleyerek bitirdi.

“Taksim’de Kürtçe müzik yapan bir grubun şarkı söylemesi engellendi. Kolluk, ‘Buralar benden sorulur, ben sorumluyum’ diyor. İstemedikleri her şeyi yasaklamakla kendilerince yönetimi devam ettireceklerini sanıyorlar” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürtçe klanlarımız, Kürt halkının şarkıları, ezgileri Hakkari’de de İzmir’de de İstanbul’da da Diyarbakır’da da söylenmeye devam edecektir. Müziğin evrenselliğini de duymadılar herhalde. Hadi onu bir tarafa bırakalım, milyonlarca Kürdün dilin şarkıları siz nasıl yasaklarsınız. Dil insanın varlığının en önemli parçasıdır. Daha geçenlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan dil ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Bu sadece bir dil için geçerli değil. Bütün diller için geçerlidir. Bu ülkede 84 Milyon yurttaş bu ülkenin yurttaşı ve sahibidir. Kürdün yurdu İstanbul olduğu kadar İzmir’dir, Diyarbakır’dır da. Türkün yurdu Ankara olduğu kadar Mardin’dir de. Bu konuda bölücülük yapanlar bu uygulamayı gerçekleştirenlerdir. Biz herkesin eşit ve özgür şartlarda yaşamını savunan bir partiyiz. Size dün yasaklamaya konu olan parçadan çok kısa bir dörtlük okuyacağım. Bunu da protesto amaçlı okuyorum dillerin yasaklamayacağını, kesinlikle engellenemeyeceğini de ifade etmek istiyorum.”

Basın toplantısını “Yar Meleke” isimli Kürtçe şarkıyı söyleyerek bitiren Beştaş, “Dilimiz varlığımızdır. Dilimiz geleceğimizdir. Dilimiz anadilimizdir her zaman koruyacağız” dedi.

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde sokak müzisyenleri geçtiğimiz günlerde polis tarafından engellenmişti. Kürtçe şarkı söyleyen gruba yaklaşan polis önce söyledikleri şarkıyı yarıda kesmiş akabinde de enstrümanlarına el koymuştu.

SEMRA GÜZEL SAVUNMASINI 1 AY İÇİNDE VERECEK

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beştaş, HDP’li Semra Güzel’in, dokunulmazlık dosyasının görüşüldüğü Hazırlık Komisyonu’na bir ay içinde savunma vereceğini söyledi.

Beştaş, “Bugün katılmayacak. Bu tamamen kendi kararı. Haftalardır Semra vekilimiz büyük bir linç kampanyasıyla yüz yüze. Kendisi bu dönemde çıkmamayı tercih ediyor. Bu koşullarda Semra vekilimizin yolculuk yapması, hatta Meclis’e gelmesi bile büyük bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Semra Güzel’in savunması mutlak surette yapılacak. Bir vekil tarafından savunma yapılabilir. Çok ayrıntılı savunma yapılacağı ifade edilebilir” dedi.