HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Ankara Üniversitesinde SBF öğrenci topluluklarının kapatılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

HDP'li Botan, Mülkiye'de öğrenci toplulukların kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı

HABER MERKEZİ

40 akademisyenin Olağanüstü Hâl (OHAL) kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile ihraç edildiği Ankara Üniversitesinde Rektörlük, Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF/Mülkiye) öğrenci topluluklarını kapatmıştı.

Başvuruları reddetilip kapatılan öğrenci grupları, aralarında 1950'li yıllarda kurulan ve sadece darbe döneminde oyun sergileyemeyen SBF Tiyatro Topluluğu dahil Mülkiye Bisiklet Topluluğu, Sosyalist Düşünce Topluluğu, Yenilikçi Düşünce Topluluğu, Mülkiye Ekonomi Topluluğu ve Edebiyat Topluluğu şeklindeydi.

Botan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergesinde, "Akademik özgürlüğün ve üniversite özerkliğinin her gün biraz daha aşındırıldığı Türkiye’de öğrencilerin özgür bir bilinçle yetişme koşulları ortadan kaldırılmaktadır." diyen Botan, çevik kuvvet ve polis ekiplerinin üniversitelerde adeta kamp kurduğunun altını çizdi.

'ÜNİVERSİTELER ÇORAK MEKÂNLARA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'

Sosyalist, Kürt ve muhalif öğrencilerin en ufak protesto haklarını kullanmasına bile izin verilmediğini vurgulayan Botan, yazılı soru önergesinde, "Öğrencilere sürekli adli ve idari soruşturmalar açıldığı kamuoyuna yansımaktadır. Bu nedenledir ki üniversiteler yükselen duvarları, güvenlik bariyerleri, ihraç edilen akademisyenleri ile özgür düşüncenin ve bilimin üretildiği mekânlar olmaktan çıkartılarak fikirlerin baskılandığı, biat kültürünün yerleştirilmeye çalışıldığı çorak mekânlara dönüştürülmeye başlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenci topluluklarına izin verilmemesinin, bunun son örneğini oluşturduğunu söyleyen Botan, "Bununla Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) 40 bilim insanının ihraç edildiği SBF’de öğrenci etkinlikleri de yasaklanmıştır. Bunun sonucunda uzun zamandır üniversite bünyesinde çalışmalarını sürdüren Tiyatro Topluluğu, Mülkiye Bisiklet Topluluğu, Sosyalist Düşünce Topluluğu, Yenilikçi Düşünce Topluluğu, Mülkiye Ekonomi Topluluğu ve Edebiyat Topluluğu’nun başvuruları reddedilirken sadece Mülkiye Gençlik kabul edilmiştir. Bu son uygulama; onlarca akademisyeni ihraç edilen SBF’nin öğrenci topluluklarına ve etkinliklerine getirilen yasaklarla tamamen işlevsizleştirilmek istendiğini göstermektedir." dedi.

TOPLULUKLARA İZİN VERİLMEMESİNİN HUKUKİ DAYANAĞI NE?

HDP'li Botan, Bakan Yılmaz'a konuyla ilgili şu soruları sordu:

  • Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF) öğrenci topluluklarına izin verilmemesinin hukuki dayanağı nedir?
  • Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün kabul edilmesi için öğrenci topluluklarında aradığı şartlar nelerdir? Bu şartlar kim veya hangi birim tarafından hangi kıstaslara göre belirlenmektedir?
  • Biri dışında bütün öğrenci toplulukların yasaklandığı Siyasal Bilgiler Fakültesine yönelik özel bir hukuk uygulandığı iddiaları doğru mudur?
  • Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün SBF – Mülkiye’deki öğrenci topluluklarına getirdiği yasaklardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Rektörlüğün söz konusu yasaklamaları bilgisiniz dahilinde midir?
  • Öğrencilerin özgürce etkinlikler yapamadıkları, görüş beyan edemedikleri üniversitelerin eğitimde kalite yakalamasını mümkün görüyor musunuz?
  • Akademik özgürlüğün ve üniversite özerkliğinin tamamen ortadan kaldırıldığı yönündeki eleştirilerin dikkate alınıp bunun telafi edilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?