Tutuklanma sürecine ilişkin konuşan HDP milletvekili Semra Güzel, hakkındaki iddiaları yalanlayarak, "Ben kaçmaya çalışsaydım, 9 ay gibi bir sürede zaten ülkeyi terk edebilirdim. Bir suç işlediğimi düşünmüyorum, bu nedenle kaçma gibi bir niyetim de söz konusu değildir" dedi. Güzel, dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanmasına dair, "Muhalefet de bu işin bir parçası" ifadelerini kullandı.

HDP’li Güzel: "Kaçma niyetim hiç olmadı, ısmarlama görüntüler aldılar ve servis ettiler"

Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, hakkındaki iddiaları yalanladı. Yurt dışına kaçmak gibi bir niyetinin olmadığını söyleyen Güzel, basına servis edilen görüntülerin ise sipariş üzerine alındığını ifade etti.

Güzel’in, PKK’li Volkan Bora ile aynı karede olduğu fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından dokunulmazlığı 1 Mart’ta kaldırıldı. Dokunulmazlığın kaldırılmasının ardından Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Hakkında gözaltı kararı verilen Güzel, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı.

'SINIRI GEÇMEYE ÇALIŞTIĞIM İDDİALARI DAYANAKSIZ'

Semra Güzel, tutuklanmasına yönelik sürece ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanması sürecine ilişkin "Muhalefet de bu işin bir parçası" ifadelerini kullanan Güzel, şunları söyledi: "Sonuç olarak yargısız bir infaz gerçekleşti. Evet, iktidar ve ortağı zaten bu süreci yürüten asıl unsurdu. Ancak muhalefetin de bu işin bir parçası olduğunu belirtmek gerek. Her gün çıkıp seçim vaadi olarak parlamenter sisteme geri dönüleceğinden bahsediyorlar. Bu sistemden kasıtları nedir? Her gün iktidarı ve hukuk sistemini eleştiren muhalefet parlamentonun bir üyesini, bir milletvekilini kendisinin bile güvenmediği hukuk sitemine teslim etti. Bu durum muhalefetin Kürt sorununa ve parlamenter sisteme bakış açısını da yansıtmaktadır."

Haberlerde yer alan bilgilerin doğru olmadığını, peruk takmadığını ve Edirne sınırında gözaltına alınmadığını kaydeden Güzel, taktığı gözlüğün ise günlük kullandığı kendisine ait numaralı gözlük olduğunu aktardı. Güzel, şunları söyledi: "Yine Edirne’de sınırı geçmeye çalıştığım haberleri gibi iddialar da dayanaksız ve yalan ifadelerden ibarettir. Ben kaçmaya çalışsaydım, 9 ay gibi bir sürede zaten ülkeyi terk edebilirdim. Bir suç işlediğimi düşünmüyorum, bu nedenle kaçma gibi bir niyetim de söz konusu değildir."

'SÜREÇ HUKUKLA BAĞDAŞMIYOR'

Dokunulmazlığının kaldırılmasının hukukla bağdaşmadığını vurgulayan Güzel, "Bu süreçte öncelikle milletvekilinin savunması alınmalı ve daha sonrasında karar verilmelidir. Ancak böyle olmadı. Daha savunmam alınmadan dokunulmazlığımın kaldırılması gerektiğini açıkladılar. O zamanın Karma Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ idi. Kendisi o günlerde çıkıp benim için ‘dokunulmazlığı kaldırılmalı’ demişti. Daha sonra Adalet Bakanı oldu. Beni yargılayacak mekanizmanın başındaki bu kişinin durumuna bakınca, biz adaletten ne bekleyebiliriz?" diye sordu.

'DOKTOR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI İSTİYORUM'

Gözaltına alındığı sırada polis tarafından başının eğdirilmeye çalışıldığını kaydeden Güzel, ters kelepçe ve psikolojik şiddete uğradığını söyledi. Muayene olmaya götürüldüğü Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde muayene esnasında ters takılmış kelepçenin çözülmediğini belirten Güzel, şöyle devam etti: “Hekime durumu bildirmeme rağmen oralı olmadı. Ayrıca bileklerimde, boynumda ve kafa derimde yaralanmaların mevcut olduğunu söylememe rağmen herhangi bir muayene gerçekleştirmedi. Ben de bir hekim olarak kendisine İstanbul Protokolü'nü hatırlattım. ‘O burada geçmez’ diyerek cevap verdi. Bu nedenle basın üzerinden suç duyurumdur ve Tabipler Odası’na çağrımdır; söz konusu doktor hakkında soruşturma başlatılmasını istiyorum.”

SOYLU’NUN ISMARLAMASIYLA GÖRÜNTÜ ALDILAR'

Güzel, medyada yer alan görüntülerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talebi üzerine olduğunu iddia ederek, "Emniyetten adliyeye götürülme sürecimde ise kendi politikalarına malzeme yaratmak için İçişleri Bakanı’nın ısmarlamasıyla bir takım görüntüler aldılar ve basına servis ettiler" dedi.