Akdeniz Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısının olduğu gün 5 HDP’li meclis üyesinin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. HDP'li meclis üyesi Kuş, "Meclis toplantısı öncesinde HDP meclis üyelerinin gözaltına alınması demokratik siyasete vurulmuş açık bir darbedir" ifadelerini kullandı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise "AKP, Mersin Akdeniz’de belediye darbesi yaptı" diyerek tepki gösterdi.

HDP'li meclis üyelerinin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor: "AKP, Akdeniz Belediyesi'nde darbe yaptı"

ABİDİN YAĞMUR

Akdeniz Belediye Meclisi'nin olağanüstü toplantısı öncesinde gözaltına alınan HDP’li meclis üyeleri Bedriye Kuş, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran, Nuriye Arslan ve Mehmet Bitkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı.

HDP Mersin İl Eş Başkanı ve belediye meclisi üyesi Bedriye Kuş, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın 5 meclis üyesinin gözaltında olduğu sırada olağanüstü toplantıda ısrar ettiğini vurguladı.

“Her ne kadar Mustafa Gültak tarafından olağanüstü toplantı kararı alınmış ise de acil ve olağanüstü toplantı yapmanın koşullarının olmadığı açıktır” diyen Bedriye Kuş, “Son derece hassas ve rant üretmeye müsait olan konuların görüşüleceği meclis toplantısı öncesinde HDP meclis üyelerinin gözaltına alınması demokratik siyasete vurulmuş açık bir darbedir. Yargının sopasını istediği gibi kullanan iktidar bir kez daha demokratik yollarla başa çıkamadığı HDP’den yargının ve kolluk güçlerinin sopasıyla baş etmeye çalıştığını tüm kamuoyuna açıkça bir kez daha göstermiştir. İktidar bir kez daha siyaset ve diyalog yoluyla değil baskı, zor kullanma ve tutuklamalarla demokratik siyaset yolunu tıkayarak siyasi faaliyetlerde bulunan seçilmişlere ve doğal olarak halkın iradesine karşı açık bir saldırı gerçekleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

“OLDUBİTTİYİ MARİFET SANAN BAŞKAN ŞAİBE ALTINDA”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, parti binasında düzenlediği basın toplantısında Akdeniz Belediye Meclisi'nin, 5 üyenin gözaltında olduğu sırada olağanüstü toplantı yapmasını değerlendirdi.

Adil Aktay, AKP’li Belediye Başkanı Gültak’ın 38 üyeli belediye meclisinde, yeterli sayıda üyenin bulunmadığı toplantıda, 1’i bağımsız 16’sı AKP’li, toplam 17 üyenin oyuyla istediği kararları kolayca geçirdiğini kaydetti.

Aktay “Oldubittiyi, el çabukluğunu, demokrasiye ve hukuka karşı hileyi marifet sayan Mustafa Gültak şaibe altındadır. AKP’li belediye meclis üyelerinin, 5 HDP’li üyenin gözaltında tutuluyor olması nedeniyle oluşan olağanüstü durumu istismar ederek aldıkları tüm kararlar şaibe altındadır” dedi.

“MECLİSİN KAYYUMU GİBİ”

CHP İl Başkanı Aktay, “Bu tezgâh, Türkiye’nin huzuruna, demokratik teamüllerine vurulmuş çok büyük bir darbedir” ifadelerini kullandığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Gültak’ın geçirdiği bu kararlar Akdeniz Belediyesi’nin bütçesine, Akdeniz halkının geleceğine zarar vermektedir. Ama bu kararları almak için başvurulan tezgâh, bu kararların Akdeniz’e ve Mersin’e verdiği zarardan çok daha fazlasını Türkiye’ye verecektir. Bu tezgâh, bu tehlikeli oyun, şu an sadece Mersin’in Akdeniz Belediyesi'ni, Akdeniz ilçesini ilgilendiriyor gibi gözükebilir. Ama aslında bu Cumhur İttifakının, seçime kadar ve elbette seçim günü yapabileceklerinin korkunç ve tehlikeli bir işaretidir. Akdeniz belediye başkanının, belediye meclisini devre dışı bırakarak adeta meclisin kayyumuymuş gibi hareket etmesine fırsat veren kötü niyetli girişimlerine geçit vermeyeceğiz.”

“AKP, BELEDİYE DARBESİ YAPTI”

hdp-li-meclis-uyelerinin-gozaltina-alinmasina-tepkiler-suruyor-akp-akdeniz-belediyesi-nde-darbe-yapti-1046818-1.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de yaşananları, “AKP, Mersin Akdeniz’de belediye darbesi yaptı” sözleriyle değerlendirdi.

HDP ve CHP’li üyelerin katılmadığı bu toplantıda çok önemli kararların alındığını ifade eden Alpay Antmen “Bu toplantıda belediyeye ait gayrimenkullerin satışı ve 50 milyon liralık borçlanma yetkisinin verilmesi kararı alınıyor. Bu kararlar alındıktan sonra da HDP’li belediye meclisi üyeleri de serbest bırakılıyor. Bu da akıllara ihale mafyası usullerini getiriyor. Buradan Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak’a sesleniyorum: bu kararları derhal geri al. Bütün üyelerin olduğu toplantıda yeniden görüşme yapılmalıdır. Bu yaşananlar Mersin’e yakışmamıştır” ifadelerini kullandı