Enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülke ekonomisini çökerttiğini söyledi.

HDP'li Paylan: Cumhurbaşkanlığı sistemi ülke ekonomisini çökertti

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulundu. Paylan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülke ekonomisini çökerttiğini söyledi.

Paylan, “Tek Adam Rejiminde kaynaklar; Saraylara, Savaşlara ve Yandaşlara harcandı. Ülke ekonomisi; döviz, faiz, enflasyon sarmalına girdi. Halkın payına; işsizlik, açlık, yoksulluk, yüksek enflasyon, borçluluk ve güvencesizlik düştü. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye uçacak' diyen Erdoğan, üç yılda ekonomiyi batırdı” dedi.

Paylan, 3 yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde asgari ücretin hala açlık sınırının altında olduğunun altını çizdi. “Asgari ücretle çalışan milyonlarca yurttaşımız maaşı ile karnını bile doyurama-maktadır” diyen Paylan, şöyle devam etti:

“Yurttaşlarımızın büyük çoğunluğunun geliri 9.219 TL olan yoksulluk sınırının altındadır. Tek Adam Rejimi halkı daha da yoksullaştırmıştır. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üç yılda yoksulluk ve işsizlik arttı. Bölgeler arası eşitsizlik derinleşti."

"İŞSİZLİK 10 MİLYONA ULAŞTI"

Bu dönemde işsizliğin 10 milyona ulaştığını vurgulayan Paylan, üç yılda, işsizlik yüzde 10,8 seviyesinden, yüzde 13,9’a; genç işsizliği yüzde 19,9 seviyesinden yüzde 27,4’e tırmandığını ifade etti.

Paylan, TÜİK işsiz sayısını sadece 4,5 milyon olarak açıkladığını ancak iş aramaktan umudunu kaybedenleri de içeren geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon kişinin üzerinde olduğunu dile getirdi.

Son dönemde art arda yapılan zamlara da değinen Paylan, cumhurbaşkanlığı sisteminde son üç yılda iktidarın doğalgaz, elektrik gibi temel ihtiyaçlara zam yağdırdığı söyledi.