HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Sayın Başbakan’ın akrabalarının da listede olduğunu gördük. Panama listelerinde pek çok AKP’li, sadece AKP’li değil her partili olabilir. Büyük sermaye gruplarının ismini gördük. Bunların peşine gidecek cesaretiniz var mı?” dedi.

HDP'li Paylan: Malta’ya, Panama’ya bir ofis kurun. Bütçe açık maçık vermez

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bütçeleri ile gelir bütçesi, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Maddeleri ve Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı Maddeleri ele alınıyor.

“PANAMA’YA BİR OFİS KURUN; BÜTÇE AÇIK MAÇIK VERMEZ”

Uzun zamandan beri Türkiye’de sermayeden vergi toplanamadığına ve 400 ila 500 milyar dolar paranın yurtdışına çıkarıldığına dikkat çeken HDP’li Paylan, şöyle konuştu:

“400-500 milyar doları biz vergilendirebilmiş olabilseydik ve Sayın Bakan yılar önce çıkardığı yasaya uyup vergi cennetlerindeki paranın peşine düşmüş olsaydı bugün bir paket sigara alan arkadaşın, 80 milyonun peşine bu kadar düşmezdi. Bir depo benzin alana bu kadar yüklenmezdi. Mazot 5 TL oldu Sayın Bakan. Risk Analiz Merkezi Sistemi’nin ofislerini nereye kurun biliyor musunuz? Malta’ya bir ofis kurun. Panama’ya bir ofis kurun. İnanın gelecek yıl bütçe açık, maçık vermez. Bütün yüzde iki mi, üç mü diyorsunuz tamamını kapatırsınız. Çünkü milyonlarca insanın üzerinden kazanılmış ve vergiden kaçırılmış kaynaklardan bahsediyoruz. Maalesef imam cemaat durumu var ya Sayın Başbakan’ın akrabalarının da listede mı? Hiçbir beyanda bulunmadınız, size soru önergesi verdim Panama Belgelerinden hemen sonra size sordum üzerine gidecek misiniz? Cevap vermediniz. Buradolduğunu gördük. Panama listelerinde pek çok AKP’li, sadece AKP’li değil her partili olabilir. Büyük sermaye gruplarının ismini gördük. Bunların peşine gidecek cesaretiniz vara da beyanatta bulunmadınız.”

“VERGİ KAÇIRANLAR DA TERÖRİST DİYOR SAYIN BAKANIMIZ”

Paylan’ın açıklamasını “Mali terör” olarak nitelendiren HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’ye Bakan Ağbal, “Kandil’de de terör var” yanıtını verdi. Bunun üzerine Ağbal’a seslenen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Vergi kaçıranlar da terörist diyor Sayın Bakanımız. Değil mi Sayın Bakan?” dedi. Bakan Ağbal ise Bekaroğlu’na, “Demiyorum” şeklinde cevap verdi.

(ANKA)