Demirtaş’ın “AKP-CHP çözüm koalisyonu kurarsa destekleriz” açıklamasına destek veren HDP’li Selma Irmak, “Ülkeyi hükümetsiz bırakarak kaosa sürüklemeyeceğiz” dedi

HDP'li Selma Irmak: Hükümetsiz bırakmayız

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, HDP İmralı Heyeti Üyesi Hatip Dicle, eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel ve HDP MYK Üyesi Zeynep Kahraman’dan oluşan heyet Kuzey Irak’taki temaslarını tamamladı. Goran Hareketi ve YNK’den parlamenterlerin seçim çalışmalarına katılarak kendilerine destek verdiğini anımsatan Irmak, teşekkür ziyaretinde bulunduklarını kaydetti.

‘ÇABA GÖSTERİN'
Irak Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de Süleymaniye’deki Köşkü’nde kendilerini ağırladığını kaydeden Irmak “Türkiye’deki gelişmelerin, kazanımların Irak Kürdistan bölgesindeki sorunların çözümü açısından da etkili olacağını ifade ettiler. Hükümet kurma çalışmalarının olumsuz sonuçlanması ve seçime gidilmesinin yeni bir kaos süreci anlamına geleceğini belirterek, barışı kalıcı kılacak koalisyon formülleri geliştirmek için çaba göstermemiz ve bu formüllerin içinde yer almamızın önemine dikkati çektiler” şeklinde konuştu.

Irmak, görüşmeleri sırasında IŞİD’in Tel Abyad’dan çıkarılmasıyla ortaya çıkan gelişmelerin de değerlendirildiğini belirterek, özetle şunları söyledi:

‘O HAT TÜRKİYE İÇİN'
“Ülkemiz için Tel Abyad’ın alınması ‘Eşme Ruhu’na benzer bir sonuç yaratacaktır. Hat, sınır güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir. IŞİD’e karşı bir güvenlik şerididir. Türkiye’ye yönelik değil Türkiye’yi korumaya yönelik bir hat. IŞİD’in çekindiği tek güç YPG ve YPJ güçleri. IŞİD’in geçiş koridoru kapanmıştır. Türkiye’nin komşusu artık Suriyeli Kürtler ve oradaki oluşumlardır.”

Selahattin Demirtaş’ın “AKP-CHP çözüm koalisyonu kurarsa destekleriz” açıklamasının hatırlatılması üzerine de Irmak, şu değerlendirmeleri yaptı:

‘PLANLARIN FARKINDAYIZ'
“Başından beri koalisyonun tümden dışında olmak gibi bir tutum içinde olmadık zaten. Seçimden önce de sonra da barış ve müzakere sürecini askıya alan, hukuku ayaklar altına alan, ülkede kaos yaratan politikaların yanında olmadığımızı belirttik. Ülkeyi hükümetsiz bırakarak kaosa sürüklemeye yönelik bir tutum içinde olmayacağız. Gizli hesaplar ve kaos planları var bunların farkındayız. Gizliden gizliye ‘AKP tek başına iktidar olmazsa kaos olacağı’ algısı yaratılmak isteniyor. Bunu boşa çıkarmaya çalışıyoruz.

‘DESTEKÇİ OLURUZ'
Barış hükümetinin destekçisi olacağız, savaş hükümetinin destekçisi olmayız asla. Organlarımızda tartışacağız, gerekirse diğer partilerle görüşeceğiz. Kapıları doğrudan kapatan bir tutum siyaseten de reel değil. ‘AKP-MHP Hükümeti savaş hükümeti, AKP-CHP Hükümeti barış hükümeti’ diye baştan kesin bir tutum doğru olmaz. CHP’nin Kürt sorunu ile ilgili geçmişteki tutumu da herkesçe biliniyor. MHP’nin, HDP’yi yok sayan, çözüm sürecini askıya almaya yönelik söylemini dikkate bile almıyoruz.”