“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklu bulunan HDP Milletvekili Semra Güzel’in tahliye talebi reddedildi. Suçlamaya kanıt olarak gösterilen fotoğrafların 2017’deki soruşturmada ele alındığını söyleyen Güzel, milletvekili olmasaydı şu an cezaevinde bulunmayacağını ifade etti.

HDP'li Semra Güzel'in tahliye talebi reddedildi: Vekil olmasaydım bu aşamaya gelmeyecekti

2017 yılında yaşamını yitiren PKK üyesi Volkan Bora’nın telefonunda Semra Güzel ile fotoğraflarının bulunması nedeniyle dokunulmazlığı kaldırılarak, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in tahliye talebi reddedildi.

Güzel, "Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca 2017'de hakkımda soruşturma yürütülmüş, o dönem HTS kayıtları ve daha birçok şey incelenmiş. Buna ilişkin bir ifade bile istenilmemiş. O dönem soruşturmayı yapanlar görevi kötüye mi kullanmıştır? Hayır. Herhangi bir suç unsuru bulamamıştır” dedi.

Güzel hakkında açılan davanın duruşması Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güzel, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Aşar Başaran ve milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın yanı sıra çok sayıda avukat ve izleyici takip etti.

AVUKAT SINIRLAMASI GETİRİLDİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre duruşmada ilk olarak mahkeme heyeti, Güzel’e 3 avukat sınırlandırması getirdi. Karara itiraz eden avukatlardan Sinem Coşkun, “Müvekkil hala milletvekilidir. Müdafi sınırlandırması Anayasa’nın 36’ncı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ise 14’üncü maddelerine aykırıdır” hatırlatmasında bulundu. Coşkun, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) konuya dair 1963 tarihli kararını mahkemeye sunacaklarını ifade etti ve “Mahkeme, KHK ile getirilen yasal düzenlemeden ziyade uluslararası sözleşmeler ve mahkemelere bağlı olmalıdır. Savunma hakkının ihlalidir” diye belirtti. Coşkun, mahkemenin ara karardan dönmesini talep etti.

İtirazlara dair söz verilen iddia makamı, sayı sınırlandırmasını mevzuatlara uygun bulduğunu savunarak, itirazların reddedilmesini istedi. Ara kararını kuran mahkeme başkanı, avukatların taleplerini reddederek, Güzel’in sadece 3 avukatının beyanda bulunmasına karar verdi.

Daha sonra söz alan avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, kovuşturmanın durdurulması talebinde bulunarak, “Müvekkilim üzerinde algı operasyonu yapıldı. Yasama dokunulmazlığı devam ediyor. Soruşturma savcısı lehte veya aleyhte delil toplayamaz ama aleyhte bir sürü işlem yapılmış. Suç işlemiştir. Soruşturma dosyasına 24 Haziran 2018’den sonra giren tüm delillerin kovuşturma dosyasından çıkarılmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Avukatın savunmasının ardından söz alan Güzel “Meclis tutanakları bile bana verilmiyor. Bu fotoğraflar yüzünden tutuklanmam haksızlık. 6 yaşındaki çocuğa tecavüz suçlamasıyla yargılanan kişinin bağlı olduğu vakfın kurucusuyla fotoğrafları olanlar varken. Basın, medya beni yargılar hale geldi. Adil bir yargılama diyebilmemiz için bu dosyayı samimiyetle incelemeniz gerek. Gözaltı ve tutuklanma sürecimde işkence vardı ama tek bir soruşturma dahi yok" diye konuştu.

DHA'nın aktardığına göre ise yurt dışına çıkma imkanı varken çıkmadığını belirten Güzel, "Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca 2017'de hakkımda soruşturma yürütülmüş, o dosyada ismim, TC kimlik numaram hepsi var. O dönem HTS kayıtları ve daha birçok şey incelenmiş. Buna ilişkin bir ifade bile istenilmemiş. O dönem soruşturmayı yapanlar görevi kötüye mi kullanmıştır? Hayır. Herhangi bir suç unsuru bulamamıştır. Vekil olmasaydım belki de bu dosya bu aşamaya gelmeyecekti. Bu fotoğraflardan propaganda da çıkarılamaz. Çünkü paylaşan ben değilim. Bu fotoğrafı Meclis kürsüsünde kullananlar propaganda yapmaktadır. Bu süreçte, hakkımda çok ciddi bir linç kampanyası yürütüldü. Fotoğraflar yayımlandıktan sonra yurt dışı yasağım yoktu, pasaportumla yurt dışına gidebilirdim. O linç kampanyasına maruz kaldığım süreçte evde yoktum. Bir yere kaçmadım, kamufle olmadım" ifadelerini kullandı.

GİZLİ TANIK GETİRİLECEK

Güzelin avukatı Eylem Arzu Kayaoğlu, Güzel'in milletvekili olduğunu belirterek, Anayasa'nın 83'üncü maddesi gereğince yargılamada 'durma' kararı verilmesini talep etti. Avukat Kayaoğlu, "Müvekkil hala milletvekilidir, bu nedenle hiçbir şekilde lehe ya da aleyhe delil toplanamaz. İddianamenin iadesini ve kovuşturmanın durmasını istiyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Güzel’in tutukluluk durumunun devamına, bir kısım taleplerin bir sonraki celse değerlendirilmesine, gizli tanık Ezel’in hazır edilmesine ve Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair belgelerin istenmesine dair Meclis Genel Sekreterliği’ne müzekkere yazılmasına karar verdi.