Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, polisin tüm engellemelerine rağmen tecride karşı Taksim’de yürüdü. 96 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in resminin yer aldığı, “Tecrit kalksın, Leyla yaşasın” yazılı önlüklerle yürüyerek İstiklal Caddesi boyunca slogan atan vekiller, tecrit kaldırılana kadar mücadeleye devam mesajı verdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli da aralarında yer […]

HDP’li vekiller engellere rağmen Taksim’de yürüdü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, polisin tüm engellemelerine rağmen tecride karşı Taksim’de yürüdü. 96 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in resminin yer aldığı, “Tecrit kalksın, Leyla yaşasın” yazılı önlüklerle yürüyerek İstiklal Caddesi boyunca slogan atan vekiller, tecrit kaldırılana kadar mücadeleye devam mesajı verdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli da aralarında yer aldığı 67 milletvekilli polisin tüm engellemelere rağmen Taksim’de yürüdü.

‘DİĞERLERİNE AYIP OLUR’

Sabahın erken saatlerinde itibaren TOMA, çevik kuvvet ekipleri ve gözaltı araçlarıyla Taksim Meydanı’nı ablukaya alan polis, HDP’li milletvekillerinin Taksim Hill Otel’den Galatasaray Meydanı’na yapmak istediği yürüyüşü engellemek istedi. Otelin etrafını ablukaya alan polisler, yürümek isteyen milletvekillerin önünü kesti. HDP Milletvekilli Mithat Sancar ile polis amiri arasında uzun bir süre Anayasal haklar tartışıldı. Polis amirinin engel gerekçesi olarak, “Ağustos 2018’den beri kimseyi yürütmüyoruz. Sizi yürütürsem şimdi ötekilere ayıp etmiş olurum” demesi ise dikkat çekti.

Görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine ters istikamete doğru yürüyüşe geçen milletvekilleri ve polis arasında gerginlik giderek büyüdü. Yaşanan kargaşada, HDP Milletvekilli Sabiha Aydeniz polis tarafından darp edildi.

‘ÖYLE ADAM OLUNMAZ’

HDP vekiller ile polis amirleri arasındaki uzun tartışmalar sonucunda açıklama ‘Tecrit Kaldırılsın, Leyla Yaşasın’ pankartı açılarak Taksim Hill Otel önünde yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İmralı’daki tecridin fotoğrafını görmek için bugün kendilerine uygulanan ablukaya bakmanın yeterli olduğuna işaret etti, “Etrafınıza baktığınızda tecridin ne olduğunu görürüsünüz. Biz size bu fotoğrafı sunmuş olduk” ifadelerini kullandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, yine tecrit edildiklerini vurgulayarak sözlerine başladı. Bizzat İçişleri Bakanı talimatıyla engellendiklerini kaydeden Buldan, “Bugün Galatasaray Meydanı’na gitmemiz İçişleri Bakanı’nın talimatıyla engellendi. ‘Eğer sizi yürütürsem adam değilim’ diyen İçişleri Bakanı milletvekillerini yürütmemekle adam olunmayacağını bilmelidir. Ölümleri durdurmak insan olmanın gereğidir” dedi.