HDP’nin dün Diyarbakır’da gerçekleştirdiği miting esnasında ardı ardına 2 patlama yaşandı. Patlamada 500’e yakın kişi yaralanırken resmi açıklamalara göre en az iki kişi yaşamını yitirdi.

HDP'nin Diyarbakır mitinginde art arda iki patlama

Diyarbakır’da HDP mitinginin yapıldığı alanda patlama oldu. İdris Baluken’in konuşmasının hemen ardından meydana gelen patlamada, yüzden fazla kişi yaralanırken resmi açıklamalara göre 2 kişi yaşamını yitirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’da HDP mitinginde art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100’ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi. Türk Tabipler Birliği (TTB) Diyarbakır Şube Başkanı Cengiz Günay ise ‘Elimize ulaşan bilgilere göre 4 kişi hayatını kaybetti’ diye konuştu. Sağlık Emekçileri Sendikası ve Diyarbakır Tabip Odası’nın açıklamalarında ise yaralı sayısının 500’e yakın olduğu belirtildi. Patlamanın kaynağının ne olduğu konusunda iddialar bomba olduğu yönündeydi. Patlamanın ardından yaklaşık 2 saat sonra Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılan açıklamada trafonun içerisinde bir patlamanın söz konusu olmadığı ifade edildi.

TRAFOYLA İLGİSİ YOK
Yıldız, “Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Dışarıdaki bana gönderilen yaklaşık 5’e yakın resmimde trafo ile alakalı bir patlama görünmüyor” diye konuştu. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, iki ayrı noktada 2 patlama olduğunu duyurdu. Elçi, ilk patlamanın küçük olduğunu ve önemsenmediğini ancak, trafonun yanındaki patlamanın yaralanmalara neden olduğunu söyledi.

Patlamanın ardından alanda büyük panik yaşanırken polis ise yaralıları ambülanslara yetiştirmeye çalışan yurttaşlara gaz bombaları ve TOMA’larla saldırdı.

hdp-nin-diyarbakir-mitinginde-art-arda-iki-patlama-49964-1.

SAĞDUYU ÇAĞRISI
Patlama ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş provokasyon uyarısı yaptı. Demirtaş, “Halkımıza geçmiş olsun diyorum, bunlar HDP’yi baraj altına bırakmaya dönük kirli provokasyonlar. Halkımız provokasyona gelmesin, biz bu barajı aşacağız, demokratik hakkımızı kullanarak gerekli cevabı vereceğiz” dedi.

DAVUTOĞLU KONUŞTU
Patlama ardından açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, “Bu meselenin arkasında ne varsa; trafo patlaması mı bir suikast mi herhangi bir provokasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz” dedi.

'SALDIRIYI KINIYORUZ'
Patlamaya ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan açıklama geldi. Konuya ilişkin açıklamayı Twitter’dan yapan Kılıçdaroğlu, “Diyarbakır’da yaşanan menfur olayı kınıyor, üzüntülerimi bildiriyorum. Allah’tan yaralılar için acil şifalar diliyorum ve herkesi sükunete davet ediyorum. Unutulmasın ki milyonlarca oy bile tek bir canın karşılığı olamaz.” mesajını paylaştı.

YARALILARDA 'SAÇMA VE BARUT' İZLERİ
ANF'nin geçtiği habere göre, patlama yerinden elde edilen fotoğraflarda patlayıcının içine demir bilye yerleştirildiği belirtildi. Hastane yetkilileri, yaralıların vücudunda saçma izine rastlandığını ifade etti.

Demirtaş: HDP bu tür oyunlara düşmeyecek!

HDP mitingindeki patlamanın bilançosu

DEMİRTAŞ: 30 METRE UZAĞINDAYDIM, PATLAMA ETKİLİYDİ

Demirtaş CNNTürk'e verdiği demeçte ise patlama anında olay yerinin sadece 30 metre uzağında bulunduğunu ve renkli bir seçim kampanyasının böylesine bir olayla sonlanmasının düşündürücü olduğunu söyleyerek, "Bizim bu ülkede en çok barışa ihtiyacımız var. Umarım hepimizi tatmin edecek bir soruşturma yapılır" dedi. Etkili bir patlama olduğunu söyleyen Demirtaş, "Ayakları kopanlar oldu, ağır yaralılar var. Ben inanıyorum ki barışseverlerin duası bizimledir. HDP bu tuzaklara düşmeyecek. HDP gerilim yaratmak isteyen odaklara alet olmayacak. Hiçbir parti ya da seçmen düşmanımız değildir" ifadelerini kullandı.

Demirtaş ayrıca yapılan anonslarla izdiham ve paniği de engellediklerini anlatırken, sağduyu çağrısını yineledi.

hdp-nin-diyarbakir-mitinginde-art-arda-iki-patlama-49968-1.

ÖDP: Sorumlu Erdoğan'dır, AKP'dir. HDP'nin yanındayız