HDP’den milletvekili seçilen birçok isim, yargı kararıyla “siyasi yasaklı hale gelme” tehlikesi ile karşı karşıya. Tüm milletvekillerinin hakkında açılan ceza davaları sürüyor

HDP siyasi yasak kıskacında

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

AKP-MHP koalisyonunun erken seçim kararı ile birlikte partiler aday belirleme çalışmalarına başladı.

1 Kasım 2015 seçimlerinde 59 milletvekili ile TBMM’de temsil hakkı kazanan HDP’de pek çok aday olamama tehlikesi yaşıyor. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından başlayan polis operasyonları sonucunda aralarında dönemin Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu birçok isim tutuklanırken yedi ismin ise milletvekilliği yargı kararıyla düşürüldü.

Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Besime Konca, Ferhat Encu, Ahmet Yıldırım ve İbrahim Ayhan’dan sonra dün milletvekillikleri düşürülen Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın haklarındaki hükümler dolayısıyla tekrar aday olma ihtimali bulunmuyor. Sekiz eski milletvekili ile birlikte hapis cezası kesinleşmesine rağmen henüz milletvekilliği düşürülmeyen Dilek Öcalan da yeniden aday olamayacak. HDP’de ayrıca tüm milletvekilinin yargılandığı en az bir dava dosyası da bulunuyor.

Beş isim topun ağzında
Hapis cezası alan ancak haklarındaki hüküm kesinleşmeyen İdris Baluken, Çağlar Demirel, Abdullah Zeydan, Burcu Çelik Özkan ve Gülser Yıldırım ise İstinaf Mahkemeleri ve Yargıtay’dan çıkacak kararı bekleyecek. Bu isimlerin aldıkları hapis cezaları onaylanırsa beş milletvekili daha 24 Haziran’da aday olamayacak.

Muhalefete birlik çağrısı
23 Nisan’da TBMM Genel Kurulunda yapılacak özel oturumda HDP adına Eş Genel Başkan Pervin Buldan konuşacak. Buldan’ın ittifak çağrısında bulunabileceği ifade edildi. Ülke tarihinin en kritik seçimi ile karşı karşıya olduğunu ifade edecek Buldan’ın “demokrasi” temelli bir ittifak için tüm muhalefete çağrıda bulunmaya hazırlandığı iddia edildi.