HDP MYK, Demirtaş’ın 6-8 Ekim olaylarından sorumlu tutularak yargılanmak istenmesine tepki göstererek, “Bu uygulamalar yargının tamamen taraflı, bağımlı, Erdoğan tarafından yönlendirilen bir hale geldiğinin açık göstergeleridir” dedi

HDP: "Yargıyı Erdoğan yönlendiriyor"

ANKARA/BİRGÜN

HDP Merkez Yürütme Kurulu, 4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde tutulan Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’a yönelik keyfi, usulsüz ve intikamcı uygulamaların sürdüğünü bildirdi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan Demirtaş’a yönelik keyfi ve usulsüz işlemleri kabul etmediklerini ve bu tutukluluk sürecinin Anayasa ve uluslararası demokratik sözleşmelere aykırı olduğunu bildirdi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Demirtaş’a ait dava dosyasının, 6-8 Ekim olaylarında hayatını kaybeden Yasin Börü ve üç Hür Dava Partisi üyesinin dava dosyasıyla birleştirilmesine yönelik kararı eleştirildi. Dava dosyasına yönelik hiçbir duruşma hazırlığı yapılmadan ve hiçbir ara karar alınmadan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen bu önerinin tamamen keyfi olduğu belirtilen açıklamada, “Demirtaş’ı 6-8 Ekim olaylarında meydana gelen ölümlerden sorumlu tutarak yargılamak hukuken olanaklı değildir” denildi.

“Hedef gösteriliyor”

Birleştirme istemi ve alınan kararın, saray medyasının yönlendirmesi ve algı operasyonunun devamı olduğu belirtilen açıklamada, “Gayri hukuki ve siyasal manipülasyonlarla oluşturulan bu karar kabul edilemez” denildi .

Demirtaş’ın, Şırnak’ta yapılacak duruşmaya bizzat katılım talebinin reddi ve SEGBİS yoluyla duruşmaya zorla katılması kararına da tepki gösteren HDP MYK, bu kararın hukukta yeri olmadığını ve kabul edilemeyeceğini ifade etti.

İntikam heveslerini tatmin”

Açıklamada, mahkemelerin Erdoğan rejiminin intikam heveslerini tatmin etmek için çaba harcadığı, bunun hesabının hem iç hem de uluslararası hukuk zemininde sorulacağı da bildirildi.