Uluslararası Af Örgütü, HDP’nin kapatılmasının hak ihlallerine yol açacağını belirterek AYM’ye, AİHM kararlarını göz önünde bulundurma çağrısı yaptı.

HDP'ye kapatma davası: Uluslararası Af Örgütü'nden AYM'ye çağrı

Uluslararası Af Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) süren kapatma davasıyla ilgili açıklama yayımladı.

 DW Türkçe’de yer alan habere göre Uluslararası Af Örgütü, HDP'nin Türkiye'nin en büyük ikinci muhalefet partisi olduğunu vurgulayarak partiyle ilgili davanın kapatma kararıyla sonuçlanmasının, ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarının ihlaline yol açacağı uyarısı yaptı.

Açıklamada, "Ülke, 6 Şubat’taki yıkıcı depremlerin ardından kritik önemdeki seçimlere hazırlanırken HDP'nin kapatılması ile geçmişteki ve mevcut yüzlerce HDP üyesine siyasi yasak getirilmesi Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerini açıkça ihlal eder" ifadesine yer verildi.

'BARIŞ SÜRECİ' VURGUSU

HDP'ye açılan kapatma davası için yazılan iddianamenin önemli bir bölümünün, partinin 2013-2015 yılları arasındaki faaliyetlerini kapsadığı ve bu dönemde PKK ile Türkiye arasında ‘barış süreci’ yürütüldüğü hatırlatıldı. 

HDP'nin, 1993'ten bu yana Türkiye'de Anayasa’ya aykırı eylemlerde bulunma iddiasıyla kapatılması söz konusu olan sekizinci Kürt tabanlı sol siyasi parti olduğuna işaret edildi ve "Türkiye yetkililerinin, HDP'nin siyasi hedeflerini ve eylemlerini güç kullanarak gerçekleştirmeye çalıştığı iddiaları dayanaktan yoksundur" denildi.

Uluslararası Af Örgütü, AYM'yi de söz konusu davayla ilgili geçmişte AİHM'in verdiği çok sayıda bağlayıcı kararı da göz önünde bulundurmaya çağırdı.